Curăţenie pe aeroport, cu firma Consiliului Judeţean?

Aeroport TimisoaraDeşi susţinea, la nivel de principiu, că vrea să-şi lichideze portofoliul de firme la care este acţionar şi că menirea administraţiei judeţene nu e să facă afaceri, deocamdată Consiliul Judeţean Timiş nu doar că nu şi-a lichidat parteneriatele vechi, dar pare hotărât să extindă obiectul de activitate al unor astfel de societăţi.

 

Majorare de capital la o firmă înfiinţată anul trecut

Contrar principiului anunţat, de restrângere pe cât posibil a afacerilor, majoritatea neprofitabile, în care este implicat, Consiliul Judeţean Timiş pare să acţioneze în sens contrar cu o firmă înfiinţată anul trecut. Este vorba de Service Cons Prest, care se presupune că va presta tot mai multe servicii de reparaţii auto şi de curăţenie pentru structurile din subordinea administraţiei judeţene. Astfel, Direcţia de Prestări Servicii Timiş şi Direcţia pentru Administrarea Drumurilor şi Podurilor Judeţene Timiş au solicitat CJ Timiş aprobarea majorării capitalului social al societăţii cu suma de 100.000 de lei, măsură cu care CJ Timiş pare să fie de acord. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţia a patru maşini de spălat şi aspirat cu alimentare la reţea, pentru Palatul Administrativ, Muzeul de Artă, Muzeul Banatului şi Biblioteca Judeţeană, achiziţia de echipamente de lucru pentru angajaţi şi achiziţia de cărucioare şi accesorii curăţenie manuală.

Societatea înfiinţată anul trecut nu face un secret din faptul că intenţionează să-şi extindă obiectul de activitate, prestând servicii pentru Aeroportul Timişoara şi Spitalul Judeţean. După ce CJ Timiş a decis să-şi creeze anul trecut această societate şi a găsit şi locul de funcţionare potrivit – o hală de la Parcul Industrial, care aparţinuse unei societăţi intrate în insolvenţă –, construcţia a fost vândută, fără ştiinţa administraţiei judeţene. Asta, deşi CJ Timiş făcea parte din masa credală, având de încasat sume destul de mari de la societatea ajunsă în insolvenţă. Culmea e că respectivul imobil e pe terenul administraţiei judeţene, şi nici până acum nu s-a lămurit cum a fost posibilă pierderea acelei hale. Între timp, administraţia judeţeană pare să se fi resemnat cu ideea.

Analizând situaţia privind cheltuielile cu privire la repara­ţia şi întreţinerea autovehiculelor, CJ Timiş a ajuns la concluzia că, în ultimul an, s-au cheltuit peste 1.000.000 de lei pentru reparaţii. În acest con­text, a considerat oportună organiza­rea şi operaţionalizarea unui service auto care să deservească par­cul auto propriu şi pe cel al instituţiilor subor­donate, fiind înfiinţată, prin ho­tă­râre de consiliu, societatea Service Cons Prest SRL.

Nimic nou legat de afacerile fără profit

Gheorghe Bologa portretDecizia legată de extinderea activităţii acestei societăţi se bate cap în cap cu cea enunţată de principiu de ani de zile, conform căreia CJ Timiş nu mai vrea să facă afaceri, intenţionând să iasă din parteneriatele neprofitabile. Deşi încă din 2008 C a decis să lichideze parteneriatele care nu-i aduceau profit, nici în acest an nu s-a întâmplat nimic concret.

În august 2013, consilierii judeţeni au votat un proiect de hotărâre care vizează înfiinţarea unei noi comisii care să inventarieze şi să analizeze situaţia economico-financiară a acestor societăţi. După acest demers şi o pauză, Comisia de analiză a început să lucreze, la sfârşitul anului trecut, intenţionând să verifice situaţia fiecărei afaceri derulate de către CJ Timiş. Deocamdată, analiza demarată s-a oprit la SC Drumco SA (unde CJ Timiş are 30% participaţie faţă de totalul capitalului social), deşi a plecat, în urmă cu 15 ani, de pe poziţia de acţionar majoritar şi şi-a pierdut pachetul majoritar de acţiuni, care îi permitea să controleze efectiv societatea, în condiţii care, spun mai mulţi consilieri judeţeni, nici acum nu sunt clarificate pe deplin.

În urma analizei comisiei CJ Timiş, bazată şi pe lămuriri venite de la Registrul Comerţului, administraţia judeţeană a anunţat că vrea să renunţe la acţiunile deţinute în cadrul societăţii de drumuri Drumco. “Noutăţi prea multe nu sunt în acest sens. Comisia nu s-a mai întrunit, pentru că a fost acest context agitat al campaniei electorale. Deocamdată la Drumco s-a convenit să se vândă pachetul de acţiuni la un preţ stabilit în urma unei expertize”, ne-a declarat Gheorghe Bologa, preşedintele Comisiei Economice a CJ Timiş.

Print Friendly, PDF & Email