Consiliul Judeţean Timiş renunţă la secrete în relaţia cu ACS Poli

Administraţia judeţeană vrea acum un raport economico-fincniar, deşi la un moment dat susţinea că acesta ar fi secret

ACS PoliDupă ce se întâmpla acum doi ani, când administraţia judeţeană se declara trup şi suflet alături de ACS Poli, fiind gata să acorde finanţare chiar în condiţiile în care în contractul de asociere nu erau specificaţii clare legate de atingerea unor obiective de performanţă, Consiliul Judeţean pare să-şi schimbe acum atitudinea, solicitând un raport economico-financiar amănunţit al echipei şi cerând chiar şi micşorarea salariilor. Schimbarea de atitudine este surprinzătoare, în condiţiile în care chiar anul trecut aceeaşi conducere a Consiliului Judeţean susţinea că ar fi secrete statele de plată de la ACS Poli.

 

Schimbare de optică

Titu Bojin portretLa ultima şedinţă de plen, preşedintele CJ Timi, Titu Bojin, a decis să-şi facă publică noua sa poziţie legată de finanţarea şi relaţia cu echipa de fotbal ACS Poli, odată cu decizia retragerii din Adunarea Generală a Acţionarilor. „La ACS Poli Timişoara, după cum aţi văzut, s-a luat hotărârea ca membrii Consiliului de Administraţie să nu mai fie retribuiţi şi am propus ca în cadrul Consiliului de Administraţie să fie reprezentanţi care nu sunt implicaţi în nici un fel din punct de vedere politic. În Adunarea Generală a Acţionarilor eu nu am mai dorit să fiu, aşa cum nici domnul Robu nu este. Nu vreau să existe discuţii cu privire la faptul că preşedintele Consiliului Judeţean este pe post de îndrumător fotbalistic. De aceea vă propun să lăsăm pe cei care sunt pe linie sportivă să facă acest lucru”.

Din acest punct de vedere, ciudată, raportată la momentul în care se face anunţul, este şi decizia CJ Timiş de a vedea un raport economic clar al clubului finanţat. „Rog să ni se prezinte un raport cu privire la anul competiţional 2013 -2014. Raportul va fi întocmit împreună cu reprezentanţii Primăriei şi cu domnul director economic, pentru că vrem să avem şi o informare economică cu privire la finanţarea atribuită pentru Poli, dar şi pentru toate celelalte structuri sportive”, a mai declarat Titu Bojin.

Evident, acest raport amănunţit economico-financiar ar fi trebuit să fie cerut şi prezentat conducerii CJ Timiş şi consilierilor judeţeni încă din momentul acordării primei tranşe de finanţare către ACS Poli, nu după doi ani.

Trecând peste aceste „detalii”, conducerea CJ Timiş a mai precizat că s-au făcut modificări majore la club, salariile s-au redus substanţial şi au plecat jucători: „Salariile s-au redus la iniţiativa Comitetului Director, al Consiliului de Administraţie, al Regulamentului aprobat în care se prevede că salariile se pot reduce în condiţiile în care echipa retrogradează în Divizia B.”

Marius Martinescu portretLucru care, din nou, ridică un semn de întrebe cu privire la momentul luării acestei decizii, care putea fi iniţiată de o bună bucată de vreme, raportată la performanţele clubului finanţat de CJ Timiş.

Consilierul judeţean democrat-liberal Marius Martinescu spune că, după ce a cerut de mai multe ori lămuriri legate de salariile date la club, unele foarte mari, şi într-un regim nu foarte transparent, la ultima şedinţă de plen s-a spus, impersonal, că „s-au scăzut salariile”. „Toate rapoartele prezentate legate de ACS Poli erau, după părerea mea, inexacte ca prezentare, în sensul că nu lămureau mai nimic în privinţa situaţiei economico-financiare a clubului. Şi eu nu cred că acum CJ Timiş a avut un moment de revalaţie şi a decis să reglementeze situaţia, din punct de vedere al raporturilor, inclusiv financiare, cu ACS Poli. Cred că au fost, de fapt, nişte audituri ale Curţii de Conturi care au fost un factor de presiune asupra CJ Timiş, în sensul că l-au impulsionat să lămurească problema legată de aceste finanţări”, apreciază Marius Martinescu.

Alte perspective, în urmă cu un an

Poate părea surprinzător faptul că acum CJ Timiş cere lămuriri legate de remuneraţia conducerii şi jucătorilor de la ACS Poli, precum şi despre situaţia financiară, în condiţiile în care anul trecut au apărut controverse în momentul în care s-au solicitat statele de plată şi primele pe care le încasează conducerea clubului. „Avem în faţă previziunile bugetului pentru perioada 2013 – 2014 pentru ACS Poli Timişoara. Cu tot respectul pentru acest club şi cu susţinerea pe care am acordat-o, pot spune că astfel de situaţii am avut şi în vechiul mandat şi din acest motiv aş dori ca informările solicitate să fie puţin mai complexe”, precizau atunci unii consilieri judeţeni.

