Consilierul județean Sorin Cociobea, fost PDL, fost PSD, exclus din rândul consilierilor județeni timişeni

 Sorin CociobeaO decizie controversată, vizând excluderea din componența Consiliului Judeţean Timiş, a consilierului Sorin Cociobea, a fost adoptată, miercuri, în plen. Acesta spune că va contesta decizia în contencios- administrativ și că va depune și plângeri penale la adresa unor oficiali ai administraţiei judeţene.

 

Un parcurs politic sinuos

Parcursul politic din ultima perioadă a consilierului județean Sorin Cociobea a fost unul destul de sinuos. Acesta a anunțat, în toamna anului trecut, în perioada premergătoare organizării alegerilor prezidențiale, că părăsește PDL și se alătură grupului PSD din Consiliul Județean Timiș.

În urmă cu aproximativ o lună, Sorin Cociobea anunța public că va părăsi PSD, optând pentru varianta de a deveni consilier județean independent. Acesta și-a motivat atunci decizia prin aceea că dorește să se vindece de ceea ce a desemnat a fi „cancerul PSD”. În urma acestei decizii, PSD a anunţat că îl exclude din partid. Decizie pe care acesta a contestat-o, precizând că, din punct de vedere procedural, lucrurile sunt destul de complicate și explicând că PSD nu are baza legală pentru a recurge la varianta excluderii, atâta vreme cât nu există nici măcar un proces-verbal, întocmit în termenul legal prevăzut, care să ateste dobândirea, de către sine, a calității de membru PSD, prin acceptarea sa, potrivit prevederilor statutare.

Chestionat dacă a lămurit, între timp, cu oficialii PSD Timiș situația generată de decizia de excludere a sa din rândurile partidului, Sorin Cociobea spune că a depus contestație la acea decizie și precizează că i s-a imputat atunci, fără referiri concrete, încălcarea gravă a statutului PSD, făcându-se trimitere la o serie de articole și prevederi din statutul PSD. „Nu există un proces verbal de acceptare a mea în PSD, întocmit în termen legal”, spune Sorin Cociobea, care precizează că decizia sa din toamnă de alăturare la grupul PSD din plenul CJ Timiș a implicat depunerea unei adeziuni, succedată de emiterea unui document oficial care consfințea, la acel moment, modificarea configurației politice a plenului CJ Timiş.

„Excluderea este o ilegalitate”

Referindu-se la decizia de miercuri, de excludere a sa din rândul consilierilor județeni, Sorin Cociobea apreciază că acest fapt este o ilegalitate și spune că va contesta decizia în contencios administrativ și că va depune și plângeri penale, îndreptate împotriva inițiatorilor proiectului, despre care acesta spune că au fost secretarul Consiliului Județean, Dănuț Ardelean, și președintele CJ Timiş, Titu Bojin.

„În patru comisii din șapte, proiectul de hotărâre a căzut”, spune Sorin Cociobea.Apreciind că ignorarea deciziilor comisiilor consultative ale CJ Timiş este imputabilă celor doi oficiali, care invocă faptul că aceste comisii au exclusiv un rol consultativ: „Dacă nu se ține cont de hotărârile acestor comisii, atunci de ce mai sunt ele convocate? Este o bătaie de joc la adresa noastră”. Sorin Cociobea afirmă că ceea ce se dorea era vacantarea cu orice preț a acestei poziții de consilier județean. Mai cu seamă în contextul în care revenirea, începând de astăzi, în plen, și a consilierului județean independent Marcel Mihoc, fost PSD, după o perioadă de absență de aproape patru luni – timp în care a fost reținut pentru cercetări într-un dosar de corupție în care apare și numele președintelui CJ Timiş, Titu Bojin – „mișcă lucrurile și poate afecta actuala majoritate”.

„Cum îți asimilezi pe listă un consilier care nu a figurat pe listele tale, înaintate la AEP, în 2012?”, mai chestionează Sorin Cociobea, formulând o întrebare al cărei răspuns spune că nu este cunoscut, în acest moment, nici de către președintele CJ Timiş, Titu Bojin, nici de către secretarul instituției, Dănuț Ardelean. Întrucât, mai explică Sorin Cociobea, „eu am fost ales consilier județean pe listele PDL, nu pe listele PSD, iar OUG 55/2014 nu prevede că pot fi asimilat pe listele depuse de PSD la AEP în 2012. E o ambiguitate aici, fapt pentru care nu au dreptul juridic de a mă exclude în baza Legii 393, articolul 9, aliniatul 2, litera h1 (Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali – n.red.) pe care au invocat-o”. Sorin Cociobea mai spune că textul legii prevede, în fapt, că poate fi exclus alesul local căruia partidul politic pe listele căruia a candidat îi retrage sprijinul politic.

„Au început o treabă și au dus-o până la mijloc, pentru că nu știu cum trebuie procedat mai departe”, își formulează Sorin Cociobea punctul de vedere asupra caracterului situației care a condus, începând de astăzi, la reducerea la 36 a numărului de consilieri județeni. Şi anunţă că va deschide acțiune în instanță,”să vedem dacă judecătorul sau judecătorii, dacă vor fi mai mulți, vor decide că această judecată în spiritul PSD a fost corectă. Nu au cum să îmi retragă sprijinul politic, pentru că eu nu am fost ales pe listele PSD”.

Print Friendly, PDF & Email