Consiliul Judeţean Timiş nu se descurcă prea bine ca „recuperator” pentru Poli

După ce în februarie, pentru a recupera banii aferenţi chiriei restante pentru stadionul „Dan Păltinişanu”, Consiliul Judeţean Timiş a devenit „recuperator” pentru sumele restante, acum pare să sugereze că nu se descurcă în această postură.

 

Amânare pentru colectarea debitelor

În urmă cu aproape două luni – pentru că, din nou, se adunaseră restanţe foarte mari în urma neplăţii de către Asociaţia Club Sportiv ACS Poli a chiriei pentru Stadionul „Dan Păltinişanu” –, s-a ajuns la o soluţie de compromis. ACS Poli i-a propus Consiliului Judeţean Timiş încheierea unui contract de cesiune de creanţă pentru suma de 183.692,83 lei, reprezentând contravaloarea chiriei (suma de 169.140 lei) şi majorări de întârziere (suma de 14.552,83 lei ), scadente la data de 15 februarie. CJ Timiş ar fi urmat să recupereze aceşti bani din sumele pe care ACS Poli urmează să le obţină de la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), din participarea în Cupa Ligii.

Un proiect de hotărâre propus pentru următoarea şedinţă de plen pare să sugereze că, de fapt, administraţia judeţeană nu s-a descurcat din această postură. De comun acord CJ Timiş şi ACS Poli au stabilit prelungirea duratei contractului de cesiune de creanţă de la data de 3 aprilie la 30 iunie 2017.

Printr-un contract de cesiune de creanţă, Asociaţia Club Sportiv ACS

Poli Timişoara s-a obligat ca până în 3 aprilie să achite suma datorată CJ Timiş, „dar prin calificarea Poli Timişoara în finala Cupei Ligii, drepturile băneşti cuvenite nu se pot achita decât după disputarea finalei, fapt pentru care am propus prelungirea duratei contractului de cesiune de creanţă până la data de 30 iunie”, explică conducerea CJ Timiş.

Cedarea de creanţe s-a făcut fără acordul Ligii Profesioniste de Fotbal, aducându-se ca argument faptul că, potrivit legii „consimţământul debitorului nu este cerut decât atunci când, după împrejurări, creanţa este legată în mod esenţial de persoana creditorului.”

 

Complicaţii pe un segment neclar

Situaţia inedită în care CJ Timiş a ajuns să se angajeze să fie recuperator, urmând să obţină de la LPF banii de chirie datoraţi de ACS Poli demonstrează încă o dată complicaţiile legate de un cadru neclar cu privire la finanţarea activităţilor sportive de la bugetul local.

De altfel, probabil şi sub presiunea anchetelor făcute pe această temă în ultimii ani, CJ Timiş a pus în dezbatere condiţiile de finanţare din fonduri publice a proiectelor sportive şi culturale pe acest an.

Sunt ani de zile de când consilierii judeţeni şi cei locali le cer parlamentarilor de Timiş să facă demersuri pentru înaintarea şi adoptarea unei noi Legi a Sportului, care să lămurească inclusiv partea de finanţare. Anul trecut, la final de mandat se concluziona că nu s-a realizat încă nimic în acest sens.

„E clar că, în lipsa unor norme clare, există o stare de teamă cu privire la aprobarea alocării unor sume în acest sens. Consilierii nu mai ştiu cum să voteze, în momentul în care Curtea de Conturi a ajuns să spună că o asociere cu un club de fotbal a Consiliului Judeţean este ilegală, în condiţiile în care s-a făcut printr-o decizie a instanţei. Unii consilierii nici măcar nu mai discută proiectele de acest gen, şi preferă să nu le voteze. Există reţineri la semnarea unor astfel de proiecte inclusiv de către cei care ar trebui să dea avizul de legalitate”, spune consilierul judeţean PSD Adrian Negoiţă, preşedintele Comisiei pentru cultură, învăţământ, tineret şi sport a CJ Timiş.

Print Friendly, PDF & Email