Debut de an universitar cu taxe de studiu cu 20% mai mari şi multe probleme cronicizate

Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara acuză Guvernul de lipsă de responsabilitate, după diminuarea de buget alocat Educaţiei

Universitatea de Vest (6)Începutul de an universitar va fi plasat tot sub semnul subfinanţării cronice a sistemului de educaţie din România, avertizează liderii Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara. Aceştia condamnă lipsa de responsabilitate şi de viziune a Guvernului, care a decis, în cadrul celei mai recente rectificări de buget, diminuarea cu 5,5 milioane de lei a bugetului alocat Educaţiei. Ministrul Educaţiei Naţionale susţine, însă, contariul: că Educaţiei nu i-au fost luaţi bani, ci i-au fost alocaţi. Însă nu direct, ci prin ricoşeu, prin intermediul bugetelor autorităţilor publice locale.

 

OSUT: “Finanţarea de bază alocată de Guvern pentru fiecare student a scăzut constant din 2008 până în prezent”

Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara semnalează, într-un comunicat emis cu prilejul debutului anului universitar 2014 – 2015, problemele specifice cu care se confruntă. Potrivit reprezentanţilor OSUT, şi acest an universitar va fi marcat de problemele grave cu care se confruntă, în mod constant, sistemul educaţional din România: subfinanţarea, valoarea extrem de modestă a burselor alocate studenţilor, inclusiv a burselor de ajutor social, rata crescută a abandonului şcolar, generată de imposibilitatea studenţilor de a-şi asigura resursele necesare studiului şi problema, cronicizată deja, a locurilor insuficiente de cazare din căminele studenţeşti. La acestea se adaugă, spun reprezentanţii OSUT, impunerea unei majorări cu 20% a taxelor de studiu pentru studenţii înscrişi în primul an la cursurile de licenţă şi masterat.  

În contextul menţinării acestor probleme majore care afectează profund calitatea învăţământului şi educaţiei din România, reprezentanţii OSUT califică măsura de diminuare de către Guvern a bugetului alocat Educaţiei cu 5,5 milioane de euro drept o dovadă de lipsă de responsabilitate. Cu atât mai mult, avertizează aceştia, cu cât “acest domeniu (Educaţia – n.r.) a primit încă de la începutul anului fonduri mult sub nivelul necesitaţilor, nerespectându-se nici în acest an Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 care prevede alocarea a 6 % din PIB pentru educaţie”.

Din cauza subfinanţării cronice a sistemului, studenţii Universităţii de Vest din Timişoara care încep anul 1 licenţă sau master în anul universitar 2014 – 2015 vor fi nevoiţi să plătească taxe cu aproximativ 20 % mai mari decât colegii lor din ceilalţi ani de studiu”, este precizat în comunicatul reprezentanţilor OSUT. Măsura a fost operată, argumentează aceştia, din pricină că finanţarea de bază alocată de Guvern pentru fiecare student a scăzut constant din 2008 până în prezent, iar bugetul Universităţii s-a diminuat semnificativ, în ciuda tuturor reducerilor de cheltuieli. „Ultima soluţie a fost creşterea taxelor universitare, pentru a evita apropierea de faliment economic a universităţii. În ciuda condiţiilor sociale tot mai dificile, o parte din studenţii UVT vor trebui să plătească taxe şi mai mari pentru a-şi putea continua studiile”, este precizat în comunicat.

În aceste condiţii, relevă reprezentanţii OSUT, cei care suferă sunt, în primul rând, beneficiarii direcţi ai procesului de învăţământ, studenţii, cărora, în plus, le sunt alocate burse de ajutor social foarte mici, lucru care îi împiedică pe studenţii proveniţi din medii defavorizate şi din familii cu posibilităţi modeste să urmeze cursurile universitare. “Abandonul şcolar are o rată destul de ridicată, chiar şi la UVT, una dintre cauze fiind că studenţii proveniţi din medii defavorizate nu îşi permit să locuiască în chirie sau să plătească taxe la un nivel foarte ridicat şi sunt oarecum constrânşi să renunţe la studii”, este menţionat în comunicatul transmis de reprezentanţii OSUT.

Liderii OSUT acuză Guvernul că ignoră solicitările de finanţare transmise de conducerea UVT

