Consiliul Judeţean Timiş îşi face strategie de finanţare a sportului, la spartul târgului

Meci PoliDupă ce, urmând modelul de la Primăria Timişoara, la Consiliul Judeţean există temeri cu privire la ancheta DNA şi un prejudiciu imens ce ar putea fi confirmat de instanţă în cazul finanţării fostei echipe Poli Timişoara, administraţia judeţean a decis să-şi facă o strategie închegată de finanţare a sportului. Între timp, se fac demersuri pentru angajarea unei case de avocatură care să reprezinte CJ Timiş în eventualele procese generate de anchetele cu privire la finanţarea Poli.

 

Reguli noi, în condiţii noi

La următoarea şedinţă de plen consilierii judeţeni vor trebui să voteze o documentaţie stufoasă care are rolul de a aşeza pe nişte principii cât de cât clare finanţările din bani publici a activităţilor sportive, prin Consiliul Judeţean Timiş.

„Ghid de eligibilitate pentru finanţarea Programului acţiunilor din domeniul sportului în Judeţul Timiş” se numeşte noua documentaţie care, probabil, dacă ar fi fost elaborată în urmă cu şapte – opt ani, ar fi făcut ca finanţările sportive să nu mai genereze acum emoţii în administraţia judeţeană, din perspectiva prejudiciilor şi a anchetelor penale pe această temă. Astfel, finanţările se vor face pe viitor pe bază de proiecte, oficialii CJ Timiş susţinând că, la împărţirea banilor publici pentru sport, va ţine cont de transparenţa şi tratamentul egal al beneficiarilor.

Beneficiarii de finanţări sportive se angajează să nu ascundă CJ Timiş acte ori fapte care, dacă ar fi fost cunoscute, ar fi fost de natură să îl determine pe finanţator să nu selecteze proiectul spre finanţare, şi să nu comunice date, informaţii, înscrisuri false sau eronate.

Este greu de spus ce s-ar fi întâmplat dacă în finanţarea fostei echipe Poli Timişoara din bugetul CJ Timiş s-ar fi ţinut cont de aceleaşi principii. Din această perspectivă, această strategia pare cumva elaborată, şi, eventual, adoptată, la spartul târgului.

Şi pentru că banii daţi spre fosta echipă Poli nu mai pot fi recuperaţi, CJ Timiş se pregăteşte pentru eventualele anchete, preşedintele instituţiei, Titu Bojin, lansând la ultima şedinţă de plen ipoteza contractării unei case de avocatură pentru reprezentare în procesele legate de finanţarea fostei echipe Poli.

Propunerea nu li s-a părut foarte inspirată unor consilieri judeţeni. “La finalul şedinţei s-a aruncat propunerea aşa, la plesneală, probabil ca să se vadă reacţia. S-a cerut un fel de vot, după care conducerea CJ Timiş şi-a amintit că nu a elaborat un proiect de hotărâre în acest sens. Logic ar fi ca în eventualele litigii CJ Timiş să fie reprezentat de propriul Departament Juridic. Angajarea unei case de avocatură nu aduce niciun fel de fantezie juridică. Pur şi simplu se aruncă nişte bani”, este de părere consilierul judeţean PNL Marius Martinescu.

Un prejudiciu prezumtiv mare

Curtea de Con­turi a stabilit, în raportul din 2013, că sumele achitate de CJ Timiş în contul SC Politehnica Timişoara SA au de­terminat o pagubă adusă bugetului judeţean, de zece milioane de lei, “având în vedere că această finan­ţare a fost efectuată cu încălcarea legislaţiei în vigoare, menite să reglementeze operaţiunile de anga­jare, lichidare, ordonanţare şi plată a sumelor destinate susţinerii per­formanţelor sportive”.

În acelaşi raport, auditorii au solicitat stabilirea întinderii prejudiciului (care include atât paguba, cât şi beneficiile nerealizate până la data recuperării integrale a prejudiciului) şi luarea măsurilor legale pentru recuperarea acestuia, având în vedere valoarea estimată de audi­torii publici externi la nivelul sumei de peste 11.4 milioane de lei, repre­zentând sume alocate de CJ Timiş către fosta echipă de fotbal Poli­tehnica Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email