Conferința „Smart Diaspora 2023, Timișoara – în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”, lansată la Guvern

Foto: UVT

La sediul Guvernului a avut loc, azi, lansarea Conferinței Smart Diaspora – Diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat, Timișoara, 11-13 aprilie 2023, eveniment dedicat anunțării principalelor date stabilite în acest nou proiect major al diasporei românești.

 

Acest eveniment internațional de referință pentru legătura românilor din diaspora cu societatea românească este organizat de Alianța Timișoara Universitară – formată din cele patru universități publice din Timișoara (Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină şi Farmacie și Universitatea de Ştiinţe Agricole) –, alături de UEFISCDI, cu participarea Academiei Române, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi sub egida Guvernului, Ministerului Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Conferința are ca scop promovarea valorilor românești în lume și cristalizarea unor relații strânse alături de cei ce ne reprezintă cu onoare țara în afara granițelor şi va avea invitați peste o mie de români din diaspora, alături de prietenii și colegii lor din țară, anunţă organizatorii.

Fiind la a cincea ediție, precedată de cele organizate la București (2008, 2010 și 2012) și Timișoara (2016), conferința va include lucrările plenului participanților și workshop-urile exploratorii, în care se vor aborda teme precum: Știința la frontiera cunoașterii, Frontieră tehnologică și inovare, Provocarea digitalului, Sustenabilitate, securitate și reziliență pentru cetățeni și comunități, Antreprenoriat (social, tehnologic, cultural), Știința cu toți și pentru toți în societate și pentru societate, Universități europene prin ochii smart diaspora şi Sectorul neguvernamental – provocări de cercetare.

La conferința de lansare au participat prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, consiliera în cadrul Administrației Prezidențiale, Diana Păun, vice-președintele Academiei Române, Mircea Dumitru, președintele în exercițiu al Alianței Timișoara Universitară, rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, directorul general UEFISCDI, Adrian Curaj, alături de reprezentanți ai instituțiilor organizatoare

„Proiectele de viitor vizează susținerea centrelor de competență, a cercetătorilor români, din țară dar și din diaspora. Este o inițiativă cu beneficiu dublu, în jurul cercetătorilor din diaspora urmând să se cristalizeze proiecte și măsuri antreprenoriale importante. Aveți în Guvernul României un aliat de nădejde, pentru reușita acestui proiect major al diasporei științifice românești, organizat la Timișoara în 2023”, declară premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul Ligia Deca a felicitat Alianța Timișoara Universitară „pentru că este din nou în avanscena coagulării comunităților universitare puternice, de această dată prin evenimentul dedicat diasporei românești, în 2023, anul în care Timișoara va fi epicentrul cultural al Europei.”

„Constantin Brâncuși spunea: «Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face». Iată că a venit din nou rândul Timișoarei pentru a arăta că are toate reusele culturale și științifice pentru a realiza proiecte mari. Timișoara este un oraș multietnic, multicultural, cu o bogată istorie central-europeană, cu o comunitate de 45.000 de studenți și cercetători, care îmbogățesc viața culturală și orientează viitorul orașului. Suntem onorați să găzduim acest mare eveniment al României, anul viitor”, a declarat prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectprul UVT.

Print Friendly, PDF & Email