Consiliul Județean Timiş vrea centură feroviară pentru Timișoara, legată de Aeroport

Foto: CJ Timiş

Timișoara ar putea avea centură feroviară, care să scoată traficul de marfă din centrul orașului. Consiliul Județean Timiş a lansat licitația publică pentru serviciile de realizare a studiului de fezabilitate.

 

Consiliul Județean Timiş anunţă că își propune să realizeze un traseu de cale ferată cu racord la magistrală la Remetea Mare, trecând prin localităţile Ghiroda, Giarmata, Pișchia, Sânandrei și racord la linia Ronaț – Arad.

Potrivit reprezentanţilor CJ Timiş, valoarea estimată a contractului, conform studiului de piață realizat, este de 9.800.000 lei, la care se adaugă 2.352.000 lei TVA, din care 800.000 pentru anul 2022.

„Pentru această investiție există un studiu de prefezabilitate din 2009, însă, acum, în contextul lucrărilor la calea ferată pe culoarul pan-european IV, s-a repus pe tapet ideea realizării unei centuri feroviare. Studiul de fezabilitate, scos la licitație, este menit a stabili culoarul final, cât și valoarea investiției”, transmite CJ Timiş.

Firmele interesate de realizarea documentației pot depune oferte până în 20 iulie. Câștigătorul licitației va avea apoi la dispoziție 12 luni pentru predarea studiului de fezabilitate.

Realizarea unei centuri feroviare, în special pentru transportul de marfă, având în vedere și interconectarea Aeroportului Internațional Timişoara cu magistrala 900, ar contribui la eliminarea blocajelor și a disconfortului creat de traversarea trenurilor de marfă prin centrul Timișoarei, adaugă reprezentanţii CJ Timiş. Magistrala 900 de cale ferată, al cărei traseu este București Nord – Roșiori – Craiova – Filiași – Caransebeș – Timișoara Nord, străbate teritoriul județului pe relația Lugoj – Timișoara. Aceasta face parte din Coridorul IV Pan European.

Ca politică de transport alternativ, în condițiile creșterii traficului rutier, transportul pe calea ferată reprezintă un segment foarte important atât pentru dezvoltarea teritoriilor, cât și pentru economia zonei”, menţionează CJ Timiş.

Print Friendly, PDF & Email