Cotizaţia pentru „Timişoara Capitală Culturală”, aprobată cu greutate la Consiliul Judeţean Timiş

Timisoara capitala culturala europeanaLa Consiliul Judeţean Timiş, ca şi la Primăria Timişoara, din cauza anchetelor legate de finanţările făcute în anii trecuţi de administraţia locală pentru sport, în special pentru fosta echipă de fotbal Poli Timişoara patronată de Marian Iancu, „victimă colaterală” este bugetul alocat Asociaţiei Timişoara, Capitală Culturală Europeană.

 

Aprobare „cu forcepsul”

Investigaţiile şi controalele cu privire la finanţările pentru sport din anii trecuţi fac ca acum să fie aprobate cu foarte mare greutate cotizaţiile necesare Asociaţiei Timişoara, Capitală Culturală Europeană. Pentru a evita să dea cu subsemnatul la Curtea de Conturi sau chiar la DNA, o parte din funcţionarii Consiliului Judeţean Timiş, dar şi din consilierii judeţeni se feresc de răspunderea directă asumată pentru cotizaţia de 200.000 de lei care trebuia dată Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Proiectul prin care se aproba această finanţare a fost singurul care nu a avut avizul de legalitate al Biroului Secretarului judeţului Timiş.

Dan Ardelean, secretarul Judeţului Timiş, spune că, după controalele Curţii de Conturi, părerile uneori contradictorii de la un auditor la altul l-au determinat să solicite Prefecturii Timiş să atace această hotărâre în contencios administrativ „pentru ca, în momentul în care obţinem o hotărâre judecătorească toată lumea să fie acoperită şi să avem un cadru legal şi nimeni să nu mai poată spune că există sau nu legalitate pe aceste hotărâri.”

O intervenţie pe această temă a avut fostul preşedinte al CJ Timiş, Titu Bojin, care a menţionat că în mandatul său a aprobat „o hotărâre a Consiliului Judeţean, am avut acordul tacit al Prefecturii şi avem şi hotărâre judecătorească că este în regulă finanţarea dată pe varianta noastră pentru Poli, dar cu toate acestea suntem în instanţă. Sigur că vom ajunge şi acum în instanţă, aşa cum s-a întâmplat cu hotărârea dată de instanţă că e legală să finanţăm cele cinci cluburi cu care suntem asociaţi. Cu toate acestea, cu toate că avem hotărârea în instanţă Curtea de Conturi vine şi spune că nu e legal”.

Până la urmă, cu toate discuţiile, dar şi fără avizul de legalitate, proiectul prin care se acorda finanţarea sub formă de cotizaţie Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană a fost aprobat. „Banii s-au alocat, aşa cum e firesc, pentru că sunt necesari pentru proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană. S-a convenit că proiectul va fi atacat în contencios administrativ la Prefectură, pentru a exista o siguranţă în ceea ce priveşte legalitatea sa”, spune consilierul judeţean PNL Nicolae Bitea.

„Aceste temeri, legate de anchetele cu privire la finanţările Poli mi se par exagerate. De oriunde pot să apară întrebări, solicitări de lămuriri şi anchete. Astea nu înseamnă că nu mai facem nimic”, ne-a declarat la rândul său consilierul judeţean PSD Adrian Negoiţă.

 

Rezerve similare şi la Primărie

Începând de anul trecut, Curtea de Conturi a pus sub semnul întrebării justeţea formei de acordare a finanţării către Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană. În urma acestor controale ale Curţii de Conturi, din care reieşea că forma de asociere nu ar fi respectat întru totul legislaţia în vigoare, Primăria Timişoara a fost nevoită să suspende plăţile către asociaţie. Ulterior, a făcut contestaţie, iar Curtea de Conturi s-a răzgândit parţial: s-a stabilit că asociaţia a fost finanţată legal şi, astfel, a fost posibil ca, începând din februarie, Municipalitatea timişoreană să reia plăţile.

Între timp însă, a apărut raportul anual al Curţii de Conturi unde, din nou, această finanţare este denunţată ca fiind necorespunzătoare. Auditorii menţionează „angajarea cheltuielilor bugetare pentru finanţarea activităţii desfăşurate de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană fără respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la acordarea sprijinului financiar pentru programe, proiecte şi acţiuni culturale, prin finanţarea acestora din bugetul local cu sume sub formă de cotizaţii.” În acelaşi raport Primăriei Timişoara i se recomandă insistent „intrarea în legalitate cu privire la finanţarea activităţii desfăşurate de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală”.

Ceea ce înseamnă că, la fel ca şi în alte obiective de control, şi în acest caz se prelungeşte o stare de incertitudine care nu are cum să fie benefică pentru proiectul în sine, pentru că se iscă confuzii atunci când o instituţie de genul Curţii de Conturi are puncte de vedere diferite pe o chestiune cât se poate de clară. Aceasta nu este o premieră, consilierii judeţeni şi municipali remarcând faptul că finanţări vizate ani în şir ca fiind legale pentru cluburi sportive locale, au fost ulterior „denunţate” ca fiind neconforme cu legea.

Print Friendly, PDF & Email