Pentru a reduce cheltuielile aferente reparaţiilor necesare pentru parcul auto, Consiliul Judeţean Timiş a decis să-şi creeze un service propriu. A găsit şi locul de funcţionare potrivit – o hală de la Parcul Industrial, care aparţinuse unei societăţi intrate în insolvenţă. Zilele trecute, oficialilor C.J.Timiş li s-a adus însă la cunoştinţă că hala a fost vândută. Fără ştiinţa administraţiei judeţene, deşi Consiliul Judeţean făcea parte din masa credală, având de încasat sume destul de mari de la societatea ajunsă în insolvenţă.
Service rămas fără hală
Consiliul Judeţean Timiş îşi anunţa, luna trecută, intenţia de a înfiinţa un service, care să se ocupe de toate maşinile pe care le foloseşte în Timişoara şi în judeţ. Respectiva societate s-a stabilit că va funcţiona în subordinea Direcţiei de Prestări Servicii Timiş şi a Direcţiei pentru Administrarea Drumurilor şi Podurilor Judeţene Timiş. C.J. Timiş susţine că este nevoie de această societate, întrucât în parcul auto propriu şi cel al serviciilor şi instituţiilor publice finanţate din bugetul judeţului se află circa 180 de autovehicule. Analizând situaţia privind cheltuielile cu privire la reparaţia şi întreţinerea autovehiculelor, C.J. Timiş a ajuns la concluzia că în ultimul an s-au cheltuit peste 1.000.000 de lei pentru reparaţii şi că au fost multe cazuri în care perioada necesară asigurării lor a fost prea lungă. În acest context, C.J. Timiş a considerat oportună organizarea şi operaţionalizarea unui service auto care să deservească parcul auto propriu şi pe cel al instituţiilor subordonate, fiind înfiinţată, prin hotărâre de consiliu, societatea Service Cons Prest S.R.L.
În momentul în care s-a decis înfiinţarea societăţii, reprezentanţii C.J. Timiş au “ochit” şi un loc de funcţionare corespunzător – o hală de mari dimensiuni din Parcul Industrial Timişoara, care a aparţinut unei societăţi aflate în insolvenţă şi care a rămas cu destul de multe datorii neachitate către administraţia judeţeană.
C.J. Timiş era înscris în masa credală şi a ar fi fost convenabil să intre în posesia acestei hale şi să-şi recupereze în acest fel banii rămaşi neîncasaţi. Totul a fost bine până zilele trecute, când s-a constatat că respectiva hală a fost vândută, fără ca, potrivit unor consilieri judeţeni, să fie anunţat măcar C.J. Timiş, deşi era înscris la masa credală.
Nedumeriri şi promisiuni de anchete
Situaţia a fost luată în discuţie şi de consilierul judeţean P.N.L. Liviu Cocean, care a declarat că „este de datoria noastră, ca după ce am luat o hotărâre în acest sens, să aducem unele explicaţii legate de faptul că am aflat cu stupoare că acum trei săptămâni acest important obiectiv pentru C.J. Timiş tocmai a dispărut, s-a vândut, deşi hala respectivă se afla pe terenul nostru din Parcul Industrial”. Liviu Cocean mai spune că e sigur că cineva din aparatul de specialitate ştia despre acest lucru, „iar dacă nu ştia, neglijenţă se cheamă” . Această situaţie trebuie explicată „pentru că urma să înfiinţăm o societate comercială, am stabilit şi un capital social, iar acum blocăm o sumă importantă acolo şi premiza, oportunitatea realizării societăţii, a dispărut”.
Titu Bojin, preşedintele C.J. Timiş, a precizat că a aflat cu stupoare despre vânzarea halei atunci când s-a întors din concediu. „Am aflat că lichidatorul a reuşit să ne ocolească, discutând direct cu banca. După ce le-am făcut oferta de 200.000 de euro pentru hală, aceasta a fost vândută altcuiva, pentru suma de 250.000 de euro. În aceste condiţii, noi nu renunţăm la ideea de a face service-ul, pentru că avem hala noastră”. Titu Bojin mai spune că trebuie să se vadă cum se va continua relaţia cu cei care au cumpărat-o. „Normal era să fim anunţaţi, chiar dacă altcineva a oferit o sumă mai mare decât a noastră. Vom încerca să rezolvăm problemele în instanţă şi rog pe domnul secretar şi colegii din Serviciul Juridic să ne prezinte o situaţie clară a tuturor contractelor pentru spaţiile din P.I.T.T., nu doar a celui pe care l-am pierdut”.
