Consiliul JudeţeanTimiş, la un pas de a ieşi din asocierea de la Drumco

După ani buni de când administraţia judeţeană face demersuri în acest sens

drumcoComisia de analiză a participării Consiliului Judeţean Timiş ca acţionar în diverse societăţi comerciale, de la care nu obţine profit, s-a oprit deocamdată la societatea Drumco. După o perioadă de analize şi lămuriri solicitate Registrului Comerţului, C.J. Timiş a ajuns la concluzia, care putea fi luată de ani buni, să iasă din acest parteneriat de pe urma căruia nu obţine profit. Totul e să-şi recupereze măcar banii investiţi la înfiinţarea acestei societăţi.

 

O concluzie aşteptată de multă vreme

Deşi încă din 2008 C.J. Timiş a decis să lichideze parteneriatele care nu-i aduceau profit, în anul 2014 încă nu s-a întâmplat nimic concret în acest sens. În august 2013, consilierii judeţeni au votat un proiect de hotărâre care vizează înfiinţarea unei noi comisii care să inventarieze şi să analizeze situaţia economico-financiară a acestor societăţi. După acest demers şi o pauză, Comisia de analiză a început să lucreze, la sfârşitul anului trecut, intenţionând să verifice situaţia fiecărei afaceri derulate de către C.J. Timiş. Deocamdată, analiza demarată s-a oprit la S.C. Drumco S.A. (unde C.J. Timiş are 30% participaţie faţă de totalul capitalului social), deşi a plecat, în urmă cu 15 ani, de pe poziţia de acţionar majoritar şi şi-a pierdut pachetul majoritar de acţiuni, care îi permitea să controleze efectiv societatea, în condiţii care, spun mai mulţi consilieri judeţeni, nici acum nu sunt clarificate pe deplin.

În urma analizei comisiei C.J. Timiş, bazată şi pe lămuriri venite de la Registrul Comerţului, administraţia judeţeană a anunţat că vrea să renunţe la acţiunile deţinute în cadrul societăţii de drumuri Drumco, unde este asociat cu firma Strabag. „În urma analizei făcute de către comisia specială s-a luat decizia de a negocia cu Strabag-ul posibilitatea închiderii colaborării din punctul de vedere la societăţii Drumco şi, astfel, aşteptăm oferta din partea lui Strabag, pentru procentul de acţiuni pe care îl deţinem, pentru a ieşi din societatea comercială Drumco. Cauza este lipsa de profitabilitate a S.C. Drumco SA. În urma discuţiilor cred că în maximum câteva zile vom primi din partea lor o ofertă”, declară Călin Dobra, vicepreşedinte al C.J.Timiş.

Conform unor surse din C.J. Timiş există posibilitatea ca o parte din valoarea acţiunilor să fie plătită în bani, iar o parte, în proprietăţile care se află în patrimoniul Drumco – proprietăţi cu care administraţia judeţeană a venit ca un aport de capital în această societate.  

La o ofertă anterioară, C.J. Timiş ieşea în pierdere

În 2011 s-a decis analizarea şi stabilirea unei strategii faţă de aceste societăţi. După mai multe întâlniri, o comisie specială a făcut propunerea de vânzare a pachetului de acţiuni deţinute la Drumco. Administraţia judeţeană nu a fost însă de acord cu vânzarea cu 855.766 de dolari, considerând suma prea mică, raportată la cea cu care intrase în parteneriat – 1,4 milioane de dolari. Dacă ar fi acceptat această sumă, ar fi asumat o pierdere de peste jumătate de milion de dolari. Rămâne speranţa că acum oferta care îi va fi înaintată va fi mai bună, în aşa fel încât administraţia judeţeană să-şi recupereze măcar banii cu care a intrat în parteneriat.

Dincolo de decizia de vânzare, comisia special constituită a C.J. Timiş ar putea elucida şi alte aspecte neclare din istoricul acestui parteneriat. „Cu ajutorul unor date de la Registrul Comerţului am dorit să lămurim cum a ajuns C.J. Timiş, din acţionar majoritar, acţionar minoritar la această societate”, spune Gheorghe Bologa, preşedintele Comisie Economice a C.J. Timiş.

După ce a pornit în acest parteneriat de la un pachet de acţiuni majoritar, având în 1998 51% din acţiuni, administraţia judeţeană a renunţat, în mod inexplicabil, la pachetul majoritar, în 2003, când preşedinte al administraţiei judeţene era Dan Ioan Şipoş. Astfel că, dacă iniţial capitalul social al societăţii era de 2.852.588 de dolari, din care C.J. Timiş deţinea 51%, şi Strabag deţinea 49%, după mişcarea din 2003, motivată de necesitatea extinderii activităţii, cotele de participare ale acţionarilor au fost modificate. C.J. Timiş a rămas cu 30%, iar partenerul austriac, cu 70%.

Deşi ar fi putut să iasă din acest parteneriat după primul an în care a constatat că nu reuşeşte să obţină profitul scontat, C.J. Timiş a concluzionat abia în 2010 că se impun măsuri pentru stoparea acestor parteneriate. Măsuri care nu s-au concretizat, însă.

Print Friendly, PDF & Email