După publicarea pe unele canele media a unor informaţii ce vehiculau presupuse nereguli înregistrate la Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara, reprezentanţi ai acesteia acuzau că angajaţi ai Curţii de Conturi au făcut ilegal publice informaţii încă neoficiale. Curtea de Conturi susţine că responsabilitatea nu-i aparține reprezentanților. Şi invocă drept dovadă faptul că instituţia nu a primit nicio cerere oficială de informaţii din partea presei…
Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara acuză Curtea de Conturi de diseminare de informaţii neoficiale
După publicarea pe unele canele media a unor informaţii care vehiculau presupuse nereguli înregistrate în activitatea medicală derulată în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară Timişoara, şeful acesteia, prof. univ. dr. Mihai Ionac, spunea că informațiile sunt parte dintr-un raport cu caracter încă neoficial al Curții de Conturi.
Antepronunțarea asupra unei eventuale culpe în ceea ce privește activitatea medicului Mihai Ionac, în baza informațiilor conținute într-un document neoficial al Curţii de Conturi, reprezintă un abuz, acuzau, recent, şi reprezentanții Clinicii de Chirurgie Vasculară a SCJUT. Aceștia consideră că un astfel de mod de vehiculare a unor informații cu caracter neoficial echivalează cu un demers de discreditare deliberată a profesiei de medic, a prestigiului profesional al medicului Mihai Ionac și a reputației instituțiilor medicale în care acesta își desfășoară activitatea.
Semnatarii comunicatului nu fac considerații cu privire la o eventuală vinovăție sau nevinovăție a medicului Mihai Ionac, precizând doar că exprimă rezerve cu privire la aspectele de natură procedurală și cu privire la probitatea unui demers jurnalistic întemeiat pe un document al cărui conținut nu este oficial, deci nu este public și oficial. În plus, spun ei, ar fi fost vehiculate informații eronate sau jumătăți de adevăr.
De asemenea, se precizează că Mihai Ionac intenționează să îi acționeze în instanță pe reprezentanții Curții de Conturi care au elaborat raportul în baza căruia i-au fost aduse acuzațiile.
Aspectul pe care semnatarii mesajului îl apreciază, însă, a fi cel mai grav în acest context se leagă de pronunțarea asupra unor posibile culpe și nereguli în desfășurarea actului medical de către o persoană care nu deține competențe și cunoștințe de specialitate care să îi îngăduie aprecieri cu privire la oportunitatea unor servicii medicale: „Lucrul cel mai grav însă se numește discreditarea profesiunii de medic! Acest lucru, făcut fie din neprofesionalism jurnalistic, fie din rea-credință, este evident în clipa în care un economist are păreri, opinii și chiar sentințe cu privire la actul medical”.
Transfer de responsabilitate
Solicitați, în urmă cu mai bine de două săptămâni, să furnizeze informații referitoare la această situaţie, la modul în care documentele elaborate de Curtea de Conturi pot ajunge, înainte de a dobândi caracter oficial, la dispoziția presei și la stadiul în care se află documentele ce îl vizează pe medicul timișorean Mihai Ionac, ni s-a solicitat să formulăm în scris întrebările.
Răspunsul a venit la finalul săptămânii trecute. Camelia Burlacu, consilier în cadrul Serviciului Comunicare, Imagine și Relații Publice al Curții de Conturi, confirmă desfăşurarea, în perioada ianuarie – februarie 2014, a unui audit financiar la Spitalul Clinic Județean Timișoara. Şi mai spune că „actul de control în discuție a făcut obiectul sesizării organelor de urmărire penală competente”. Susţinând că procesul-verbal de constatare, încheiat în 28 februarie 2014, a fost transmis, împreună cu o adresă datată 8 decembrie 2014, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Şi că informația referitoare la această cauză e consemnată în Raportul cu privire la cazurile în care Curtea de Conturi a apreciat că sunt indicii de săvârșire a unor fapte de natură penală și a sesizat organele competente.
„Întrucât caracterul procesului-verbal de constatare despre care facem vorbire nu poate fi considerat a fi public în absența informațiilor furnizate de către structura de cercetare sesizată, care să facă referire la modalitatea de soluționare a cauzei, vă informăm că, din perspectiva reglementărilor legale în vigoare, comunicarea oricăror informații pe parcursul urmăririi /cercetării penale poate periclita procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, și implicit rezultatul anchetei”, mai spun reprezentanţii Curţii de Conturi.
Şi mai spun că doar instituția în a cărei competență se află instrumentarea acestei cauze este abilitată să ofere informații despre dosarul care face obiectul cercetării penale, fără a periclita rezultatele acesteia. Menţionând că, în evidența Curţii de Conturi, nu figurează vreo solicitare din partea mass-media pe această speţă, „astfel că instituția noastră nu este răspunzătoare pentru informațiile apărute în spațiul public în privința acestui subiect, iar orice publicare de informații pe această temă se face fără ca instituția noastră să le fi furnizat în vreun fel”.
Citeşte şi:
Percheziţii la Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara şi la locuinţa şefului acesteia
Ultimele comentarii