Cum a confiscat familia Cârpaci locurile de veci dintr-o capelă din Cimitirul Buziaşului?

Încă nu ştiu nici Primăria, nici Poliţia

Capela KimmelPrimăria Timişoara se războieşte, din pimăvară, cu o familie de romi pentru care, se pare, legea nu a funcţionat ca şi pentru restul lumii. Măr al discordiei nu sunt, de data aceasta, imobile istorice de prin centrul urbei, ci monumente funerare.

 

În primăvara acestui an, în urma unor verificări pe teren ale unor angajaţi ai Primăriei Timişoara, s-a constatat că pe plăcile din marmură de pe faţada Capelei Kimmel, din Cimitirul Calea Buziaşului – concesionată pe 25 de ani urmaşilor familiei Kimmel – au apărut fotografii înrămate cu chipul unor cetăţeni de etnie romă, aparţinând familiei Cârpaci, decedaţi, potrivit inscripţiilor, în anii 1993, 1998 şi 2005. „Nu cunoaştem în ce împrejurări pe faţada capelei au fost montate două plăci de marmură pe care au fost inserate fotografiile unor persoane de etnie romă, care au decedat sau dacă acestea au fost înhumate în acest cavou. Este vorba de Toma Gheorghe Trifu (1941 – 1983), Bociu Constanţa Tanţa (1941 – 1998) şi Cîrpaci Trifu Surică (1978 – 2005)”, spunea, în  martie, viceprimarul Traian Stoia.

Traian Stoia viceprimar TimisoaraOficialul Municipalităţii declară, acum, că potrivit evidenţelor Primăriei, în Capela Kimmel, ridicată în 1850, pe o suprafaţă de 72 de metri pătraţi, a fost înhumat, în 1974, Lothar-Guttfried Ziegler, membru al familiei Kimmel, în urma căsătoriei cu Olga Sofia Roza Emilia Filomena Kimmel, căsătorită Ziegler. Acesta a fost înhumat în cxapela respectivă, în 6 decembrie 1974. Câţiva ani mai târziu, în 25 iunie 1987, fiul acestora, Ziegler Lothar Maria Gotfrid Corneliu Emil Francisc, cu domiciliu în RFG, a achitat în valută, pentru o perioadă de 25 de ani, concesiunea locului pe care este construită această capelă. Adică, până în 2012. „Nu cunoaştem în ce împrejurări pe faţada principală a capelei au fost montate două placi de marmură care au inserate fotografiile unor persoane de etnie rromă care au decedat şi dacă acestea au fost înhumate în această capelă. Pe plăcuţele din marmură sunt înscrise următoarele date: Toma Gheorghe Trifu – 1941- 1983, Bociu Constanţa Tanţa – 1941- 1998 şi Cîrpaci Trifu Surică –1978-2005”, spune, acum reprezentantul Municipalităţii. Urmare verificărilor realizate de angajaţii Primăriei, declară Traian Stoia, s-a constatat că Toma Gheorghe şi Bociu Constanţa au fost înhumaţi, în 1998, în acelaşi cimitir, dar în alt loc de veci şi nu ştie niciun angajat al Municipalităţii dacă aceştia au fost exhumaţi şi mutaţi în Capela Kimmel. „Instituţia noastră nu a dat nici un aviz pentru exhumarea acestor persoane şi reînhumarea osemintelor în alt loc şi nici nu a intrat în posesia unor documente care să ateste că a fost transferat altor persoane dreptul de proprietate asupra Capelei Kimmel”, afirmă Traian Stoia. Acesta mai spune că din anul 2012 nu a mai fost achitată concesiunea pentru locul de veci şi, având în vedere că această capelă reprezintă un monument arhitectural deosebit şi care face parte din istoria Timişoarei, propune includerea în lista monumentelor istorice şi întreţinerea acestui edificiu prin grija instituţiei noastre .

Viceprimarul Stoia Traian declară că, în timpul audienţelor din data de 31 martie anul acesta, a intrat în posesia unor copii xerox ale unor documente în limba germană, care conţin o fotografie a Capelei Kimmle, care atestă că a fost încheiată o tranzacţie în la un notar din Franfurkt am Main – Germania, în 23 noiembrie 2005. De asemenea, mai spune Traian Stoia, a primit copia după o declaraţie notarială datată 19 ianuarie 2006, semnată la notarul public Incze Edit, “prin care numiţii Cârpaci Trifu şi Ziegler Lothar Maria Gottfried Kornelius Emil Franz declară că au participat la exhumarea unor rămăşiţe pământeşti şi că la semnarea acestei declaraţii nu mai au pretenţii unul faţă de celălalt şi sunt îndeplinite condiţiile contractului de cumpărare  încheiat la data de 23 noiembrie 2005, la notarul Klaus Peter Friedrich, din Frankfurt am Main”, afirmă viceprimarul Stoia.

Ulterior acelei audienţe, în timpul căreia i-au fost înmânate respectivele documente, mai spune Traian Stoia, în urma unei verificărilor pe care angajaţi ai Primăriei le-au făcut în cimitirul din Calea Buziaşului au găsit un cavou în care e înhumată o parte din familia Kimmel şi, de asemenea, au găsit plăcile funerare ale Olgăi Sofia Roza Emilia Filomela Ziegler, născută Kimmel, decedată la 25 august 1990, în Germania, şi ale lui Lothar Guttfried Ziegler, decedat în Timişoara, în 6 decembrie 1974.

Poliţia a demarat cercetări şi, după caz, va demara procedura de urmărire penală împotriva oricărei infracţiuni sau contravenţii pe care o va constata, urmând ca pe toată derularea anchetei reprezentanţii Primăriei să pună la dispoziţie actele necesare în vederea bunei desfăşurări a anchetei”, anunţă Traian Stoia. Acesta susţine că Poliţia a identificat persoanele care au avut legătura cu acest caz şi continuă cercetările.

Print Friendly, PDF & Email