Consiliul Judeţean Timiş ia în calcul insolvenţa Aviaţiei Utilitare

În urma înrăutăţirii vizibile a situaţiei financiare a societăţii Aviaţia Utilitară, Consiliului Judeţean Timiş a luat în discuţie, la ultima şedinţă de plen, lichidarea şi insolvenţa ei.

 

Punct final?

Deşi zvonurile pe această temă au fost negate până la un punct la Consiliul Judeţean Timiş, la ultima şedinţă de plen consilierilor judeţeni li s-a adus la cunoştinţă că, în 26 ianuarie, Consiliul de Administraţie al Aviaţiei Utilitare, aflată în subordinea CJ Timiş, a hotărât intrarea societăţii în lichidare voluntară.

Situaţia li se pare neînţeles foştilor angajaţi, care spun că, în 2014, datorită rezultatelor economice foarte bune obţinute, Aviaţia Utilitară a fost plasată de Camera de Comerţ şi Agricultură Timişoara pe primul loc în Topul Firmelor, pe Secţiunea Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

„Cum se poate să se ajungă în situaţia de acum, să nu mai fie bani pentru plata de utilităţi? Consider că aşa s-a vrut. S-a schimbat conducerea societăţii în urma unor ambiţii ale conducerii CJ Timiş, deşi Aviaţia Utilitară mergea foarte bine, fiind, de altfel, cred, singura dintre societăţile CJ Timiş care avea profit, şi nu unul mic”, spune Pascu Lup, fost director al Aviaţiei Utilitare Timişoara.
 

Anchetă la administraţia judeţeană

Consilierul judeţean PNL Viorel Coifan spune că au fost demarate verificări pentru a se stabili cum s-a ajuns în situaţia de faţă. „S-a făcut o comisie, din care fac parte şi eu. Am avut o primă întâlnire cu conducerea societăţii şi le-am cerut documentaţiile extinse pe ultimii ani. Sperăm să clarificăm cât mai repede motivele care au dus la impasul din momentul de faţă.”

 

Consilier PNL: „Nu trebuie luate decizii pripite”

Un alt consilier judeţean liberal, Marian Vasile, spune că, raportat la propunerea de lichidare, nu trebuie luate decizii pripite, mai ales că există oportunităţi de valorificare a aeroportului utilitar, care a funcţionat timp de 80 zeci de ani. Aceste oportunităţi s-ar putea dovedi de un real folos în contextul câştigării de către Timişoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021, al colaborărilor ce pot fi încheiate cu cele două state vecine şi ţinând cont de abundenţa activităţilor economice din Regiunea Vest, de activităţile turistice şi sportive care se pot desfăşura în zonă.

„Viziunea şi competenţa profesională ale celor care conduc această societate este discutabilă. Îmi este greu să înţeleg de ce s-a ajuns în această situaţie critică şi de ce nu au fost adoptate la timp soluţiile necesare”, afirmă Marian Vasile. Reamintind că, pe întreg parcursul anului 2016, a atras atenţia asupra problemelor şi riscurilor care vizau această societate, constând în neplata salariilor, cheltuirea nefondată a unor sume de bani, lipsa clienţilor, dezorganizarea internă. „Mai mult decât atât, am solicitat personal un raport defalcat al cheltuielilor. Drept răspuns, mi-a fost trimisă o hârtie neasumată, nedatată şi care nu oferea niciun fel de transparenţă”, adaugă Marian Vasile.

Consilierul judeţean mai spune că a atenţionat societatea inclusiv asupra zvonurilor privind găzduirea fără plată a unor aparate de zbor în incinta aeroportului, dar nu a primit răspuns. „Îmi exprim regretul faţă de actualele evoluţii şi nereguli ce derivă din activitatea defectuoasă a CJ Timiş şi a conducerii aeroportului utilitar. Consider că – tocmai pentru ca practicile indicate să nu se mai repete – este necesar ca aceste informaţii să ajungă la cunoştinţa cetăţenilor.  Astfel, va exista un imbold suplimentar pentru gestionarea corectă a activităţii aeroportului, care trebuie salvat de la lichidare”, mai spune consilierul judeţean.

Print Friendly, PDF & Email