Cremele de protecţie solară, insuficiente în lupta contra cancerului de piele

Protectie solaraProdusele de protecţie solară, chiar şi cele cu un factor maxim de protecţie, nu constituie o metodă sigură de prevenire a cancerului de piele, a descoperit o echipă de cercetători britanici într-un studiu fără precedent.

 

Deşi cremele cu factor de protecţie solară (SPF) împiedică arsurile, acestea permit pătrunderea în piele a razelor ultraviolete, care, pe termen lung, pot provoca tumori canceroase, informează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester şi de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra au efectuat, în premieră mondială, un studiu molecular asupra cauzelor apariţiei melanoamelor maligne, cea mai letală formă de cancer al pielii. În studiul publicat în revista Nature se arată că până şi cremele cu SPF 50 permit pătrunderea razelor ultraviolete suficient de mult încât să afecteze ADN-ul din celulele pigmentare ale pielii.

Julie Sharp, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, declară că oamenii au tendinţa de a crede că sunt invincibili după ce au aplicat această cremă şi petrec mai mult timp la soare, crescând expunerea generală la raze ultraviolete. „Această cercetare aduce dovezi importante că aceste creme au rolul lor, dar că nu trebuie să ne bazăm în întregime pe ele pentru a ne proteja pielea”, mai spune Julie Sharp.

Aceiaşi cercetători au descoperit că aceste creme de protecţie solară nu reuşesc să împiedice radiaţiile solare şi cauzează o mutaţie a genei protectoare din piele, care produce proteine ce protejează împotriva razelor ultraviolete. „Razele ultraviolete ţintesc tocmai genele care ne protejează de efectele dăunătoare ale acestora, acest lucru arătând cât de dăunători sunt aceşti agenţi cancerigeni. Foarte important, acest studiu demonstrează că cremele SPF nu oferă o protecţie completă împotriva efectelor dăunătoare ale razelor ultraviolete”, afirmă autorul cercetării, Richard Marais, de la Universitatea din Manchester. Acesta mai spune că respectiva cercetare subliniază importanţa faptului de a combina crema de protecţie solară cu alte strategii de protejare a pielii, inclusiv purtarea pălăriilor de soare şi a hainelor mai subţiri, precum şi statul la umbră când soarele arde cel mai puternic.

Potrivit profesorului Marais, descoperirea crucială constă în impactul pe care îl au razele UV asupra genei P53, care protejează genomul. De obicei, când organismul este expus razelor soarelui, gena P53 activează eliberarea proteinei care protejează împotriva razelor ultraviolete. „Însă radiaţiile solare inhibă gena protectoare, ţintind chiar structura care apără pielea, iar crema SPF nu poate asigura protecţie împotriva acestui proces”, precizează Richard Marais.

Pe de altă parte, industria cosmetică susţine că nu a promovat niciodată ideea că acest tip de creme ar putea opri apariţia cancerului. „Prima linie de apărare este evitarea soarelui, a doua este purtarea unei pălării de soare, a unui tricou şi a unei perechi de pantaloni, iar a treia linie de apărare este folosirea unei creme de protecţie solară”, declară Chris Flower, director al Asociaţiei Producătorilor de Produse Cosmetice şi de Parfumuri din Marea Britanie.

Print Friendly, PDF & Email