Consiliera locală Ana Munteanu, suspendată din USR Timiş

Foto Flavius Neamciuc / Facebook Ana Munteanu

Biroul Județean al USR Timiș, întrunit ieri seară, a decis, cu unanimitate de votri, suspendarea din USR Timiş a consilierei locale Ana Munteanu. La sfârşitul săptămânii trecute, aceasta, însoţită de jandarmi, a intrat în într-un restaurant din Timişoara pentru a arăta, spunea ea, că sunt încălcate regulile din timpul pandemiei.

 

„Colega noastră a făcut o eroare de judecată și a acționat într-o manieră neinspirată și inadecvată poziției de consilier local pe care o deține. Rolul ei, ca membru al Consiliului Local Timișoara, nu este să încerce să se substituie instituțiilor executive ale statului. Există organe competente pentru a urmări și a sancționa încălcarea regulilor. Trebuie să apelăm la acestea ori de câte ori aflăm de o nerespectare a prevederilor legale și să avem încredere că ele vor acționa potrivit legii”, transmit reprezentanţii USR Timiş.

Care mai spun că Biroul Județean al USR Timiș a decis suspendarea Anei Munteanu din calitatea de membru al partidului pentru un an de zile începând cu data de 26 martie, „întrucât modul în care colega noastră a înțeles să acționeze nu reflectă voința noastră, ca organizație, și nici valorile pe care USR le promovează”.

În acelaşi timp, însă, USR Timiş condamnă violența verbală din mediul online, elementele de limbaj suburban și amenințările proferate la adresa Anei Munteanu în urma incidentului de sâmbătă, 20 martie: „Indiferent de greșelile pe care le-a făcut, nimeni nu merită să fie supus unui astfel de tratament.”

USR Timiş condamnă, de asemenea, știrile false fabricate și promovate în jurul acestui subiect, „în special pe cele care relativizează suferința victimelor regimului comunist”, cu trimitere la faptul că, în spaţiul online a fost publicată o fotografie trucată cu Ana Munteanu, în care aceasta apare purtând un tricou inscripţionat cu imaginea Anei Pauker şi cu mesajul „Death to Chiaburs” („Moarte chiaburilor”). „Considerăm că societatea în ansamblul ei are nevoie să respingă astfel de practici și să încurajeze propagarea adevărului. Știrile false sunt un flagel al lumii moderne, iar el trebuie combătut în toate formele sale”, transmit reprezentanţii USR Timiş.

La sfârşitul săptămânii trecute, consiliera USR Ana Munteanu, însoţită de jandarmi, a intrat într-un restaurant din Timişoara pentru a arăta că sunt încălcate regulile din timpul pandemiei. Ea spune că nu a „descins” în acel local, ci a însoțit jandarmii care erau prezenți la fața locului, în urma unei sesizări.

De la ce a pornit totul? „În cea mai recentă ședință a Consiliului Local, am fost una dintre vocile care au criticat public propunerea privind aplicarea de măsuri de ajutorare discreționar (!!) – adică, doar anumitor societăți comerciale lovite de pandemie –, în timp ce alți antreprenori, care poate nu au buget pentru plata unor avocați, nu sunt luați în calcul. Am propus atunci căutarea unor soluții eficiente de sprijinire a tuturor celor din industria HoReCa, care au relații contractuale cu Primăria Timişoara. (…) Cunoscând poziția luată de mine anterior în plenul Consiliului Local, niște cetățeni mi-au sesizat faptul că una dintre societățile comerciale care a înaintat o adresă spre Primărie – conform căreia, din toamna anului trecut, a fost nevoită să-și întrerupă activitatea – funcționează, de fapt, ilegal, în perioada aceasta în care restaurantele din Timișoara sunt închise”, spune Ana Munteanu.

Cei care i-au sesizat situația, explică Ana Munteanu, i-au spus că au făcut o rezervare pentru ziua de sâmbătă (20 martie – n.r.), unde urmau să meargă patru persoane, menţionându-i că această practică este acceptată tacit și destul de curentă în perioada asta: „În primă fază, nu mi-a venit să cred ce aud. Oricum, era clar că un astfel de comportament iresponsabil nu poate fi ignorat.”

Ea afirmă că jandarmii nu au acționat la ordinul ei, ci în urma unei sesizări pe care au primit-o: „Degeaba sesizezi un consilier local în astfel de cazuri; nu are atribuții să dispună luarea de vreo măsură. De aceea în acest caz, Jandarmeria Română a fost sesizată de către Prefectură, în ale cărei atribuții au intrat acum și acest gen de sesizări ale încălcării normelor de protecție sanitară”.

Ana Munteanu mai spune că, ajunsă în restaurantul hotelului, a văzut că cele patru persoane pentru care se făcuse rezervarea cu o zi înainte, erau la masă: „Fără ca ei să fie cu adevărat clienții hotelului respectiv, așa cum cei de la restaurantul de lux au încercat să tot convingă autoritățile și cum au declarat și-n presă. Am filmat această fapta din dorința sinceră să vedeți și voi cum arată o atitudine sfidătoare, într-o perioadă în care este nevoie de solidaritate.” Menţionează, însă, că nu a cerut aplicarea de sancțiuni, deoarece nu are o astfel de competență.

Print Friendly, PDF & Email