Daruri de suflet din suflet pentru copiii din centrele de plasament

Actiune caritabila pentru copii de Centrul de Plasament Recas 2„Scufița Roșie” și „1 Iunie pentru toți copiii” au fost două dintre denumirile generice sub care s-au desfășurat de, 1 iunie, în organizarea mai multor ONG-uri din Timișoara, acțiuni care i-au avut în centrul atenției pe copiii din centrele de plasament din Timișoara și din împrejurimi.  

   

Asociația Arsens, Asociația Civică Banat și Asociația Sfera Timișoarei, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș au fost organizatorii evenimentelor care s-au succedat duminică, în Parcul Copiilor și în incinta Ștrandului UMT, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului. Implicarea voluntarilor din cele trei ONG-uri a izbutit să facă din ziua de 1 Iunie un prilej de reală bucurie pentru mai mult de 100 de copii din centrele de plasament din Recaș, Peciu Nou, Bacova, Periam, Buziaș și Moșnița.

Și aceasta pentru că, dincolo de atmosfera festivă creată de organizatori, copiilor al căror destin s-a dovedit potrivnic le-au fost oferite, din plin, afecțiune, atenție și sentimentul că, fie şi în absența unor familii, sunt parte integrantă dintr-o comunitate căreia îi pasă de ei și care nu rămâne indiferentă la nevoile lor.

Un ceas de teatru oferit, în Parcul Copiilor, de trupa de actori a Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”, câteva ore de încântare petrecute laolaltă, în incinta Ștrandului UMT, în cadrul unor ateliere creative în care au desenat, au colorat sau au pictat, o masă caldă la prânz – acestea au fost o parte dintre darurile oferite de organizatori copiilor prezenți. Copii care, judecând după expresia surprinsă pe chipurile lor și după lumina deslușită în priviri, au valorizat la maximum fiecare moment.

Cecilia Pătrău Șora, reprezentantă aAsociației Arsens, ne-a mărturisit, cu emoție, că acest gen de evenimente reprezintă contribuția pe care fiecare și-o poate aduce pentru a oferi un dram de bucurie în plus copiilor care, privați de afecțiunea pe care le-ar putea-o oferi un părinte, știu mai bine decât oricare alții să prețuiască valoarea unui cuvânt rostit cu afecțiune ori a unei îmbrățișări. „Sunt mulți astfel de copii, iar noi, acum, aici, nu ne facem decât datoria de oameni. Am simțit nevoia să fiu azi aici, chiar dacă am, la rândul meu, un copil acasă. Acești copii au nevoie de afecțiune la fel ca oricare alt copil și cred că toți cei care sunt azi aici și care au decis să ofere, din timpul lor și prin prezența lor, copiilor din centrele de plasament această zi, știu că este mult mai mult decât o îndatorire profesională, este o datorie umană”, a spus prof. Oana Tecu. 

Am surprins-o la o masă, alături de un grup de copii, aplecată peste umărul acestora și îndrumându-i cum să deseneze și cum să coloreze. I-am surprins deopotrivă, emoția din glas, atunci când am chestionat-o despre ce anume face, în cazul unui cadru didactic, diferența dintre vocație și datorie: „În toamnă, vor fi 17 ani de când sunt cadru didactic. Această profesie, la fel ca și dimensiunea umană a fiecăruia dintre noi, nu țin numai de exercitarea unei datorii”, a mai spus prof. Oana Tecu, adăugând că atributele definitorii ale umanității trebuie exersate în permanență, ele nefiind nici exclusiv rezultatul unor îndatoriri profesionale și nici activități rezervate timpului liber.

Nu doresc să spunem nimic altceva decât că suntem aici pentru ei, pentru aceste suflete curate. Ei sunt motivul principal pentru care suntem noi aici și ei sunt cei mai importanți”, a declarat reprezentanta Asociației Arsens, Cecilia Pătrău Șora.

Am adunat saci întregi cu jucării și cu hăinuțe, pe care îi vom trimite în Serbia, celor care se află acum în nevoie”, a afirmat o reprezentantă a Asociației Sfera Timișoarei, Natalia, care a dorit să nu-i fie divulgat şi numele. Aceasta a adăugat că Asociația Sfera Timișoarei a fost implicată în numeroase alte acțiuni menite să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile și că  vor urma și alte evenimente, în care accentul se va pune pe stimularea implicării și pe încurajarea manifestării spiritului civic și a solidarității interumane. „Noi asta facem de mai multă vreme”, afirmă Natalia, precizând că implicarea în acțiuni de acest gen este o formă de manifestare a responsabilității sociale, mai cu seamă că, alături de noi, la mică distanță, se află copii, cu vârste de la câteva luni până la 20 de ani, care trăiesc în centre de plasament și care au imensă nevoie de sprijin și de afecțiune.

Print Friendly, PDF & Email