Preşedintele Comisiei Economice: „Informaţia s-a sifonat din Consiliul Judeţean”
Preşedintele Comisiei Economice a Consiliului Judeţean, Gheorghe Bologa (foto), susţine că administraţia judeţeană nu prea mai are ce face în privinţa halei respective. „Nu este normal ce s-a întâmplat, pentru că eram înscrişi în masa credală şi aveam de recuperat o grămadă de bani de la chiriaşul ajuns în insolvenţă. Din ce am auzit, s-a mers la pont, s-a cumpărat hala, şi apoi a fost vândută rapid, cu un preţ aproape dublu. De vină cred că e cineva din Consiliul Judeţean care a sifonat informaţia şi, în felul acesta, s-a mers la fix”. Cu toate acestea, mai spune Gheorghe Bologa, C.J. Timiş a prevăzut banii pentru înfiinţarea acelui service, considerat necesar, mai ales acum, când C.J. Timiş îi vor fi subordonate mult mai multe instituţii, iar cheltuielile pentru parcul auto vor creşte.
C.J. Timiş are litigii cu aproape 80% din firmele care au închiriat spaţii la P.I.T.T.
Conform unui Raport informativ recent, privind situaţia din P.I.T.T., C.J. Timiş a ajuns să aibă litigii cu aproape 80% din societăţile comerciale care au închiriat spaţii sau au concesionat parcele. Procesele sunt legate de nerespectarea clauzelor contractuale, de neplata chiriilor, a redevenţelor, de penalităţile care s-au calculat în urma neplăţii acestor chirii şi redevenţe şi de faptul că unele firme nu au respectat termenele de execuţie în care trebuiau să se încadreze pentru scutiri de la plata redevenţelor.
Pe lângă aceste procese, C.J. Timiş se mai confruntă cu o situaţie cel puţin ciudată, în condiţiile în care o parte din firmele care şi-au construit hale pe terenurile concesionate de aici au ajuns în insolvenţă. “Având în vedere faptul că, în momentul de faţă, ne confruntăm cu situaţia intrării în procedura de insolvenţă a mai multor firme care au concesionat şi au realizat investiţii pe astfel de parcele şi, prin urmare, cu scoaterea la licitaţie de către lichidatorii judiciari a halelor construite, ceea ce presupune implicit încetarea contractelor de concesiune cu firmele respective, se impune găsirea unei soluţii pentru reglementarea situaţiei terenului, care rămâne în continuare ocupat de construcţii”, se menţiona într-un raport recent legat de P.I.T.T.
Cu alte cuvinte, aşa cum s-a întâmplat şi în acest ultim caz, halele respective se pot vinde, deşi terenul de dedesubt este al C.J. Timiş, lucru care poate cauza controverse de ordin juridic şi ar putea genera noi procese. “Vânzarea halei construite, proprietatea firmei concesionare, intrată în procedura de insolvenţă, duce la încetarea contractului cu firma respectivă, iar pentru teren nu se va putea percepe nicio redevenţă atâta timp cât nu există concesionar, deşi terenul rămâne ocupat în continuare de investiţiile realizate”, spun reprezentanţii C.J. Timiş. Cu alte cuvinte, firmele care cumpără hale ar putea să stea gratis pe terenul Consiliului Judeţean, pentru că nu există bază contractuală de a încasa redevenţe, atâta vreme cât respectivele firme nu sunt concesionare de teren de la C.J. Timiş, ci cumpărătoare de hale.
Din cauza litigiilor la care s-a ajuns cu o parte din firmele din P.I.T.T., C.J. Timiş a venit la începutul anului cu ideea înfiinţării unei comisii speciale care să se ocupe de analiza contractelor aflate în derulare, atât în cazul Parcului Industrial Timişoara, cât şi al Bastionului. Primele verificări derulate de această comisie au fost de natură să determine C.J. Timiş să amâne încheierea unor noi contracte pentru P.I.T.T. Până la urmă, însă, în august, C.J. Timiş a anunţat că intenţionează să iniţieze o nouă tranşă de concesionări de terenuri în P.I.T.T., adică şapte parcele cu o suprafaţă totală de peste 27.000 de metri pătraţi. Destinaţia este construcţia de hale sau clădiri industriale, durata maximă a concesiunii fiind de 49 de ani, cu drept de prelungire. Preţul de pornire al licitaţiei sau al negocierii este foarte mic – patru euro pe metru pătrat pe an.
Totuşi, înainte de a face concesionări, probabil că administraţia judeţeană ar fi trebuit să revizuiască foarte bine documentaţia de atribuire, pentru a nu se trezi în situaţii extrem de complicate din punct de vedere juridic, generate de intrarea în insolvenţă a unor firme concesionare.
Ultimele comentarii