Curtea de Apel Timişoara îşi suspendă activitatea, în semn de protest faţă de intenţia abrogării pensiilor speciale

Adunarea Generală a Curţii de Apel Timişoara, întrunită azi, a decis că îşi suspendă activitatea în semn de protest faţă de proiectul legislativ de abrogare a pensiilor de serviciu cuvenite magistraţilor.

 

Adunarea Generală a Curţii de Apel Timişoara consideră că Proiectul legislativ de abrogare a pensiilor de serviciu cuvenite magistraţilor încalcă grav independenţa judecătorilor şi afectează ordinea constituţională din România, contribuind la subminarea statului de drept. „Pensia de serviciu este un beneficiu prevăzut de lege pentru unele categorii profesionale, funcţionari ai statului (magistraţi, diplomaţi, demnitari, militari etc.), a căror activitate reprezintă un interes deosebit pentru societate şi a căror fidelitate faţă de sistem este recompensată prin acordarea acestui drept la pensie”, se arată în comunicatul Curţii de Apel Timişoara.

În acelaşi comunicat este invocată jurispridenţa Curţii Constituţionale care „constată că statutul constituţional al magistraţilor – statut dezvoltat prin lege organică şi care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii – impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. (3) din Legea fundamentală”.

În susţinerea punctului de vedere, magistraţii Curţii de Apel Timişoara mai spun că „avizele consultative ale Consiliului Europei – Comisia de la Veneţia si GRECO, precum si Rapoartele MCV (emise timp de 12 ani, în perioada 2007-2019), nu conţin nicio referire critică asupra reglementarii pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, care este conformă cu standardele UE si ale Consiliului Europei, dar şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului si a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”.

Din acest motiv, Curtea de Apel Timişoara anunţă suspendarea activităţii începând cu data de 22 ianuarie şi până la momentul retragerii sau respingerii acestui proiect de lege. „Abrogarea reglementării privind acordarea pensiei de serviciu magistraţilor contravine dispoziţiilor constituţionale care reglementează principiul independenţei judecătorilor, precum şi exigenţelor actuale pe care importante documente internaţionale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile magistraţilor, în considerarea importanţei rolului acestora în apărarea statului de drept”, se mai arată în comunicatul acestei instanţe.

 

Print Friendly, PDF & Email