Solicitarea s-a lovit însă de refuzul conducerii CJ Timiş, preşedintele Titu Bojin declarând atunci : „Nu cred că este de datoria consilierilor judeţeni să verifice statele de plată. Nu  ascundem nimic, dar cred că e suficient să discutăm despre plata salariilor. Statul de plată  implică confidenţialitate. Putem discuta de sumele pe care le plătim pe orice capitol şi  subcapitol, dar nu pentru plata salariilor.”

În replică, aleşii judeţeni precizau: „Înţelegem că dacă dăm 2000 – 3000 de euro salariu la conducerea clubului nu ar fi niciun fel de problemă, chiar dacă discutăm de bani publici. Am greşit, vă rog să mă scuzaţi. Cu toate astea, considerăm că trebuie să analizăm acest fapt pentru că nu este normal ca din banii publici să se plătească salarii de mii de euro. Am spus acest lucru în cunoştinţă de cauză.”

Mai mult, şi în acest an, la şedinţa de plen din aprilie, atunci când s-a discutat de către CJ Timiş proiectul de hotărâre care viza realizarea unei instalaţii de încălzire la nivelul gazonului, din fondurile clubului ACS. Poli, cu racordurile electrice necesare realizate de către Direcţia de Prestări Servicii a administraţiei judeţene, mai mulţi consilieri judeţeni au solicitat să li se prezinte raportul şi bilanţul activităţii clubului ACS Poli, ţinând cont de faptul că administraţia judeţeană a fost, în anul 2013, unul dintre principalii finanţatori ai clubului.

Atunci conducerea CJ Timiş a părut să nu agreeze prea mult această solicitare, motivând-o cu nevoia de a se face… economie de hârtie. “După cum ştiţi aprobăm acum bugetul şi urmează ca la şedinţa următoare să primim de la toate instituţiile din subordine o informare în acest sens. Nu ştiu dacă vom solicita şi asociaţiilor cu care colaborăm pentru că bilanţul si raportul de activitate pentru fiecare în parte cuprind un volum foarte mare de documente, iar acestea trebuie, la rândul lor, multiplicate în 37 de exemplare”, a precizat preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.

Iată că acum percepţia conducerii administraţiei judeţene s-a schimbat radical. Rămâne de văzut care sunt motivele reale ale acestei modificări de percepţie, şi dacă, aşa cum spunea Marius Martinescu, au sau nu legătură cu eventualele controale ale Curţii de Conturi.

Mai puţini bani sau deloc

stadionConducerea CJ Timiş anunţa la începutul lunii iulie că analizează posibilitatea să diminueze semnificativ sau chiar să elimine total finanţarea pe care o acorda echipei ACS Politehnica Timişoara, finanţare care anul trecut s-a ridicat la suma de trei milioane de lei. Cu menţiunea ar putea finanţa în continuare întreţinerea Stadionului „Dan Păltinişanu” şi ar putea redistribui fondurile ACS Poli Timişoara către alte echipe din judeţ. „Nu s-a pus problema ca CJ Timiş să se retragă din asociere. Asocierea e una şi sumele de bani sunt altele. Noi avem stadionul. Sunt sute de mii… milioane care se alocă pentru întreţinerea stadionului, deşi numărul de spectatori nu a fost mare. Dacă va promova echipa Becicherecului, îi vom ajuta şi pe ei. Pentru că acolo nu poate legal să dea bani Primăria Timişoara. Şi probabil că vom ajuta mai mult echipa de la Becicherec. Dar nu vom creşte suma totală alocată în acest an pentru sport cu niciun leu”, declara preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, precizând că o decizie finală în această privinţă va fi luată în perioada următoare.

Influenţaţi sau nu de rezultatele recente ale echipei de fotbal ACS Poli Timişoara, consilierii judeţeni au decis în şedinţa din 21 iulie să ajusteze negativ bugetul acordat clubului timişo­rean.

Anul trecut însă su­plimentările de buget au fost la ordinea zilei. Pe 2013, prin hotărâre de consi­liu, a fost aprobată o cotizaţie de 2,9 milioane de lei, dintre care 2,4 milioa­ne de lei în contul ACS Poli Timişoara, şi 500.000 de lei, în contul Direcţiei de Prestări Servicii Timiş, pentru realiza­rea serviciilor de administrare şi asigu­rare a utilităţilor la Stadionul „Dan Păltinişanu” Timişoara şi terenurile anexă pentru antrenament. În septem­brie 2013, „având în vedere promova­rea în primul eşalon valoric, respectiv Divizia A, dar şi pentru asigurarea fon­durilor necesare, cheltuielilor curente şi achi­ziţiile pentru funcţionarea aso­ciaţiei”, s-a propus şi aprobat supli­mentarea sumei cu 560.000 de lei pen­tru ACS Poli Timişoara. Astfel, cuan­tumul cotizaţiei C.J. Timiş pentru 2013 devenea 3,5 milioane de lei, dintre ca­re trei milioane în contul ACS Poli Ti­mi­şoara.  

Print Friendly, PDF & Email