Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara este, azi, organizator şi gazdă a Conferinței naționale de Istorie a artelor frumoase, în cadrul Festivalului Muzicii de Cameră, ajuns la cea de a XX-a ediţie.
Evenimentul are loc luni, 12 mai, între orele 14 și 17, în Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.
Conferinţa, cu tema „Arta ca instrument al memoriei și schimbării în istoria universală”, își propune să exploreze, într-o manieră interdisciplinară, rolul fundamental al artelor în formarea și transformarea memoriei colective, începând cu istoriografie și cultură muzicală și continuând cu arte vizuale, arte plastice și arhitectură, transmit organizatorii. În cadrul conferinței vor fi discutate modalitățile prin care arta a influențat evoluția culturală și socială a umanității, având ca punct de plecare considerarea acesteia drept un instrument al schimbării și al păstrării identității.
Vor conferenția Sabina Ispas, președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual a Academiei Române și director al Institutului de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu”, prof. univ. dr. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române, conf. univ. dr. Maria Adriana Hausvater, decanul Facultății de Muzică și Teatru a Universităţii de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Lucian Emil Roșca, etnomuzicolog,, de la Facultatea de Muzică și Teatru , dr. arh. Vlad Andrei Spatariu, de la Facultatea de Muzică și Teatru, ultimii doi fiind şi organizatorii acestui eveniment.
Conferința se adresează atât cadrelor didactice, cât și cercetătorilor din domeniul artelor și istoriei explorând dimensiunile formative și transformatoare ale artei în societatea contemporană. Participarea la eveniment este deschisă publicului larg, în limita locurilor disponibile.
Conferinţa este organizată de Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara în parteneriat cu Asociația pentru Cultura Bănățeană
Ultimele comentarii