Decesul copilului mort din cauza rujeolei, la Timişoara, nu a fost raportat Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii anunţă că a fost confirmat un alt deces din cauza rujeolei, fiind vorba despre un copil de un an şi şase luni, din Timişoara, al cărui deces nu ar fi fost raportat de spital. Numărul deceselor a ajuns la zece.

 

Ministerul Sănătăţii transmite că, în urma informaţiilor apărute în media, Centrul Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile a solicitat informaţii suplimentare de la Direcția de Sănătate Publică Timiş şi de la Spitalul „Victor Babeş”, din Timişoara, în legătură cu decesul din cauza rujeolei al unui copil de un an şi șase luni. „Din informaţiile obţinute telefonic, se pare ca acest copil a fost confirmat cu rujeolă, dar spitalul nu a raportat acest deces către autorităţi, de aceea el nu a apărut în informările săptămânale ale CNSCBT. Copilul era nevaccinat ROR. Astfel, numărul deceselor provocate de rujeolă ajunge la zece”, mai transmit, citați de Mediafax, oficialii din Sănătate.

Ministerul Sănătăţii a confirmat joi, 29 decembrie, un alt deces provocat de rujeolă, o fetiţă în vârstă de un an şi trei luni, din Timiş, care nu fusese imunizată, fiind răpusă de acest virus.

„O fetiţă în vârstă de un an şi trei luni, din Timiş, a ajuns la spital cu simptomele infectării cu virusul rujeolic. Starea sa de sănătate s-a agravat, iar organismul a cedat. Probele trimise la Institutul Cantacuzino au confirmat îmbolnăvirea cu rujeolă. Fetiţa nu fusese imunizată de părinţi împotriva acestui virus. Astfel, în momentul de faţă, bilanţul epidemiei de rujeolă indică un număr de 1.969 de infectări, în 33 de judeţe, şi nouă decese provocate de acest virus, dintre care trei copii. Niciunul dintre cei trei copii care şi-au pierdut viaţa nu erau vaccinaţi. Dintre adulţi, aproape toţi fie erau neimunizaţi, fie schema de vaccinare nu a fost completă”, a declarat joi, 29 decembrie, citat de Meduiafax, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu.

Fetiţa care şi-a pierdut viaţa a fost internată în luna decembrie la Spitalul „Victor Babeş”, din Timişoara, la Secţia de Boli Infecţioase, dar din cauza complicaţiilor, organismul acesteia nu a mai putut lupta cu virusul.

Epidemia de rujeolă izbucnită în această toamnă a determinat Ministerul Sănătăţii ca, împreună cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, UNICEF şi Institutul de Sănătate Publică, să propună o serie de măsuri pentru combaterea extinderii virusului. Printre măsuri se numără şi scăderea vârstei de vaccinare a copiilor, a căror imunizare va putea fi făcută acum de la nouă luni, deoarece, spun specialiştii, o caracteristică a aceastei epidemii de rujeolă este că afectează micuţii cu vârste sub un an.


 

Print Friendly, PDF & Email