Curtea de Apel Timişoara îşi suspendă activităţile de judecata 30 de minute zilnic

Curtea de Apel Timişoara anunţă o nouă formă de protest faţă de abrogarea pensiilor de serviciu cuvenite magistraţilor, şi anume suspendarea activităţii de judecată timp de 30 de minute în fiecare zi, până la soluţionarea conflictului de către CCR.

 

Adunarea Generală a Judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara, întrunită azi, a decis instituirea unei noi forme de protest, prin suspendarea activităţii de judecată timp de 30 de minute în fiecare zi, imediat după soluţionarea cererilor de amânare fără discuţie, „măsură care va dăinui până la momentul soluţionării conflictului constituţional de către Curte Constituţională a României”.

Magistraţii, se arată într-un comunicat de presă al Curţii de Apel Timişoara, invocă patru motive care i-au determinat să recurgă la această formă de protest:

1.Adoptarea de către Camera Deputaţilor a Proiectului legislativ de abrogare a pensiilor de serviciu cuvenite magistraţilor, fără consultarea Puterii Judecătoreşti, fapt care „încalcă grav independenţa judecătorilor şi afectează ordinea constituţională din România, contribuind astfel la subminarea statului de drept”.

2. Faptul că această măsură legislativă contravine dispoziţiilor constituţionale care reglementează principiul independenţei judecătorilor, „precum şi exigenţelor actuale pe care importante documente internaţionale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile magistraţilor, în considerarea importanţei rolului acestora în apărarea statului de drept”.

3. Decizia Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Avocatului Poporului de a sesiza CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a acestei legi.

4. Responsabilitatea Puterii Judecătoreşti în garantarea şi protejarea drepturilor şi intereselor fundamentale ale cetăţenilor.

 

 

Print Friendly, PDF & Email