Dănuț Pop, preşedintele Partidului Ecologist Român: „Nu putem 26 de ani să facem aceleași alegeri, dar să așteptăm alte rezultate” (P)

Danut Pop PER Foto Arhiva personalaPe fondul nemulțumirilor pe care societatea le are față de clasa politică, de ce ar trebui românii să opteze pentru Partidul Ecologist Român?

Noi am înțeles mesajul pe care oamenii l-au dat în stradă. Am schimbat ce era de schimbat, dar am păstrat și lucrurile bune pe care le susținem de când s-a înființat această formațiune politică. Partidul Ecologist Român promovează o politică pentru oameni și viață, o politică de transformare și modernizare a societății românești, bazată pe principiul protejării și îmbogățirii resurselor vitale ale țării: omul, resursele naturale, cultura și tradițiile naționale. Suntem partidul care crede cu tărie că fiecare român merită să aibă un cuvânt de spus în deciziile care îl privesc și din acest motiv ne-am propus să sporim participarea cetățeanului la toate nivelurile de guvernare, locală sau centrală.

 

Totuși, lupta cu partidele mari este destul de dificilă. Are PER forța să se impună ca o alternativă?

Din păcate, în toată această perioadă, culoarul ecologist nu a putut fi fructificat pe fondul unor jocuri politice. Cu toate acestea, electoratul nostru nu ne-a părăsit și a crezut în proiectele noastre. Da, lupta cu partidele mari este dificilă, dar depinde foarte mult și de ceea ce își doresc românii. Nu putem 26 de ani să facem aceleași alegeri, dar să așteptăm alte rezultate. Dacă românii nu mai vor să fie mințiți, să fie furați, dacă își doresc o administrație curată, un parlament eficient, alcătuit din oameni cinstiți și profesioniști, un guvern care să lucreze în interesul lor, atunci ar trebui să se gândească foarte bine dacă partidele care au condus până acum mai merită să fie votate. De asemenea, țin să menționez că sistemul acesta de alegeri, într-un singur tur, este total nedemocratic și a fost gândit de marile partide pentru a bloca accesul unor oameni noi, cu viziune la funcțiile din administrație.

 

Pentru că ați vorbit de proiecte, ce propune Partidul Ecologist Român electoratului?

Un mediu politic, economic și social curat. Un viitor mai bun, un viitor ecologic pentru copiii noștri. Mulți duc demersurile noastre în derizoriu, dar cu toate acestea nu ne lăsăm descurajați. Suntem partidul care luptăm împotriva defrișărilor ilegale, care a cerut înterzicerea exportului de masă lemnoasă și susținerea producătorilor autohtoni de mobilă. Un exemplu este chiar Filiala Timiș care s-a implicat cu toată forța și toată credința în acțiuni de reîmpădurire. De asemenea, suntem partidul care militează pentru interzicerea exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică. Noi, ecologiștii, propunem TVA zero la produsele bio și tradiționale. În același timp, suntem partidul care și-a propus să promoveze intens valorile culturale și tradițiile românești. Nu în ultimul rând, PER dorește să pună la baza Ecologiei politice principiile libertății, ale inițiativei private, ale competiției corecte și ale garantării proprietății.

 

Care este profilul persoanei care dorește să activeze în rândurile Partidului Ecologist Român?

În general, am optat pentru oameni care nu au mai făcut politică, dar care își doresc să se implice și care vin cu un suflu nou. Am acceptat însă și oameni care au construit mult în comunitățile pe care le-au condus. În rest, PER-ul nu a fost gândit ca o structură militărească, așa cum se poartă la alte partide. Avem oameni capabili, oameni fideli, avem încredere în proiectele pe care le vor propune.

 

Care este situația în județul Timiș?

Președintele PER Timiș, domnul Marius Porojan, este un om tânăr, hotărât să schimbe lucrurile în bine. Este un ecologist care pune suflet în ceea ce face, un politician care se implică activ în campanii în beneficiul comunității. Are toată susținerea mea și sunt convins că va face o figură foarte frumoasă la alegeri.

 

Mizați pe votul românilor care s-au săturat de marile partide?

Evident că sunt în calculele noastre, așa cum sunt și românii care nu se regăsesc în politica liberalilor sau a social-democraților. În mare însă, Partidul Ecologist Român se adresează tuturor categoriilor de alegători, pentru că proiectul nostru îi vizează, deopotrivă, și pe vârstnici și pe tineri, și pe oamenii de la sate, și pe cei care încearcă să-și croiască drum în marile orașe. Așa cum spune și deviza noastră „Ecologia este pentru toată lumea”.

 

Unde va fi Partidul Ecologist Român la sfârșitul acestui an electoral?

În Parlament, firește. Și vom intra cu fruntea sus, cu demnitate și cu dorința de a schimba viitorul României în acord cu valorile pe care le promovăm și în baza cărora vom câștiga cu siguranță încrederea românilor.

TIMPOLIS

 

 

Print Friendly, PDF & Email