Decizia primarului Timișoarei de a limita dreptul cetățenilor de a mansarda unele imobile este considerată de un consilier local P.D.L. drept o măsură intempestivă, care duce cu gândul la existența unor interese de natură imobiliară și la așteptările unei clientele politice.
P.D.L. propune dezbatere publică
Consilierul local democrat-liberal Simion Moșiu spune că grupul de consilieri locali ai P.D.L. este nemulțumit de proiectul supus dezbaterii în cea mai recentă ședință de plen a Consiliului Local Timișoara, privind limitarea, prin lege, a mansardării imobilelor din oraș. Proiectul a fost propus de primarul Nicolae Robu, dar a fost retras intempestiv de pe ordinea de zi, după ce consilierii din Opoziție au formulat mai multe amendamente. Simion Moșiu susține că argumentele de natură estetică invocate de edilul Nicolae Robu sunt „total superficiale și neserioase”, precizând că este necesară organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect, la care să participe atât factorii de decizie de la nivel local, cât și reprezentanții cetățenilor. „Subiectul mansardărilor a generat discuții mai lungi decât cele pe marginea bugetului. (…) Dar frumusețea este o chestiune relativă”, apreciază Simion Moșiu, adăugând că „ceea ce domnul Robu apreciază a fi frumos s-a dovedit adesea discutabil”.
În acest moment în Timișoara există peste 408 blocuri mansardate, afirmă Simion Moșiu, iar a cataloga drept inestetice toate aceste imobile, pentru care autorizațiile de construcție au fost acordate de Primărie, este implicit o jignire la adresa arhitecților și inginerilor urbaniști.
„«Cârpăcelile» despre care vorbește domnul Robu sunt locuințele unor oameni tineri, care nu și-au permis o locuință mai scumpă, la marginea orașului”, adeclară Simion Moșiu. Acesta spune, în plus, că există avantaje pe care mansardarea clădirilor le generează: lucrările de mansardare contribuie la eficientizarea energetică a blocurilor, lucru care ar facilita obținerea certificatelor de eficiență energetică, documente care au devenit obligatorii, prin lege, la tranzacționarea oricărui imobil. În plus, efectuarea de lucrări de acest gen, care contribuie la reabilitarea termică a imobilelor, poate acorda proprietarilor șansa de a fi scutiți de plata impozitelor pe o perioadă de șapte ani, în baza legii. „Mansardarea locuințelor ar putea contribui și la revigorarea pieței materialelor de construcții, a mobilierului și a tehnologiei înglobate pentru utilarea mansardelor”, apreciază Simion Moșiu.
Pe lista dezavantajelor figurează însă aglomerarea excesivă a zonelor de blocuri, generarea unei crize a locurilor de parcare, presiunea mică la alimentarea cu apă în blocurile supuse mansardării, dar și problemele ce țin de suprasolicitarea structurii de rezistență a clădirilor.
Maniera pompieristică în care a fost elaborat și supus spre dezbatere acest proiect, susține Simion Moșiu, ridică semne de întrebare referitoare la absența transparenței în comunicare a autorităților locale și la lipsa de viziune și de strategie pe termen mediu.
Proiecte-pilot
O alternativă, mai spune Simion Moșiu, ar fi derularea unui proiect-pilot, care presupune impunerea și respectarea unor standarde de reabilitare a unor blocuri de patru etaje, prin optarea pentru un anumit stil arhitectural și pentru o anume cromatică. O altă variantă luată în calcul de către reprezentanții grupului de consilieri locali ai P.D.L. este realizarea unor blocuri, deasupra cărora să fie montate panouri solare sau grădini, ca surse alternative de energie verde. „Nu putem însă opri dezvoltarea orașului pe motiv că mie nu îmi place. Acesta nu este un argument”, a punctat Simion Moșiu, care a opinat și că este posibil să existe în cauză interese de natură imobiliară și să existe clientelă de partid și companii care sunt pregătite să vândă, la un preț mai mare. „Nu există interes să se facă lucrurile acestea clar și la lumina zilei”, acuză Simion Moșiu. Acesta s-a arătat nemulțumit și de formulările ambigue din proiectul referitor la impunerea de restricții în ce privește mansardarea clădirilor: „Totul e interpretabil și relativ”,a apreciat Moșiu, chestionându-se asupra înțelesului exact al noțiunilor de „proximitate” sau de „frumos/nefrumos”.
Mansardarea, mărul discordiei în plenul Consiliului Local
La ultima ședință de plen, de săptămâna tecută, consilierii locali au discutat în contradictoriu mai mult de jumătate de oră pe un proiect de hotărâre generat de atitudinea Primăriei față de mansardări. „Trebuie să ținem la aspectul orașului nostru și să nu mai permitem să se construiască orice și oricum. Ne-am bucura să vedem investitori privați care construiesc cât mai multe locuințe, dar prin construcții serioase, prin construcții făcute conform standardelor arhitecturale pe care trebuie să le aibă un oraș cu pretenții cum este Timișoara”, declara Nicolae Robu.
Probabil, în urma acestei poziții a și apărut proiectul de hotărâre privind realizarea lucrărilor de mansardare a blocurilor de locuințe din Timișoara, care prevede că se permite executarea lucrărilor de mansardare, la blocurile construite înainte de 1990, doar în cazurile situate în adiacența blocurilor deja mansardate și la blocuri parțial mansardate.
Totuși, la votul din plen, intențiile conducerii Primăriei nu au fost materializate pentru că, în mod atipic, un amendament al consilierilor Opoziției, făcut de consilierul local P.N.Ț.C.D. Bogdan Herzog, a fost adoptat de majoritatea consilierilor, și din Opoziție, și de cei ai Puterii. Bogdan Herzog a propus să se permită mansardarea doar în cazurile în care această acțiune nu ar intra în contradicție cu aspectul general al zonei și să nu se permită mansardarea parțială a blocurilor. Nemulțumit, primarul Nicolae Robu le-a transmis consilierilor că ar fi mai bine să respingă proiectul în ansamblu pentru că prevederea cu „aspectul general al zonei” lasă loc la ambiguități și, ulterior, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.
Astfel, potrivit conducerii Primăriei, acesta va fi repus pe ordinea de zi la o ședință viitoare, în forma în care a fost prezentat și la această ședință de plen, adică fără amendamente, deși acestea au fost aprobate de consilieri.
Noile proiecte prevăd și reabilitarea termică
Fără să mai aibă amploarea de dinainte de 2009, procesul de mansardare a blocurilor construite la Timișoara înainte de 1989 a avut, totuși, continuitate la Timișoara. Patru solicitări noi pentru astfel de proiecte au fost depuse în ultimele săptămâni la Primărie, pentru blocuri de pe străzile Liniștei, Constantin cel Mare, Topologului și pe Intrarea Sunetului, toate primind autorizație de construcție.
În toate aceste cazuri, proiectele prevăd și reabilitarea termică a blocului, rezultând în urma mansardării un bloc în regim de înălțime subsol plus parte plus patru etaje plus mansardă, cu patru apartamente la mansardă, pe spații cuprinse între 230 și 270 de metri pătrați, ceea ce înseamnă peste 50 de metri pătrați pentru fiecare apartament obținut. În urma înțelegerilor cu asociațiile de locatari care au cedat constructorului acoperișul, proiectele prevăd și tencuiala decorativă a blocului, și reparații la fațadele laterale, frontală și posterioară.
Ultimele comentarii