Cosmin Tabără, după votul pe tema Schengen: “Am fost victimele perfecte într-un război care nu era al nostru”

Foto: Facebook / Cosmin Tabără

Președintele PNL Timișoara Cosmin Tabără solicită public ca, după votul de ieri împotriva admiterii României în spațiul Schengen, să se acționeze cu calm și diplomație: “Trebuie să arătăm că suntem mult mai sus decât gândesc unii. Politicienii trebuie să-și intre în rolul diplomatic, să facă cu toții front comun pentru interesul național și să rezolve problemele care au împiedicat votul favorabil de ieri.”

 

“În urmă cu câteva luni, oficialii români erau aproape siguri că 1 ianuarie va fi ziua în care granițele dintre România și restul statelor membre UE vor exista fără poliție de frontiera, fără vămi. Poziția Olandei a fost una cunoscută cu mult timp în urmă, au spus clar de la început de ce nu acceptă, care sunt condițiile și ce trebuie făcut. Ba mai mult, au constituit împreună cu Suedia o comisie specială pentru România, cu scopul de a analiza dacă condițiile sunt îndeplinite după cum spune partea română și au constatat că așa este. Au exclus Bulgaria din ecuație, iar dacă totul depindea doar de ei cred că lucrurile erau decise favorabil. Austria în schimb și-a schimbat poziția în privința apartenenței României la spațiul Schengen pe ultima sută de metri, deși erau câteva semne de întrebare apărute cu ceva timp în urmă și probabil neluate în seamă de către diplomația românească, motivul fiind un grad de risc major în privința votului”, declară președintele PNL Timișoara, Cosmin Tabără..

Cosmin Tabără consideră că Austria a devenit din ce în ce mai radicală, poate și din cauza alegerilor regionale care bat la ușă, pentru că actualii guvernanți au de făcut câteva deconturi electorale: “Au găsit de cuviință să acționeze electoral, cu mesaj radical naționalist aplicat pe pielea romanilor. Noi am fost victimele perfecte într-un război care nu era al nostru. Diplomația românească a acționat unitar, un lucru de apreciat, poate puțin tardiv. 2023 trebuie să fie borna finală și să ajungem prin diplomație la un acord cu toate statele membre UE, inclusiv Austria. Diplomația să fie activă și să accepta dialogul cu partea austriacă, să rezolvam ce e de rezolvat.”

În ceea ce privește curentul de a boicota societățile austriece care activează în România, Cosmin Tabără opinează că aceasta nu este soluția potrivită. “Este doar un gest de fățărnicie și de a ne arăta mușchii pe social media, fără efect, realitatea va fi alta. Lumea va continua să colaboreze cu societățile care, deși au capital austriac, produc în România, fac activități comerciale aici, sunt conduse de români și au angajați români. Efectul diplomatic va fi zero”, mai spune preşedintele PNL Timişoara, subliniind că votul Austriei nu este dorința omului de rând, ci a fost unul politic

Print Friendly, PDF & Email