Controale după furtună, la instituţiile cu clădiri şubrede

După pagubele însemnate produse de fenomenele meteo extreme de la Timişoara, Inspectoratul de Stat în Construcţii a demarat controale pentru a depista imobilele cu probleme.

 

Nu amenzile sunt pe prim-plan

În urma daunelor însemnate produse de vijelia de la Timişoara, Inspectoratul de Stat în Construcţii a anunţat că va intensifica acţiunile de verificare în spitale, şcoli şi grădiniţe „pentru a preveni apariţia unor situaţii precum cele produse ca urmare a fenomenelor meteorologice”.

Primele vizate sunt clădirile de interes public, inspectorii ISC susţinând că vor verifica calitatea construcţiilor, a conformităţii materialelor folosite pentru realizarea acestora şi a respectării disciplinei în construcţii la nivelul judeţelor calamitate, dar şi al întregii ţări.

Scopul controalelor, spun tot inspectorii instituţiei, nu este neapărat cel de a sancţiona, ci, în primul rând, de a remedia deficienţele constatate astfel încât să se evite evenimentele nedorite, iar siguranţa cetăţenilor să nu fie pusă în pericol.09

„Ca urmare a fenomenelor meteorologice care au avut loc în ţară, ISC, având funcţia de sprijin în Comitetul pentru situaţii de urgenţă, s-a implicat activ în gestionarea situaţiilor survenite, atât în procesul de evaluare a pagubelor, cât şi pentru punerea în siguranţă a construcţiilor avariate. Astfel, în judeţele afectate, ISC a pus la dispoziţie toate resursele solicitate până în prezent (24 inspectori şi 7 maşini pentru deplasarea în teren) şi va răspunde prompt solicitărilor ulterioare de acest fel. De asemenea, ISC participă în comisiile mixte de validare a pagubelor, în judeţele în care s-au desfăşurat activităţi de evaluare a efectelor calamităţilor produse (Timiş, Arad, Caraş Severin, Hunedoara)”, transmit reprezentanţii ISC.

„Acum se vede cum s-a lucrat de fapt, la multe din aceste imobile, inclusiv la instituţii publice. Cred că nici la un coteţ de găini nu ai voie să faci asemenea improvizaţii. Am văzut, la acoperişurile luate de vânt la Timişoara bucăţi mari de tablă care nici măcar nu erau prinse cu cuie, fiind puse deasupra ca un soi de prelată. Ce s-ar întâmpla, în cazul unor astfel de improvizaţii, la vijelii de intensitate mai mare, sau la un cutremur?”, se întreabă Dan Rău, șeful Observatorului Seismologic din Timișoara.

 

Despăgubiri în aşteptare

Timişul aşteaptă noi fonduri de la Guvern pentru pagubele produse de furtuna din 17 septembrie.

Săptămâna trecută au fost finalizată evaluarea, după verificări făcute la şcoli, sedii de primării şi unităţi de cult. Autoritățile județene au cerut o sumă de aproape 5,2 milioane de lei, urmând ca Guvernul să aloce aceste fonduri în următoarea perioadă.

Judeţul a mai primit de la Guvern puţin peste două milioane de lei pentru reparaţii la şcolile din Timişoara, 320.000 de lei pentru reparaţii la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Spitalul din Lugoj şi circa 1,1 milioane lei pentru clădirile Ministerului de Interne.

Print Friendly, PDF & Email