Administraţia Judeţeană îşi menţine decizia de a achiziţiona sediul retrocedat al Centrului Cultural Francez, de pe bulevardul C.D. Loga, o achiziţie colaterală fiind terenul aferent, dar şi cel al Vilei Internaţional, fostul imobil de protocol al lui Nicolae Ceauşescu.
Un milion de lei pentru etapele preliminare ale tranzacţiei
Consiliul Judeţean Timiş a alocat de la începutul anului în buget suma de un milion de lei, defalcată într-o tranşă de 500.000 de lei, pentru achiziţia imobilului Centrului Cultural Francez, de pe bulevardul C.D. Loga, şi o tranşă similară de 500.000 de lei, pentru achiziţia terenului aferent, din care, de fapt, o bună bucată, îi revine şi Vilei Internaţional, fostul imobil de protocol al lui Nicolae Ceauşescu.
După rectificarea bugetară sumele s-au diminuat proporţional cu câte 200.000 de lei, însă există suficienţi bani pentru a demara procedurile preliminare ale achiziţiei, şi rămâne de văzut dacă se va face ceva concret în acest sens până la sfârşitul anului.
Sediul Centrului Cultural Francez, numit şi Vila Kimmel, una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu ale Timişoarei, i-a aparţinut CJ TImiş, care a închiriat-o CCF. În 2007 imobilul a fost retrocedat moştenitorilor ultimului proprietar. Reprezentanţii Centrului Cultural Francez au beneficiat de o prelungire automată a contractului care însă expirat şi, cu toate demersurile făcute la nivel de instanţă, s-a vorbit tot mai mult despre mutarea Centrului Cultural Francez în clădirea de pe strada Mărășești a Clinicii de Dermatologie.
În urmă cu câţiva ani, CJ Timiş susţinea că va utiliza dreptul de preempţiune şi de a negocia răscumpărarea imobilului, evaluat pe atunci la aproximativ 1,2 milioane euro, precum şi terenul retrocedat de peste 500 de metri.
Planurile nu au mai fost concretizate, şi rămâne de văzut dacă se va face ceva în prezent, în condiţiile unor alocări bugetare guvernamentale modeste. Conform unor consilieri judeţeni, o miză care nu poate fi neglijată în această tranzacţie este terenul aferent Vilei Internaţional, din care o parte aparţine şi Vilei Kimmel. Astfel, CJ Timiş ar putea dori ca prin această tranzacţie să clarifice şi statutul terenului fostei vile a lui Nicolae Ceauşescu.
“Pentru a putea clarifica situaţia, trebuie să clarifice situaţia cu terenul din faţa fostului hotel al partidului. L-am trecut pe tabelul de investiţii, urmează să se facă studii, analize pentru a vedea dacă îl putem cumpăra sau nu, în urma unor discuţii pe care ar trebui să le purtăm în Franţa. Probabil că doi reprezentanţi ai CJ Timiş vor fi desemnaţi să meargă în Franţa, să discute cu proprietara pentru a putea prelua terenul din faţă”, a declarat preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.
Ca atare, administraţia judeţeană este dispusă să cumpere acest teren, deşi e greu de spus la cât se va ridica valoarea acestui teren, despre care CJ Timiş nu are idee. Vila este administrată în în momentul de faţă de societatea Intercenter la care administraţia judeţeană deţine în prezent 45,62% din capitalul social. Acest parteneriat a fost reactivat de un proiect menit să transforme fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, actuală Vilă Internaţional, de pe bulevardul C.D. Loga, într-un hotel de 5 stele, imobilul urmând a fi extins cu un corp P+6, modernizat şi inclus în noul ansamblu arhitectural, care să facă parte din lanţul hotelier Hilton. Se estima, la momentul prezentării acestui proiect, că în acest fel Hilton ar fi primul operator hotelier care va deschide în Timişoara un hotel de cinci stele, cu peste 160 de camere. Investiţia se dorea a fi terminată până în 2013, iar managementul urma să fie asigurat de Hilton. Astfel, deşi ar fi trebuit să participe din plin la investiţie, CJ Timiş nu putea, din postura sa de acţionar minoritar, să controleze afacerea.
Informaţiile detaliate referitoare la acest proiect nu au fost accesibile tuturor contribuabililor. În anexa proiectului de hotărâre, legat de aprobarea realizării lucrărilor de modernizare şi dezvoltare la Hotel Internaţional, se specifica faptul că “documentaţia (flux de numerar şi buget previzionat, program de lucrări, analiza pieţei ş.a.) au caracter strict confidenţial, aşa cum menţionează societatea, şi va fi pusă la dispoziţia comisiei speciale constituite prin hotărâre a CJ Timiş şi, totodată, poate fi consultată de toţi consilierii judeţeni la Serviciul Administrarea Patrimoniului”.
Prea târziu pentru a se mai schimba ceva?
Probleme legate de sediul Centrului Cultural Francez readuc în discuţie deciziile controversate prin care, în instanţă, s-au retrocedat în natură imobile reprezentative pentru Timişoara, în care funcţionau sau încă funcţionează instituţii importante.
Avocatul timişorean Carmen Obârşanu declară că acum este greu să se mai intervină pe partea de răspundere, apreciind că, în multe cazuri, faptele s-au prescris. Însă un demers de acest gen ar putea să activeze clauza nulităţii absolute pentru retrocedările controversate, apreciază aceasta. “S-ar putea, deci, desfiinţa actele civile prin care s-au restituit în natură aceste imobile. Şi în cazul sediului Centrului Cultural Francez, situaţia din momentul de faţă a fost cauzată şi de o hotărâre de consiliu local adoptată în 1998, prin care se preciza să nu se exercite toate căile de atac posibile în cazul hotărârilor judecătoreşti de retrocedare. Din câte ştiu, acea hotărâre nici măcar nu era avizată juridic”, mai spune Carmen Obârşanu.
Ultimele comentarii