În ciuda promisiunilor reînnoite legate de efectuarea de demersuri pentru finalizarea centurii Timişoarei, Consiliul Judeţean Timiș nu a întreprins nimic concret în acest sens, deşi au trecut câteva luni de la alegeri. Între timp, și-a anunțat intenţia de a achiziţiona un studiu de trafic pentru centura Buziaşului.
Centura Buziaşului, în studiu la CJ Timiş
Deşi ar fi fost de aşteptat să întreprindă demersuri pentru finalizarea centurii Timişoarei, Consiliul Judeţean Timiș pare mai degrabă preocupat de evaluarea unor şosele de centură care sunt deja finalizate în judeţ.
Administrația județeană şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona un studiu de trafic pe traseul Centura Nord – Vest de ocolire a oraşului Buziaş.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că finalizarea şi recepţia la terminarea lucrărilor la centura Buziaşului a avut loc în luna august 2011, iar scopul realizării studiului de circulaţie este „actualizarea datelor de trafic pe acest traseu şi evidenţierea creşterii procentuale a acestuia la nivelul anului 2016, comparativ cu valoarea estimată la nivelul anului 2005 – ca indicatori de performanţă rezultaţi în urma implementării proiectului.”
Cu alte cuvinte, reprezentanţii CJ Timiș vor să vadă dacă proiectul implementat şi investiţia în sine şi-au atins obiectivele – respectiv „creşterea gradului de siguranţă pentru participanţii la trafic, reducere noxelor, creşterea capacităţii de circulaţie a reţelei de drumuri şi străzi, reducerea costurilor de operare ale vehiculelor participante la trafic, economii la costurile de întreţinere a drumurilor, economii în timpul călătoriei”.
În acest sens, se va face contorizarea valorilor de trafic în patru locaţii, timp de patru ore pe zi, la ore de vârf, pentru două zile diferite dintr-o săptămână, dintre care una obligatorie a fi efectuată vinerea după – amiază, în intervalul orar 17.30- 19.30, adică intervale când se pleacă în weekend şi traficul creşte în zonă.
„Centura este o investiţie care şi-a dovedit utilitatea, fără doar şi poate, reducându-se traficul, mai ales traficul greu prin localitate, scăzând poluarea, zgomotul şi vibraţiile care şubrezesc clădirile de lângă şosea. Ar fi fost bine însă ca investiţia să fie realizată cu toată documentaţia în regulă, pentru că şi acum o parte a ei figurează ca păşune, şi e foarte greu să se obţină autorizaţie acum de la Ministerul Agriculturii pentru scoterea acelei suprafeţe din această categorie de utilizare”, spune primarul oraşului Buziaş, Sorin Munteanu.
Completarea centurii timişorene, în continuare în aşteptare
Rămâne speranţa că indicatorii buni de trafic, pe care cu siguranţă îi va releva studiul legat de centura Buziaşului, să îi inspire pe responsabilii din administraţia timişeană să urgenteze demersurile pentru ca proiectul de completare a şoselei de centură a Timişoarei să prindă contur.
Clădirile Timişoarei, unele foarte vechi şi cu valoare arhitecturală deosebită, dar şi drumurile din municipiu sunt distruse de traficul greu şi deşi completarea inelului de centură a fost din nou vehiculată în campania electorală, după instalarea noii echipe administrative s-a aşternut tăcerea peste acest subiect.
Conform unor consilieri judeţeni, nimeni nu a mai spus nimic pe această temă. Aceştia susţin că este nevoie de fonduri de la Guvern, şi în actuala formulă este greu de crezut că aceste fonduri vor veni. Autorităţile nu se pot baza în această privinţă decât pe bugetele proprii, eventual în colaborare cu comunele limitrofe care ar beneficia şi ele de completarea inelului de centură. Aceiaşi consilieri mai spun că, în ciuda opoziţiei din plen cu privire la contractarea de credite, la CJ Timiş gradul de îndatorare atins este unul maxim, şi există îndoieli că administraţia judeţeană va mai putea împrumuta de undeva banii necesari implicării într-o lucrare de anvergură, cum este cea a finalizării şoselei de centură a Timişoarei.
Ultimele comentarii