Consiliul Judeţean Timiş vrea să preia ultimele două tabere funcţionale din judeţ

După o lungă perioadă în care doar s-au tras semnale de alarmă cu privire la necesitatea reabilitării şi modernizării taberelor şcolare din Timiş, Consiliul Judeţean se arată interesat să preia ultimele două structuri funcţionale de acest fel, ce de la Poieni şi cea de la Chevereş. Intenţia anunţată nu are însă niciun efect, în lipsa unor Hotărâri de Guvern care să valideze transferul.

 

Intenţii care au nevoie de aprobarea Guvernului

Conducerea Consiliului Judeţean Timiş anunţă că este interesată să preia de la stat taberele şcolare din judeţul Timiş. Conform declaraţiilor făcute pe această temă, se doreşte ca taberele să fie refuncţionalizate.

„La un moment dat, au fost discuţii avansate cu privire la preluarea din domeniul public al statului în domeniul public judeţului. Apoi a apărut proiectul privind descentralizarea, în care erau trecute aceste tabere cu intenţie de transferare către Consiliul Judeţean. Din nou, din câte ştiu, se reia acest proiect al descentralizării, dar noi facem în paralel demersurile de solicitare a taberelor, pentru preluare la nivelul judeţului”, declară preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra.

Cele două tabere şcolare – cea de la Poieni, cu 45 de locuri şi cea de la Chevereş, cu 57 de locuri – sunt ultimele funcţionale din judeţ.

„S-a mai propus preluarea acestor tabere de către Consiliul Judeţean, din păcate nu se poate face nimic concret fără o Hotărâre de Guvern în acest sens, ţinând cont de faptul că ele aparţin Ministerului Tineretului şi Sportului. Poate şanse mai mari de preluare ar fi la cele care nu sunt funcţionale. Ştiu că la un moment dat şi Primăria Pietroasa şi-a dorit să preia tabăra din zonă, dar nu s-a aprobat acest transfer de către minister, pentru că nu exista garanţia menţinerii destinaţiei acestui spaţiu”, ne-a declarat Adrian Tal, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Timiş.

 

Promisiuni care nu au dus nicăieri

La început de mandat, fosta echipă din fruntea administraţiei judeţene promitea o trecere rapidă în subordinea sa a taberelor şcolare din Timiş care, pentru a fi salvate, trebuiau reabilitate rapid.

După demersuri făcute prin 2014, când conducerea CJ Timiş era rugată să urgenteze măsurile pentru trecerea în subordine locală a taberelor care au nevoie rapidă de lucrări de renovare, nu s-a mai întâmplat nimic.

Direcţia Administrarea Patrimoniului din cadrul CJ Timiş nici nu a avut un punct de vedere clar pe această temă, precizând că “sunt anumite imobile care nu sunt intabulate şi cade în sarcina ministerului să facă demersurile necesare în vederea intabulării”.

Deşi înainte de 1989, în Timiş existau peste zece tabere şcolare, în anii de după Revoluţie, în lipsa unor investiţii şi a preocupărilor autorităţilor centrale şi locale, majoritatea spaţiilor de acest gen s-au degradat şi au fost închise pe rând. Aşa se face că în prezent Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş mai are în administrare doar două centre de agrement funcţionale: Chevereşu Mare şi Poieni Strâmbu.

Deşi în momentul de faţă aceste tabere sunt administrate de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi aparţin Ministerului Educaţiei, există posibilitatea transferului lor prin hotărâre de guvern către administraţiile judeţene, lucru care s-a mai întâmplat şi în alte judeţe. În acest sens, acum trei ani s-a solicitat realizarea unui raport în care să se analizeze starea fiecărui obiectiv, şansele de reabilitare şi care ar fi strategia care ar trebui adoptată în varianta preluării de către C.J. Timiş. Raport despre care, ulterior, nu s-a mai spus nimic.

Print Friendly, PDF & Email