Consiliul Local a dat aviz pentru construirea unui nou ansamblu rezidenţial, la Timişoara

Proiectul a stârnit, însă, unele controverse

Macheta ansamblu imobiliar AREDUn proiect urbanistic recent, care vizează realizarea, la Timişoara, a unui ansamblu imobiliar de 15 etaje, a trecut de plenul Consiliului Local, dar a stârnit polemici în mass-media. Referitoare la nivelul de înălţime a viitorului ansamblu imobiliar şi la parcursul documentelor în Primărie, unele declaraţii notariale fiind depuse ulterior întocmirii proiectului.

 

Un PUZ cu o miză însemnată

Un proiect de hotărâre care vizează realizarea – de către Bega Invest SA Timişoara, prin intermediul Ared Management SRL Arad – a unui ansamblu imobiliar care include blocuri cu 15 etaje, în zona străzilor Titan-Baader, din Timişoara, a fost aprobat, marţi, în şedinţa de plen a Consiliului Local Timişoara, cu vot unanim. Singurele obiecţii au fost formulate de către consilierul local independent Bogdan Herzog, care a exprimat rezerve cu privire la regimul de înălţime permis de proiect, în condiţiile în care în zonă sunt construite doar case şi blocuri cu patru etaje. Terenul vizat, în suprafaţă de peste 29.500 de metri pătraţi, este proprietatea Bega Invest SA.

În proiectul de hotărâre, datat 19 martie 2015, se arată că, la dosar, a fost anexată o declaraţie notarială a Ared Management SRL, din 24 martie 2015, prin care această firmă cesionează cu titlu gratuit toate avizele solicitate şi obţinute în nume propriu, precum şi întreaga documentaţie, în beneficiul Bega Invest SA,  şi una din 25 martie 2015, prin care Bega Invest SA îşi însuşeşte avizele şi acordurile.

Condiţiile de construire pe care proiectul le prevede relevă o divizare a acestuia în trei subzone, două dintre ele vizând realizarea de spaţii destinate serviciilor, comerţului şi locuinţelor colective, iar una, realizarea de locuinţe colective şi funcţiuni complementare.

Astfel, pentru subzona A (servicii, comerţ şi locuinţe colective), regimul de înălţime este prevăzut să varieze de la S+P+4E până la maximum S+P+15E, înălţimea maximă aprobată fiind de 44 de metri. În ce priveşte subzona B (servicii, comerţ şi locuinţe colective), regimul de înălţime al acesteia ar urma să varieze de la S+P+1E până la maximum S+P+13E, înălţimea maximă fiind de 44 de metri, în vreme ce pentru subzona C (locuinţe colective şi funcţiuni complementare) regimul de înălţime acceptat variază de la S+P+4E până la maximum S+P+7E, înălţimea maximă admisă fiind de 30 de metri. Sunt meţionate, de asemenea, ca elemente obligatorii, dotarea clădirii cu lift şi acces auto, cu asigurarea a 1300 de locuri de parcare, exclusiv pe parcela deţinută de beneficiar şi realizarea de spaţii verzi de 20% din suprafaţa totală a parcelei.

În referatul proiectului, care poartă semnăturile arhitectului-şef al oraşului Ciprian Cădariu, a secretarului general al Primăriei, Ioan Cojocari, a şefului de birou din cadrul Direcţiei de Urbanism, Gabriela Ghilezan, şi a şefului Biroului de Consultanţă Juridică, Daniel Văcărescu, sunt menţionate şi etapele parcurse până în acest moment în cadrul acestui proiect. Despre care se precizează că a obţinut avizul de oportunitate în 20 martie şi avizul favorabil al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului de Urbanism, în 19 martie, una dintre datele menţionate succedând, practic, momentului întocmirii referatului.

