Creștere accentuată a cazurilor de pneumonii comunitare, în Timiş

10-12 pacienți se prezintă zilnic în Ambulatoriu sau la Camera de Garda a Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara cu simptome de pneumonie comunitară.

 

Pneumonia comunitară se transmite pe cale respiratorie, având o rată de mortalitate de aproape 15 la sută în cazul pacienților cu comorbidități.

Așa cum îi spune și numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate. Transmiterea este foarte ridicată, și asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunțarea la purtarea măștii, au început să apară, și acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie. Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme ușoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidități, se impune internarea lui în spital, pentru administrarea tratamentului. Și în această grupa intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, boală pulmonară cronică obstructivă, bronșiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă și care pot prezența risc vital”, explică dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Dr. Gabriel Geru. Surs foto: Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeş” Timişoara

Penumonia comunitară se manifestă prin febră mare, peste 38 de grade, cu debit acut, frisoane, junghiuri toracice, tuse cu expectorații, dificultăți de respirație, mialgii, spută cu sânge, cefalee și chiar durere abdominală.

„Până acum vorbeam de o specificitate temporală a cazurilor, în sensul că majoritatea apăreau primăvara devreme și toamna. Acum am constatat o creștere a numărului de persoane ce contractează penumonii chiar și în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt de peste 22-25 grade. Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi și de o creștere a acestora, iar principalul factor este imunitatea scăzută a pacienților. Iar în cazul pacienților cu comorbidități, există chiar posibiltatea de apariție a unor complicații care pot duce la insuficiență respiratorie, chiar șoc septic și, de aceea, cei care prezintă un asemenea risc rămân internați în spital”, mai spune dr. Gabriel Geru.

Acesta recomandă ca bătrânii sau cei cu afecțiuni grave să continue să poarte mască atunci când sunt în colectivități mari: „Trebuie să ne gândim că, totuși, penumonia comunitară are o mortalitate de aproape 15 la sută în cazul pacienților care ajung să necesite spitalizare.

Print Friendly, PDF & Email