Vlad Chereches portretNeajunsurilor majore cauzate de subfinanţare li se adaugă şi problema, devenită deja o constantă a fiecărui debut de an universitar, legată de imposibilitatea de a le fi asigurate locuri de cazare gratuite tuturor studenţilor, în condiţiile în care, se mai menţionează în comunicatul transmis de reprezentanţii studenţilor, “soldurile UVT sunt blocate”, instituţia aflându-se, de aceea, în imposibilitatea de a continua lucrările de construire a unui nou cămin studenţesc, plănuit să fie realizat în Piaţa Sf. Petru din Complexul Studenţesc din Timişoara. Reprezentanţii OSUT condamnă “lipsa de viziune şi de responsabilitate a Guvernului şi a Ministerului Educaţiei Naţionale faţă de sistemul educaţional românesc, în general, precum şi atitudinea acestora faţă de problema locurilor de cazare destinate studenţilor Universităţii de Vest din Timişoara” şi anunţă că solicită public alocarea de fonduri suplimentare, cât şi deblocarea soldurilor universităţii, în vederea continuării construcţiei căminului studenţesc. “Chiar dacă UVT este în topul universităţilor din România, toate solicitările făcute către MEN atât de către conducerea UVT, cât şi de către OSUT, cu privire la finanţarea construcţiei unui nou cămin studenţesc au fost ignorate”, informează reprezentanţii studenţilor, adăugând că Guvernul refuză să aloce fonduri suplimentare pentru continuarea lucrărilor la noul cămin studenţesc al UVT, care ar putea asigura un număr suplimentar de 700 de locuri de cazare. “Din păcate, guvernanţii noştri nu înţeleg că investiţia în educaţie este cea mai preţioasă dintre toate investiţiile pe care le pot face, fiind o investiţie în viitorul României. Salutăm eforturile conducerii UVT de a sprijini studenţii cu probleme sociale, de a suplimenta numărul de locuri de cazare şi de a îmbunătăţi condiţiile în căminele deja existente şi condamnăm lipsa de reacţie a Guvernului şi Ministerului la solicitările ce vin dinspre noi”, a declarat preşedintele OSUT, Vlad Cherecheş. Acesta a atenţionat şi asupra imperativului respectării de către Executiv a prevederilor legale, menţionate ca atare în Legea Educaţiei Naţionale, de a aloca 6% din PIB cheltuielilor de educaţie:

Sperăm ca în Legea Bugetului pentru anul 2015 educaţia să aibă în dreptul ei cifra pe care o merită, şi anume 6 % din PIB, aşa cum prevede şi Legea Educaţiei Naţionale”.

Remus Pricopie: “Educaţiei nu i s-au luat bani, ci i s-au alocat”

Remus-PricopieMinistrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, că, în urma rectificărilor bugetare, bugetul Educaţiei a fost de fapt majorat. Explicând că sumele în plus se vor regăsi în cadrul bugetului general consolidat.

Potrivit unei informaţii transmise de Mediafax, bugetul de stat al Ministerului Educaţiei ar urma să fie diminuat cu 34 de milioane lei, la a doua rectificare bugetară, programată pentru această săptămână. Reprezentanţii Guvernului spun, însă, că Educaţiei nu i se iau, ci i se alocă, în fapt, fonduri, după aceste două rectificări succesive de buget. Aceste sume, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în valoare totală de 134,4 milioane lei, nu vor fi regăsite, însă, în bugetul Ministerului Educaţiei, ci vor fi prevăzuţi  în cadrul bugetului general consolidat.

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, în cadrul bugetului Ministerului Educaţiei vor fi operate următoarele modificări: un minus de1,8 milioane de lei cheltuieli de personal (urmare a scăderii CAS), un plus de 1,8 milioane de lei transferuri către universităţi şi alte plusuri, după cum urmează: trei milioane lei sume necesare modernizării instalaţiilor staţiei de tratare a deşeurilor radioactive (ELI), trei milioane de lei cheltuieli cu transportul studenţilor şi zece milioane de lei cheltuieli de investiţii. Vor mai fi tăiate şi 50 de milioane de lei destinate proiectelor cu finanţare din fonduri europene nerambursabile.

Reprezentanţii Executivului susţin şi că, tot pentru nevoile Educaţiei, vor fi alocate, însă prin intermediul bugetelor autorităţilor publice locale, 56,82 de milioane de lei pentru salarii în învăţământul preuniversitar, 77,89 de milioane de lei pentru plata titlurilor executorii în învăţământul preuniversitar, 5,28 de milioane de lei pentru salarii, plus plata titlurilor executorii în învăţământul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, fiind majorate, cu 28,4 de milioane de lei, şi sumele pentru învăţământul superior de stat, pentru plata titlurilor executorii.

Contrar informaţiilor vehiculate în spaţiul public, rectificarea bugetară este pozitivă pentru educaţie, sumele alocate acestui domeniu prioritar pentru Guvernul Ponta înregistrând o creştere de peste 350 de milioane de lei”, se arată într-un comunicat publicat , luni, de Ministerul Educaţiei, prin intermediul căruia ministrul Remus Pricopie reiterează că, numai printr-o Ordonanţă de Urgenţă – la al cărei număr de publicare în Monitorul Oficial ministrul, însă, nu face nicio referire, dar pe care a evocat-o şi în discursul său din cadrul dezbaterii de marţi, 23 septembrie, din plenul Camerei Deputaţilor, a moţiunii iniţiată de ACL intitulată "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi” – Educaţia primeşte 50 de milioane de euro ( adică aprox. 220 de milioane de lei). Am obţinut prin ordonanţă de urgenţă încă 50 milioane de euro pentru Educaţie. Banii merg către profesori care primesc o sumă forfetară pentru dezvoltare profesională”, a declarat marţi, 23 septembrie, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Educaţiei Remus Pricopie. 

Pe agenda şedinţei de Guvern de luni, 22 septembrie, au figurat, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a Guvernului României, două ordonanţe de urgenţă: una, privind stabilirea unor măsuri financiare și pentru modificarea unor acte normative şi o alta, pentru aprobarea unor măsuri privind operarea unei aeronave aflate în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne. Ambele ordonanţe au fost aprobate de către Guvernul Ponta.

Print Friendly, PDF & Email