Consilierii judeţeni, ameninţaţi cu baloane cu „aer de Ghizela”

Readus constant în atenţia conducerii Consiliului Judeţean Timiş, mirosul degajat de deponeul ecologic de la Ghizela a fost subiect de controverse şi la ultima şedinţă de plen. Reprezentanţii din conducerea instiutuţiei care au negat existenţa poluării olfactive din zonă au fost ameninţaţi că le vor fi aduse în birouri baloane cu „aer de Ghizela”.

 

Din nou, reclamaţii la Cj Timiş

Mirosurile pestilenţiale persistente cu care se confruntă localnicii din zona deponeului de la Ghizela au fost readuse în discuţie la Consiliul Judeţean Timiş.

„Rog ca prin conducerea Consiliului Judeţean să se facă o analiză ca nu cumva în acele mirosuri şi particule degajate de deponeu nu sunt şi ceva substanţe radioactive. Este o chestiune ce trebuie avizată de către direcţia de mediu pentru a se verifica acest lucru şi sigur că s-ar putea găsi răspunsuri în condiţiile în care nu avem niciun fel de analiză lucrurile devin din ce în ce mai periculoase”, spune consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.

Vicepreşedintele CJ Timiş Traian Stancu a declarat că a se spune acum că la deponeul de la Ghizela ar fi materiale radioactive este foarte grav. „Nu ştiu de unde aţi scos aceste lucruri. Situaţia la deponeu este foarte bine controlată. În această iarnă se va închide celula 1 şi se va deschide celula 2. Se va mări staţia de epurare de levigat şi tot în acest an va începe lucrarea. După cum vedeţi situaţia deponeului este sub control”, a afirmat Traian Stancu.

Totuşi, după ce s-a întrebat dacă s-a făcut o măsurătoare de radioactivitate Geige-Müller în zonă, s-a convenit că se va solicita oficial Agenţiei de Mediu efectuarea de măsurători în perimetrul deponeului şi în împrejurimi.

„Degeaba spunem noi că sunt mirouri insuportabile, se neagă acest lucru. Am zis că o să le aducem în birouri balone cu aer de Ghizela. Nu ştiu de ce nu se implică mai mult autorităţile de mediu, probabil că miza este prea mare, pentru că sunt mulţi bani europeni în joc. Totuşi, în zonă s-a ajuns să nu se prea mai cumpere case din cauza mirosului, iar destui localnici ar vinde şi s-ar duce de acolo, dar nu au cui şi unde. În ritmul ăsta o să se ajungă la dispariţia localităţilor din zonă, o să rămână numai deponeul”, mai spune Tiberiu Lelescu.

 

Sesizări cu vechime

La începutul acestui an, la CJ Timiş au fost solicitate măsuri pentru verificarea unor informaţii potrivit cărora la deponeul de la Ghizela ar fi aduse cantităţi mari de alimente expirate, provenind de la mai multe lanţuri de supermarketuri. Există şi suspiciuni legate de „importuri de mâncare stricată”, cu scopul de depozitare la Ghizela, unde taxele sunt mai mici, în comparaţie cu ce se întâmplă în alte ţări vecine.

„Pe surse, se pare că acolo ajung multe produse alimentare expirate care provin din unele ţări din care importăm aceste produse. Aceste produse sunt depozitate acolo la deponeu. Am vrea să ştim în ce condiţii sunt depozitate aceste produse alimentare la deponeu. Este legal să se întâmple această situaţie?”, se preciza atunci în plenul CJ Timiş.

Conducerea administraţiei judeţene declara atunci că există monitorizare video la deponeu şi se urmăresc maşinile care intră în incinta acestuia.

Print Friendly, PDF & Email