Cei care vor dori să vândă imobile de patrimoniu al căror regim e reglementat de Direcţia Culte şi Patrimoniu nu vor avea probleme cu administraţia judeţeană. E al treilea an consecutiv în care Consiliul Judeţean Timiş renunţă la dreptul de preemţiune la achiziţionarea unor astfel de imobile.
CJ Timiş: „S-a ajuns la concluzia că, decât să se achiziţioneze imobile vechi, mai bine să se construiască unele noi”
Nici în 2016 Consiliul Judeţean Timiş nu are de gând să-şi exercite dreptul de preemţiune, adică de întâietate, la achiziţia unor imobile de patrimoniu care se vând în judeţ.
„Ţinând cont că termenul de 15 zile pentru exercitarea dreptului de preemţiune de către Judeţul Timiş este scurt şi nu se pot prezenta plenului Consiliului Judeţean toate solicitările persoanelor fizice de pe raza judeţului, propunem ca în anul 2016, pentru imobilele cu destinaţia de locuinţe, Judeţul Timiş să nu îşi exercite dreptul de preemţiune şi, totodată, să se împuternicească preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, domnul Titu Bojin şi aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Timiş să semneze adresele către petenţi, privitoare la neexercitarea dreptului de preemţiune”, se menţionează într-un proiect de hotărâre prin care administraţia judeţeană renunţă la acest drept pentru tot anul 2016, luând această decizie, în avans, şi pentru echipa care va veni la conducerea Consiliului Judeţean după alegerile locale.
Gheorghe Bologa, preşedintele Comisiei Economice a Consiliului Judeţean, declară că majoritatea acestor imobile au destinaţia de locuinţă şi că, probabil, „s-a luat decizia renunţării la cumpărare şi în varianta în care sunt tot felul de suspciiuni ale unor colegi, legate de preţurile şi preferinţele de achiziţie ale anumitor imobile. De aceea, s-a ajuns la concluzia că, decât să se achiziţioneze imobile vechi, mai bine să se construiască unele noi, în ideea că la cele noi sunt respectate din construcţie normele ISU şi cele legate de protecţia în caz de cutremur.”
Consilierul judeţean PNL Marius Martinescu declară că această renunţare are mai degrabă un scop birocratic, în ideea să se simplifice procedurile în cazul unor astfel de tranzacţii. „Oricum, sunt alocate nişte sume pentru achiziţia de imobile şi în bugetul pe 2016. Deşi eventualele achiziţii probabil că se vor iniţia, dacă se vor iniţia, după logica proprie a domnului Bojin, şi noi vom fi înştiinţaţi eventual, ulterior cu privire la aceste intenţii”, mai spune Mariu Martinescu.
Un drept neexercitat
Astfel, timişenii care deţin imobile de patrimoniu şi doresc să le vândă în acest an nu mai trebuie să-şi facă griji legate de faptul că administraţia judeţeană îşi va exercita dreptul de a cumpăra preferenţial, înaintea altor amatori, clădirile respective.
Renunţarea în avans la dreptul de preemţiune este, totuşi, de natură să ridice semne de întrebare, atâta vreme cât CJ Timiş nu ştie dacă nu vor apărea oferte foarte bune de achiziţie a unor imobile de acest gen.
Potrivit Legii privind protejarea monumentelor istorice, Timişul, prin administraţia judeţeană, are drept de preemţiune la achiziţionarea monumentelor istorice care se află în proprietatea persoanelor fizice sau juridice. Astfel, proprietarii care intenţionează să vândă monumente istorice transmit serviciilor Ministerului Culturii înştiinţarea privind intenţia de vânzare. În cazul în care Ministerul Culturii şi Cultelor sau serviciile deconcentrate nu îsi exercită dreptul de preemţiune în termen de maximum 25 de zile de la data înregistrării înştiinţării, acest drept se transferă autorităţilor publice locale care îl pot exercita în maximum 15 zile.
Pe de altă parte, deşi nu a prevăzut fonduri pentru cumpărarea unor imobile în baza dreptului de preemţiune, CJ Timiş rămăsese până la un moment dat consecvent deciziei de a achiziţiona clădirea de pe bulevardul Revoluţiei, din Timişoara, în care au funcţionat ani buni Finanţele Publice. Deja, mai mulţi consilieri judeţeni au afirmat că există un interes suspect legat de achiziţionarea acestei clădiri, în contextul în care, acum, descentralizarea nu mai poate fi invocată ca pretext pentru această tranzacţie. În bugetul de anul trecut fusese alocată o sumă pentru demersurile iniţiale aferente acestei achiziţii.
Ultimele comentarii