Consiliul Judeţean Timiş a decis, recent, să mai acorde o prelungire a ajutorului acordat firmelor cu restanţe la plata taxelor de concesionare pentru suprafeţele luate în administrare din Parcul Industrial Timişoara. Este greu de imaginat care va fi efectul acestei agonii prelungite, având în vedere faptul că până acum ajutorul dat nu a dus la o îmbunătăţire majoră a situaţiei.
Încă un ajutor
Consiliul Judeţean Timiş a decis, recent, să prelungească o hotărâre din primăvară, prin care firmele din Parcul Industrial Timişoara care înregistrau restanţe la plata taxelor de concesiune primeau un aşa-zis ajutor de minimis pentru scutirea de la plata majorărilor de întârziere aferente obligaţiilor bugetare neachitate în termen constând în chirii şi redevenţe datorate bugetului judeţean.
Pentru stimularea agenţilor economici cu care C.J. Timiş are încheiate contracte de închiriere şi concesiune şi pentru atragerea mai rapidă de venituri la bugetul judeţean, reprezentanţii administraţiei judeţene consideră oportună prelungirea perioadei de implementare a schemei de ajutor de minimis cu încă trei luni, respectiv până la data de 31 decembrie 2013.
Administraţia Judeţeană apreciază că prelungirea perioadei de implementare cu încă trei luni îi va stimula pe beneficiarii schemei de ajutor să procedeze la achitarea integrală a debitelor restante constând din chirii şi redevenţe, în vederea acordării scutirii de la plata majorărilor de întârziere aferente acestor obligaţii, asigurând colectarea la bugetul judeţean a debitelor restante. Deşi acest lucru nu s-a întâmplat decât în mică măsură la prima tranşă de păsuiri. “Din ce s-a spus până acum, firmele care nu-şi plătesc taxele de concesiune vor fi eliminate din Parcul Industrial. Rămâne de văzut dacă conducerea C.J. Timiş va proceda în acest mod”, spune consilierul judeţean P.D.-L. Tiberiu Lelescu.
Litigii pe bandă rulantă
Anul acesta, C.J. Timiş a anunţat că se judecă cu 80% din firmele din P.I.T.T., în mare parte din cauza taxelor de concesiune şi a modului în care au fost încheiate contractele de concesiune.
Pe lângă aceste procese, C.J. Timiş se mai confruntă cu o situaţie cel puţin ciudată, în condiţiile în care o parte din firmele care şi-au construit hale pe terenurile concesionate de aici au ajuns în insolvenţă. “Având în vedere faptul că, în momentul de faţă, ne confruntăm cu situaţia intrării în procedura de insolvenţă a mai multor firme care au concesionat şi au realizat investiţii pe astfel de parcele şi, prin urmare, cu scoaterea la licitaţie de către lichidatorii judiciari a halelor construite, ceea ce presupune implicit încetarea contractelor de concesiune cu firmele respective, se impune găsirea unei soluţii pentru reglementarea situaţiei terenului, care rămâne în continuare ocupat de construcţii”, se menţiona într-un raport recent legat de P.I.T.T.
În primele luni ale anului, în plenul C.J. Timiş a fost aprobată schema de ajutor de minimis, al cărei scop era scutirea de la plata majorărilor de întârziere aferente debitelor neachitate în termen de către mai mulţi agenţi economici din Parcul Industrial.
Conducerea C.J. Timiş a considerat că este oportună acordarea acestui ajutor, sperând că prin această măsură se va reuşi încasarea măcar a unei părţi din debitele restante rezultate din chirii şi concesiuni care depăşesc 1,5 milioane de lei. Pentru a exista posibilitatea recuperării acestui debit principal, C.J. Timiş a propus ştergerea majorărilor de întârziere calculate, mai mari de 1,1 milioane de lei (echivalentul a peste 260.000 de euro), deci mai mult de 60% din datoria propriu-zisă, conform datelor publicate de administraţia judeţeană. Majoritatea celor peste 20 de agenţi economici care au beneficiat de această ştergere parţială a datoriilor sunt chiriaşi sau concesionari de parcele din Parcul Industrial Timişoara.
Cert este că, existând acest precedent al ştergerii parţiale de debite, şi firmele care vor concesiona noi parcele l-ar putea invoca în cazul în care au probleme cu onorarea obligaţiilor contractuale către administraţia judeţeană. Mai ales că C.J. Timiş a anunţat în august, că intenţionează să iniţieze o nouă tranşă de concesionări de terenuri în Parcul Industrial Timişoara. De data aceasta, pe lista terenurilor gata de concesionare s-au regăsit şapte suprafeţe, de 3.459, 5.235, 7.862, 6.020, 6.963, 2.004 şi 1.673 de metri pătraţi. Destinaţia este construcţia de hale sau clădiri industriale, durata maximă a concesiunii fiind de 49 de ani, cu drept de prelungire. Preţul stabilit de pornire al licitaţiei sau negocierii a fost însă destul de mic – patru euro pe metru pătrat, nu pe lună, ci pe an.
Ultimele comentarii