Consiliul Judeţean Timiş, foarte riguros cu spaţiile gestionate de Societatea Timişoara, la Bastion

În condiţiile în care ani de zile au funcţionat în clădirea reabilitată a Bastionului tot felul de afaceri controversate, cum e, de exemplu, un club de noapte care figura ca şi „centru de pregătire tineret”, Consiliul Judeţean Timiş atenţionează foarte prompt Societatea Timişoara că îi expiră contractul pentru un spaţiu deţinut în acelaşi complex.

 

Solicitare promptă

Consiliul Judeţean Timiş este foarte atent în ceea ce priveşte ocuparea spaţiilor de la Bastion. Consilierul judeţean PNL Viorel Coifan a semnalat, la ultima şedinţă de plen, că de la CJ Timiş i-a a fost trimisă Societăţii Timişoara o adresă prin care i se cere să elibereze Salonul Vega din bastion, pe motiv că ar expira contractul semnat în 2012 pentru o perioadă de cinci ani.

„În decembrie 2011 s-a dat o hotărâre de consiliul judeţean de atribuire a unor spaţii din Bastion, pentru diferite entităţi comerciale, culturale. Printre acestea, şi Societatea Timişoara a beneficiat de repartizarea salonului Vega. În martie 2012 au făcut proces-verbal de recepţie, deoarece până atunci nu s-a putut ocupa acel spaţiu din diverse operaţii. S-a primit o adresă prin care se solicită ca după cinci ani, expirând contractul, să

elibereze spaţiu. Or, contractul lor, conform procesului-verbal de predare-primire, expiră în martie 2017. Rugămintea mea este să se ţină cont de acest lucru şi termenul final să fie în martie 2017 şi nu în decembrie aşa cum au vrut ceilalţi”, a declarat pe această temă consilierul judeţean Viorel Coifan.

Vicepreşedintele CJ Timiş, Roxana Iliescu, a mulţumi t„pentru semnalarea acestei stări de fapt”.

„Într-adevăr, la începutul acestui an expiră contractul. Am primit o adresă, prin care suntem notificaţi că expiră termenul pentru atribuirea Salonului Vega. Ne aşteptăm să ni se reatribuie acest spaţiu prin Hotărâre de Consiliu Judeţean”, ne-a declarat Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

 

Alte contracte nu au „beneficiat” de aceeaşi atenţie

În condiţiile în care Societatea Timişoara reprezintă una dintre cele mai vechi şi reprezentative asociaţii, definitorii pentru oraş şi imaginea sa, rămâne speranţa că nu vor fi rezerve legate de reatribuirea acestui spaţiu. Mai ales că se încadrează perfect în scopurile civice pentru care s-a prevăzut utilizarea spaţiilor din Bastionul renovat cu fonduri europene.

De remarcat e faptul că la CJ Timiş nu a existat aceeaşi rigoare şi în cazul altor ocupanţi de spaţii din Bastion, cum e cazul celebrului club de noapte care funcţiona sub titulatura de „centru de pregătire tineret”. În 2014, mai mulţi consilieri judeţeni au cerut să se specifice clar ce presupune acest centru de pregătire pentru tineret, să se explice dacă “activitatea de discotecă” intră în acest centru sau nu, pentru a nu exista discuţii la un eventual control al celor care au acordat finanţarea.  Astfel, deşi conform proiectului prin spaţiile care urmau a fi atribuite, Bastionul urma să devină centrul spaţiului socio-cultural al Timişoarei, din felul în care au evoluat ulterior lucrurile nu prea rezultă că acest obiectiv ar putea fi atins în totalitate.

Reabilitarea fortificaţiei Bastionului a beneficiat de finanţare prin Programul Phare 2005 Dezvoltare Regională, o investiţie dată exemplu drept una dintre cele mai consistente finanţări europene derulate în Timiş, a presupus o investiţie de peste 9,7 milioane de euro. Din această sumă, cinci milioane de euro proveneau din fonduri Phare, 1,7 milioane de euro au fost alocaţi de la bugetul de stat, 2,3 milioane de euro au fost de la CJ Timiş, iar puţin peste un milion de euro au fost alocaţi din bugetul Primăriei Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email