Cristian Sida îşi aşează „Martorii” între coperte

Martor de Cristian SidaLa Timişoara va avea loc un important eveniment editorial și de artă: lansarea albumului de artă „Martori”, al unuia dintre cei mai bine cotați artiști vizuali români, Cristian Sida.

 

Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design din Timișoara va găzdui joi, 12 noiembrie, de la ora 18, un important eveniment editorial și de artă: lansarea albumului de artă Martori, al artistului vizual Cristian Sida. Un volum apărut la Editura Brumar /Cosmopolitan Art 2015.

Lansarea volumului, care va fi prezentată de profesorul, scriitorul și publicistul Marcel Tolcea, se va face în prezența a 50 de „Martori”, opere de artă care vor sta pe simeze.

Volum, apărut în ediţie bilingvă, română – engleză, este editat de Georg Lecca, unul dintre cei mai mari colecționari de artă românească, fiind considerat o mostră de artă contemporană dusă la cel mai înalt nivel. În el sunt reproduse lucrările Martori, o serie la care Cristian Sida a lucrat mai mulți ani. Artistul semnează, deopotrivă, și textul albumului.

Cine sunt martorii? Seria de lucrări intitulate Martori reprezintă câteva sute de schiţe, pe pânză sau hârtie, unele mai sumare, altele foarte elaborate, ale chipurilor personajelor din lucrările finale, realizate în perioada 2009 – 2015. „Îmi dau seama că în toate aceste schiţe, numite pe parcurs «Martori», sunt eu. Sunt eu cu eul meu liric colectiv, eu plin de martori, eu plin de suspecţi, de personaje chinuite. Mă întreabă toţi de ce nu pictez personaje care zâmbesc. În poză nu mă uit în obiectiv, iar când sunt singur nu zâmbesc! Sunt timid! Dar culorile? Culorile sunt aceleaşi, posedate de lumina de griuri de violet de verde-oliv”, spune artistul.

Cristian Sida Foto Fb Crisrian SidaCristian Sida este unul din cei mai bine cotați artiști vizuali români contemporani. Timișorean prin adopție, arădean prin naștere, Cristian Sida e pe jumătate rezident în Franța unde are, de ani buni, proiecte artistice de anvergură. Anul trecut, de exemplu, a finalizat picturi murale monumentale care împodobesc clădirile din Mericourt, în Pas de Calais, Franța, în cadrul unui proiect al Muzeului Louvre. Doctor în arte vizuale,  cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, Cristian Sida are 41 de ani și este conferențiar la Facultatea de Arte și Design Timișoara.

Crsitian Sida afirmă despre picturile sale că sunt populate cu personaje pe care nu le-a cunoscut, sunt pline de fantome pe care nu le-a întâlnit, pline de stihii ale trecutului care i-au locuit mintea, cu care a împărțit un spațiu întunecat, „dar sunt și pline de îngeri pe care nimeni nu i-a văzut, pline de personaje care nu au depus niciodată mărturie la vreun proces, decât la cel al vindecării, vindecarea de mine însumi.

Print Friendly, PDF & Email