Consiliul Județean și Primăria Timișoara sincronizează strategiile locale de dezvoltare

Foto: CJ Timiş

La nivelul Consiliului Județean Timiș, se lucrează la Strategia de dezvoltare economică și socială a județului Timiș pentru perioada 2021 – 2027, iar la nivelul Primăriei Timișoara se lucrează la Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, fiind astfel un moment oportun în care cele două strategii pot fi gândite convergent, pentru o dezvoltare economică și socială sustenabilă și articulată, transmit oficialii CJ Timiş.

 

Consiliului Județean Timiş a organizat o dezbatere între decidenții publici centrali și locali, alături de reprezentanții mediul de afaceri și ai celui universitar cu privire la strategia de dezvoltare a Timișului și a zonei metropolitane a Timișoarei pentru perioada 2021- 2027.

Alături de membrii Consiliului de Strategie și Consiliere Economică, organism creat în jurul CJ Timiș, la această dezbatere au participat reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, și consultanții desemnați în elaborarea celor două strategii din partea CJ Timiș și a Primăriei Timișoara.

Dezbaterea de astăzi a avut loc în condițiile în care direcțiile de dezvoltare economică a județului și a zonei metropolitane trebuie să provină dintr-o consultare reală cu mediul de afaceri și cu cel universitar. Viziunea mediului de afaceri și a universităților asupra evoluției economiei și mai ales asupra economiei viitorului este esențială pentru orice document programatic realizat la nivelul administrației județene”, declară președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Foto: CJ Timiş

Potrivit reprezentanţilor CJ Timiş, în cadrul întâlnirii au fost analizate mai multe proiecte/priorități de dezvoltare benefice unei economii sustenabile a județului Timiș, care să asigure creșterea calității vieții. „Am dorit sa unificăm cele două procese, pentru că Timișoara și zona metropolitană reprezintă mai mult de jumătate din populația județului. O coordonare între CJ Timiş, Primăria Timișoarei și celelalte UAT-uri din jurul Timișoarei este esențială pentru a avea două strategii realiste, fundamentate pe situația din teren”, mai spune Alin Nica.

Printre subiectele abordate s-a numărat necesitatea alegerii între creștere continuă și calitatea vieții, care dintre cele două abordări ar fi mai potrivită în acest moment pentru Timișoara și pentru județ. S-a discutat de asemenea despre necesitatea creșterii numărului de studenți, pentru a recupera din decalajul față de alte centre universitare, dar și derularea de proiecte turistice transfrontaliere. În plus, a fost abordată și problema numărului mare de timișeni ocupați în agricultură, dar cu activitate la nivel micro, fără impact economic.

Întâlnirea a avut loc sub umbrela Consiliului de Strategie și Consiliere Economică creat în jurul CJ Timiş, mecanism de colaborare directă cu mediul economic și mediul universitar, din cadrul căruia fac parte reprezentanți ai administrației locale, rectorii universităților publice, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai corpului consular. Cu această ocazie, mai spun oficialii administraţiei judeţene, a fost semnat și protocolul de operaționalizare a acestui consiliu de către: Ralf Krautkrämer, președintele Corpului Consular Timișoara, Christian Von Albrichsfeld, reprezentant al Corpului Consular Timișoara, Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timișoara, Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timișoara, Cosmin Alin Popescu, rectorul Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, Octavian Crețu, rectorul Universităţii de Medicină și Farmacie Timişoara, Ovidiu Șandor, administratorul Mulberry Development, Sabin Totorean, din partea Nokia Networks România, Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Marcel Dumitru Miclău, directorul Agenției Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Ovidiu Megan, directorul ADI Polul de Creștere Timișoara, Petru Opruț, directorul Agenției Judeţene pentru Protecția Mediului Timișoara, Călin Ile, din partea Federației Industriei Hoteliere din România, Carmen Popescu, de la Uniunea Națională a Patronatelor cu Capital Privat din România, Ileana Gabor, din partea Asociației Clubul Economic Nord-American, Peter Hochmuth, preşedintele Clubul Economic German Banat,  Vicenzo Moderno, preşedintele Camerei de Comerț Italiană pentru România, Florica Chiriță, directorul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, Dorin Miron, de la Asociația Centre D`Affaire Timișoara, şi Mihaela Vețan, preşedintele Asociației de Resurse pentru Inițiative Etnice și Solidare.

Print Friendly, PDF & Email