Parcursul documentelor în Primărie, motivul menţionării în proiect a unor declaraţii notariale depuse ulterior

Chestionat cu privire la etapele care s-au succedat până la momentul aprobării, în plenul CLT de marţi, 7 aprilie, a PUZ-ului pentru acest proiect, arhitectul-şef Ciprian Cădariu a declarat că nu au existat solicitări de dezbatere publică a proiectului, conform procedurilor legale în vigoare. Însă, spune, au existat consultări prealabile cu cetăţenii din zonă, care au verificat documentaţia şi care au formulat observaţii, în baza cărora au fost aduse modificări proiectului.

În ceea ce priveşte menţionarea în cuprinsul textului proiectului de hotărâre datat 19 martie a unor documente notariale, unul datat 24 martie, iar altul 25 martie, Ciprian Cădariu precizează că acestea sunt explicate prin circuitul pe care întreaga documentaţie o parcurge, în interiorul Primăriei, între direcţiile şi serviciile implicate în elaborarea formei finale a unui astfel de document.

Referatul a fost întocmit de Direcţia de Urbanism şi înaintat apoi Serviciului Juridic”, mai spune arhitectul-şef al Timişoarei. Adăugând că Serviciul Juridic al Primăriei a formulat obiecţii referitoare la declaraţiile notariale depuse, motiv pentru care a fost necesară depunerea ulterioară la dosar a unor noi declaraţii.

În ceea ce priveşte regimul de înălţime aprobat pentru viitoarele construcţii – despre care Ciprian Cădariu spune că vor fi realizate în trepte de înălţime –, acesta variază de la înălţimea de P+4 până la înălţimea de P+15: „Partea de construcţie mai înaltă va fi strict cea dinspre calea ferată, acolo unde în PUG e prevăzută, în perspectivă, realizarea unui bulevard”.

În ceea ce priveşte menţionarea, în proiectul de hotărâre, a SC Ared Management SRL – despre care se precizează că cesionează cu titlu gratuit toate avizele solicitate şi obţinute în nume propriu, precum şi întreaga documentaţie, în beneficiul SC Bega Invest SA – arhitectul-şef Ciprian Cădariu afirmă că această companie este viitorul cumpărător al terenului. Şi precizează că sunt mulţi dezvoltatori imobiliari care procedează în acest fel, în baza unor înţelegeri prestabilite, care vizează obţinerea prealabilă a tuturor reglementărilor necesare. Întrucât, în astfel de cazuri, e vorba despre terenuri şi investiţii foarte mari, context în care investitorii au nevoia unor certitudini în ceea ce priveşte aprobarea PUZ-ului.

PUZ-ul şi autorizaţia de construcţie, condiţii pentru materializarea tranzacţiei

Contactat telefonic pentru a oferi detalii cu privire la specificaţiile cuprinse în înţelegerea încheiată între Ared Management SRL şi Bega Invest SA, directorul de marketing al companiei ARED, Florin Moş, a precizat că este vorba despre o promisiune de vânzare încheiată între cele două companii, la începutul anului 2014, care condiţionează materializarea propriu-zisă a tranzacţiei imobiliare de obţinerea prealabilă a PUZ-ului şi a autorizaţiei de construcţie: „Avem o promisiune de vânzare, încheiată la notar. Condiţia este să fie obţinute PUZ-ul şi autorizaţia de construcţie. Din acel moment, intră în vigoare obligaţia noastră de a efectua plata”.

Chestionat dacă poate estima în ce orizont de timp va fi obţinută şi autorizaţia de construcţie, Florin Moş a precizat că nu poate avansa un termen în acest sens, dar a adăugat că firma pe care o reprezintă şi care are proiecte în derulare şi în Arad şi în Oradea este interesată de demararea cât mai rapidă a proiectului.

Compania Arad Real Estate Development este controlată de omul de afaceri Alexandru Bercea, care deţine holding-ul Alber şi care a ocupat, în 2013, locul 79 în Top Forbes 500.

Print Friendly, PDF & Email