Conducerea Spitalului Judeţean Timişoara anunţă că va dezvolta chirurgia robotică

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara anunţă că va continua dezvoltarea chirurgiei robotice în spital, afirmând că va avea discuţii cu Ministerul Sănătăţii, aşteptând să se creeze un program naţional de chirurgie robotică, potrivit Agerpres.

 

Robotul chirurgical al Spitalului Judeţean Timişoara, în valoare de 1,5 milioane de euro, achiziţionat în anul 2015, este parte a unui proiect european de cercetare mai amplu, în valoare de 4 milioane de euro, în acest interval beneficiind de noua tehnică chirurgicală aproape 150 de pacienţi care au avut mai ales maladii în zona pelvină.

Consider că chirurgia robotică este benefică pentru pacient şi reprezintă viitorul. În primul rând, este minim invazivă. Noi avem în vedere, ca spital, dezvoltarea chirurgiei robotice pentru că se obţin rezultate mai bune pentru pacient. Robotul anulează orice fel de tremur al mâinii, mai ales în locuri cu vascularizare foarte complicată. De la începerea proiectului european pe chirurgia robotică (în anul 2015, n.r.) s-au realizat 146 de intervenţii, în anul 2019 s-au realizat 24 de intervenţii colorectale, în sfera urologică, dar şi operaţii complexe pe esofag sau în operaţia Whipple, prin care se scoate o parte din duoden şi capul pancreasului sau pancreasul în întregime, fiind cea mai complexă intervenţie din chirurgia generală datorită vascularizaţiei foarte bogate. La noi s-a efectuat scoaterea totală a pancreasului. Eu vreau să dezvolt această ramură a chirurgiei robotice pentru că reprezintă viitorul”, declară, citat de Agerpres, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu.

Până la finalizarea termenului de derulare a prezentului proiect european (anul 2022 – n.r.) vor mai putea beneficia de intervenţii chirurgicale gratuite, prin mâna robotului, încă 100 de pacienţi, după care spitalul va pregăti alte noi proiecte cu accesare de fonduri unionale, în acelaşi scop.

În prezent, Clinica II Chirurgie a Spitalului Judeţean Timişoara, unde este montat robotul medical, zece chirurgi sunt pregătiţi să-l folosească, o parte dintre ei trecând deja prin specializarea necesară în străinătate, alţii fiind programaţi în acest sens.

 

Print Friendly, PDF & Email