Crâmpeie ale vieții șvăbești, în expoziţie la Timişoara

Obiecte ale comunităţii de şvabi. Foto: Asociația „Inițiativă în Educație”

O expoziție care readuce în prim-plan frânturi ale moștenirii lăsate de etnicii germani din  Banat, Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești, va putea fi văzută la Centrul de Proiecte Timișoara. Evenimentul este organizat de Asociația „Inițiativă în Educație” și Muzeul „Stefan Jäger” din Jimbolia.

 

Expoziția, al cărei vernisaj va avea loc în 19 martie, de la ora 18 – conține bunuri etnografice care întregesc imaginea etniei germane, ce și-a pus amprenta asupra Banatului începând cu a doua jumătate a veacului al XVIII-lea. Vizitatorii vor putea descoperi cum mașina de cusut Singer a reușit să își croiască drum înspre prezent, cum pomul de Kirchweih înalță sentimentul sărbătoresc al vieții prin verdele buchetului de rozmarin ornat cu panglici colorate, cum reflexiile șvabilor de odinioară încă se oglindesc în jurul nostru.

De altfel, Muzeul „Stefan Jäger” din Jimbolia este spațiul în care pictorul șvab Stefan Jäger a așezat culoarea pe pânze cu iz atemporal. Acestea surprind instantanee ale vieții cotidiene a primei jumătăți a secolului XX.

„Aceste porți înspre trecut trebuie văzute cu sens dual – atât ca deschidere înspre o lume ce a apus, cât și invers – deschiderea lumii respective de a aduce prezentului fărâme din ceea ce (încă) ne definește”, spune Cristina Dema, curatorul expoziției Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești, care coordonează activitatea mai multor hotspoturi patrimoniale din Jimbolia. Din 2016 încoace, aceasta s-a implicat, în calitate de lider sau partener, în proiecte artistice, editoriale, educaționale sau culturale, precum: Tabăra de Creație Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica”, Simpozionul Internațional de Artă „Stefan Jäger”, Cafeneaua Culturală ș.a.

Expoziția este cu acces gratuit și va fi deschisă publicului până în 28 martie, găzduind tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara. În cadrul expoziției se va desfășura și programul de formare „Muzeul – spațiul de învățare” la care vor participa profesori din Timiș.

Obiecte ale comunităţii de şvabi. Foto: Asociația „Inițiativă în Educație”

Inițiativa urmărește să dezvolte parteneriate strategice între școli și instituții culturale, contribuind astfel la creșterea calității educației și la formarea unei comunități educaționale mai active și mai angajate în dezvoltarea culturală a orașului și a regiunii. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Forma inEdu”, proiect ce urmărește valorificarea resurselor culturale și integrarea artei în mediul școlar prin crearea de contexte educaționale care formează și consolidează competențele pedagogice și interculturale ale cadrelor didactice și dezvoltă parteneriate și rețele culturale la nivel local și regional în perioada februarie – iunie 2024 în Timișoara.

Acțiunea face parte din Programul Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul de la Ministerul Culturii. Programul are scopul de a crea contexte educaționale care să promoveze învățarea interdisciplinară și să formeze cadre didactice ca mediatori culturali și transmițători ai culturii.

Print Friendly, PDF & Email