O nouă tranşă de promisiuni, în apropierea campaniei electorale pentru europarlamentare

Daciana Sârbu, la Timişoara: „Guvernul ar putea acorda fonduri pentru Spitalul de Copii”

spital louis turcanuUn eveniment prilejuit de donarea de aparatură medicală destinată îngrijirii copiilor născuţi prematur de la Spitalul „Louis Ţurcanu” a reprezentat o ocazie pentru europarlamentarul P.S.D. Daciana Sârbu şi pentru primarul Nicolae Robu de a readuce în discuţie, la nivel de principiu, nevoia de a acorda sprijin pentru construirea corpului B al acestei unităţi medicale.

 

„Da. Reuşim”, unul din marile eşecuri ale U.S.L.

Devenit la finalul anului 2012 vehicul de campanie utilizat pentru a-l propulsa pe un fotoliu de deputat în Parlamentul României pe fostul viceprimar al Timişoarei, social-democratul Sorin Grindeanu, proiectul „Da. Reuşim” a ajuns unul din marile eşecuri ale anului post-electoral 2013. Căci promisiunile făcute în perioada de campanie electorală de către politicienii locali care au candidat sub umbrela U.S.L. s-au transformat în acuze pe care reprezentanţii de la nivel local ai P.S.D. şi P.N.L. şi le-au lansat reciproc, pentru a justifica neînceperea lucrărilor în decursul lui 2013, aşa cum se anunţase iniţial.

Nicolae RobuDeputatul P.S.D. Sorin Grindeanu a acuzat lentoarea echipei din Primărie care a întocmit studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic şi a invocat această lipsă de promptitudine ca fiind motivul pentru care s-ar fi pierdut fondurile pe care a declarat că  le obţinuse în 2013 din partea premierului Victor Ponta.

De cealaltă parte, edilul Nicolae Robu a apreciat că, dată fiind anvergura proiectului, echipa din Primărie a finalizat documentaţia în timp pe care l-a apreciat drept un record şi a catalogat drept politicianiste declaraţiile deputatului Sorin Grindeanu.

Acuze voalate la adresa primarului liberal

La rândul său, europarlamentarul P.S.D. Daciana Sârbu a lansat, miercuri, acuze îndreptate în direcţia echipei din Primăria Timişoara care a lucrat la proiect, pe motiv că neîndeplinirea la timp a atribuţiilor care reveneau Municipalităţii ar fi condus la pierderea finanţării obţinute de deputatul Sorin Grindeanu, despre care a afirmat că a beneficiat de întreaga sa susţinere.

Daciana SarbuAproape nimic din vehemenţa declaraţiilor de natură politică legate de acest subiect nu s-a regăsit însă în discursurile celor prezenţi miercuri, la evenimentul prilejuit de donarea de aparatură medicală de către Organizaţia „Salvaţi Copiii”. Şi aceasta pentru că, într-o abordare care s-a focalizat exclusiv pe evidenţierea nevoilor şi intereselor micuţilor pacienţi, reprezentanţii Spitalului „Louis Ţurcanu” au izbutit să ocolească, discret, orice fel de referiri la îndelungata tergiversare a proiectului, inclusiv pe fondul unor factori puternic conotaţi politic. Au relevat doar, într-o manieră subtilă, în timpul vizitei efectuate pe secţia de nou-născuţi prematur, că „spitalul are o structură pavilionară şi că este dificil, atunci când e nevoie, să iei bebeluşii născuţi prematur în braţe şi să treci cu ei, până vizavi, liniile de tramvai, dacă au nevoie de investigaţii”.

Acesta a fost contextul în care Nicolae Robu a precizat că licitaţia pentru încredinţarea lucrărilor de execuţie a fost deja finalizată, la începutul acestei săptămâni, şi a informat că, dacă nu vor fi înregistrate contestaţii, atunci lucrările de construcţie ale viitorului corp de clădire, care va avea şase etaje, ar putea demara în aproximativ o lună. „Primăria Timişoara a asumat, prin votul consilierilor săi locali, investiţia la proiect. Valoarea totală estimată a lucrărilor este însă mare, de aproximativ 18 milioane de euro, aşa că vom avea nevoie şi de sprijin venit din partea Guvernului” a  declarat primarul Timişoarei. Care a adăugat că banii, care ar putea fi alocaţi  la prima rectificare de buget, sunt aşteptaţi atunci când ei pot fi utilizaţi, adică după demararea propriu-zisă a lucrărilor de construcţie.

Trebuie parcursă anterior procedura legală de achiziţie publică, a mai adăugat edilul, care a informat şi că licitaţia a fost lansată în toamnă. „Sunt convins că vom avea parte de o cotă de finanţare de la Guvern, care va veni în faza de implementare a proiectului”, afirmă Nicolae Robu, care a subliniat şi că procedurile de licitaţie publică presupun respectarea riguroasă a unui parcurs birocratic. Şi a mai precizat că sunt îngăduite contestaţii, după anunţarea rezultatelor licitaţiei, venite din partea unor companii care nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru efectele depunerii contestaţiilor, îngreunând şi mai mult finalizarea licitaţiei.

O nouă promisiune. Şi o condiţie impusă.

Europarlamentarul Daciana Sârbu a precizat, la rândul său, că îi lansează o provocare edilului Timişoarei: aceea de a promite că în cursul acestui an va soluţiona problemele de natură administrativă şi birocratică, astfel încât să poată garanta începerea lucrărilor: „Dacă domnul primar îşi ia angajamentul că vor începe lucrările la spital, atunci, eu şi Sorin Grindeanu ne luăm angajamentul că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a aduce proiectului aceeaşi sumă de bani promisă şi anul trecut”.

Print Friendly, PDF & Email