Dana Constantin și Dacian Andoni, în expoziție aniversară

Sursă foto: Radio Romania Cultural

Doi artişti plastici emblematici ai Timişoarei, Dana Constantin şi Dacian Andoni, vor expune la Muzeul de Artă Timișoara.

 

Expoziția aniversară 60 aduce în atenția publicului lucrările Danei Constantin din seriile Flote.s și Umbra și lucrările lui Dacian Andoni din seria Perenitate fragilă, care includ o selecție de picturi, desene și fotografii realizate în ultimul deceniu de cercetare plastică.

Ciclul lucrărilor Umbre ale Danei Constantin a pornit de la o serie de imagini în care fotografia era supusă unor manipulări vizuale prin desen și culoare. Curatoarea expoziției, Ruxandra Demetrescu spune că „tablourile par să reprezinte o prelungire a unui alt ciclu, început în 2016, «Flote.s», care să se concentreze însă pe umbră ca leitmotiv. Între timp, «Umbrele» au căpătat contur și consistență în trei secțiuni distincte, ce dialoghează în expoziție cu tablourile din ciclul «Flote.s», unde expresia plastică este legată de preocupările construcțiilor liniare, arhitecturale ale naturii. (…) Dana Constantin s-a întors la o mai veche preocupare, concentrată pe esențializarea naturii vegetale.”

Prin intermediul creațiilor sale artistice, Dacian Andoni ne prezintă „metafora sa plastică, născută din emoția profundă resimțită, cu decenii în urmă, la Torcello, ce se referă la constructivitate ca transmițătoare a memoriei umanității și martor palpabil al timpului trăit. Constructele propuse de pictura sa, chirpicul în multiple ipostaze, nu evocă așezări sau arhitecturi în ruină, ci atitudini profund subiective, contemplări ale istoriei ca urmă a unei deveniri de tip organic, germinație a viului însuși, ivit biruitor, din materia amorfă. Pictura de factură neoexpresionistă executată în ulei, în straturi multiple, privilegiază grisaille-ul, mizând pe efectul impostării puternice a motivului, al tușei nervoase și austerității cromatice care atenuează sentimentul de dramă universal”, subliniază Doina Mândru, curatoarea expoziției.

Vernisajul va avea loc vineri, 15 aprilie, ora 18, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, din Piața Unirii nr. 1. Lucrările vor sta pe simeze până la sfârşitul lunii aprilie.

Print Friendly, PDF & Email