Consiliul Județean Timiş alocă 300.000 euro pentru spitalele orășenești și municipale

Șase spitale, Jimbolia, Lugoj, Făget, Sânnicolau Mare, Timișoara și Deta, vor primi de la Consiliul Județean Timiș 317.000 euro pentru achiziția de echipamente medicale noi.

 

Consiliul Judeţean Timiş a primit din partea acestor spitale solicitare de finanțare pentru achiziționarea unui ecograf obstetrică-ginecologie, a unei instalații de radiologie mobilă full digitală (pentru neonatologie), a unei mese electrice de operație, a unor citoscoape flexibile, electrocardiografe şi defibrilatoare sau electrocautere.

Sumele alocate de CJ Timiş în cadrul schemei de minimis sunt: 233.000 de lei pentru Spitalul Orășenesc „Dr. Karl Diel” Jimbolia, 275.000 de lei pentru Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj, 233.906 de lei pentru Spitalul Orășenesc Făget, 327.045 de lei pentru Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare, 275.055 de lei pentru Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara şi 198.940 de lei pentru Spitalul Orășenesc Deta.

Președintele CJ, Alin Nica, spune că instituţia pe care o conduce vine şi și în acest an în sprijinul spitalelor din județ, având în vedere că achiziția de aparatură medicală nouă este o povară financiară greu de dus de autoritățile locale. „Calitatea actului medical va crește, iar timișenii nu vor trebui să se deplaseze pentru orice investigație la Timișoara. Toată lumea are de câștigat. Serviciile medicale de calitate sunt esențiale pentru orice comunitate. Mai sunt multe de făcut în această direcție, dar suntem pe drumul cel bun. Dacă luăm în calcul toate investițiile derulate de Consiliul Județean în prezent, vom avea parte de un salt calitativ major în sectorul serviciilor medicale în doar câțiva ani”, mai spune Alin Nica.

Derularea schemei de minimis a început în anul 2019, când a fost acordat un sprijin de 1.428.412 lei. În 2020 s-au acordat finanțări în valoare de 2.804.261 de lei, urmând ca în acest an să se acorde, pentru toate cele șase spitale publice menţionate, suma de 1.542.946 de lei, adică peste 317.000 de euro.

Suma totală a ajutoarelor de minimis acordate pe parcursul unei perioade de trei ani fiscali, inclusiv cel în curs, fie din surse ale statului sau ale autorităților locale, fie din surse comunitare nu poate depăși pragul de 200.000 euro pentru fiecare solicitant, atrag atenţia oficialii CJ Timiş.

Spitalele publice care vor finanţare vor înainta CJ Timiș documente justificative, conform Ghidului aprobat, pentru cheltuielile efectuate din sumele alocate, iar decontarea se va realiza pe bază de acte doveditoare. Termenul limită de decont este 30 noiembrie. În situația în care se constată că banii nu au fost utilizați conform scopului pentru care au fost acordați sau/și conform prevederile legale, aceștia vor fi recuperați de către finanțator.

Schema de minimis este singura modalitate legală prin care CJ Timiş poate finanța unitățile sanitare municipale și orășenești, în grija directă a acestuia aflându-se doar Spitalul Județean din Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email