Condiții decente de adăpost pentru oamenii străzii, la Timișoara

Centru Social de Urgenta Timisoara Foto Ligia HutuUn centru destinat oamenilor fără adăpost a fost inaugurat la Timișoara. Acesta este, însă, doar un prim pas în direcția soluționării problemei persoanelor fără adăpost . În evidenţele locale sunt luate aproximativ 1.400 de adulți fără adăpost, cărora li se adaugă și aproximativ 1.000 de copii.

 

O completare a ofertei precare de servicii sociale

Primăria Timișoara a anunțat, ieri, finalizarea Centrului Social de Urgență pentru Persoanele fără Adăpost, un obiectiv finanțat din fonduri europene nerambursabile. Centru pune la dispoziţie 35 de locuri în regim rezidențial și alte 15 locuri în regim de urgență.

Proiectul a vizat reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea Cantinei de Ajutor Social Timișoara, de pe strada Telegrafului, în vederea dezvoltării unui centru social de urgență pentru persoane fără adăpost. Acestora le vor fi oferite adăpost pe timpul nopții, acces la servicii medicale și suport psihologic, condiții pentru asigurarea igienei personale, toate acestea, pe lângă posibilitatea, oferită și până în prezent, de a lua zilnic masa în cadrul Cantinei de Ajutor Social Timișoara. De serviciile cantinei beneficiază, în total, potrivit directorului instituţiei, Rodica Cojan, 800 de persoane, zilnic.

Referindu-se la obiectivele pe care și le propune noul centru, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că acesta vine în sprijinul persoanelor defavorizate care, confruntate cu situații dramatice, și-au pierdut locul de muncă, adăpostul și chiar familia. În astfel de împrejurări, în pofida faptului că Timișoara nu își propune să dezvolte foarte numeroase alternative de tip asistențial, sprijinul acordat persoanelor defavorizate trebuie privit ca o îndatorire menită să salveze de la periferia vieții o ființă umană și să îi ofere o nouă șansă.

Potrivit directorului Cantinei de Ajutor Social, Rodica Cojan, Centrul Social de Urgență destinat Persoanelor fără Adăpost va putea oferi servicii pentru 100 de persoane, pe an, atât din Timiş, cât şi din alte județe. Cu precizarea că pentru persoanele care au domiciliul în alte județe staționarea în centru va fi permisă doar pe durata a 14 zile lucrătoare, după care acestea vor fi îndrumate către Direcțiile de Protecție Socială din județele de reședință. Șederea persoanelor cu domiciliul în Timișoara sau în Timiș este îngăduită pentru o perioadă de maximum doi ani. După care se va încerca reintegrarea socială a acestora. Cei din Timişoara, conform legii, au dreptul să stea aici până în doi ani, ne vom ocupa de reintegrarea lor, dar și de întoarcerea în familii, dacă este posibil. Vor pleca cu diplome în mână şi cu locuri de muncă”, declară Rodica Cojan. Care a explicat că, în cadrul celui de-a treilea corp de clădire al centrului, va fi efectuată evaluarea medicală a persoanelor aduse în centru – de către personal medical, dar și de către psihologi și asistenți sociali –, după care, dacă e cazul, acestea vor fi deparazitate și le vor fi oferite haine curate.

Centru de cazare doar pentru adulţi

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii de adăpost în cadrul centrului prevăd vârsta minimă de 18 ani – pentru cazurile în care vizați de astfel de situații critice sunt copiii Direcția pentru Protecția Copilului prevede o legislație specială –, un act de identitate, un certificat care să ateste că persoana în cauză nu deține locuință sau alte proprietăți și nici surse de venit care să îi ofere posibilitatea să își închirieze o locuință sau că nu dispune de nicio sursă de venit.

Acesta este, însă, doar un prim pas în direcția soluționării problemei persoanelor fără adăpost din Timișoara, mai spune Rodica Cojan, precizând că în evidențele de la nivel local figurează aproximativ 1.200 – 1.400 de adulți fără adăpost, cărora li se adaugă și aproximativ 1.000 de copii.

Prin tipul de servicii oferite, a mai explicat Rodica Cojan, Centrul Social de Urgență, de pe strada Telegrafului, va completa oferta precară de servicii de acest gen la nivel local, furnizate până în acest moment doar de adăpostul oferit de Fundația umanitară „Timișoara '89” și de azilul de noapte de pe strada Constantin Brâncoveanu, aparținând Fundației Caritas.

Investiţii de peste trei milioane de lei

Rodica Cojan si Nicolae Robu la Centrul Social de Urgenta Timisoara Foto Ligia HutuReprezentanții Municipalității spun că acest proiect a presupus o investiție totală de aproape 3,1 milioane de lei cu TVA inclus, din care valoarea asistenței financiare nerambursabile a fost de peste 2,4 milioane de lei. Din această sumă au fost realizate lucrări de reamenajare a mansardei corpului de clădire 1, deja existent, lucrări de extindere a grupului sanitar și de montare a unui lift de alimente, extinderea centrului cu un corp, realizat în regim P+1, reamenajarea mansardei corpului 2 de clădire, consolidarea și extinderea prin supraetajare și mansardare a corpului 3 de clădire, montarea unui lift pentru persoane, a unei servoscări destinate accesului pentru persoanele cu dizabilități și montarea a șase panouri solare.

Din fondurile alocate proiectului au mai fost achiziționate o serie de dotări și echipamente de specialitate, printre care un sistem de detectare și alarmare în caz de incendiu, un sistem de supraveghere video și de monitorizare, un sistem de alarmă pentru încăperi, paturi, dulapuri, o mașină de spălat industrială, o mașină de uscat industrială, o mașină de călcat rufe, mașini pentru prelucrat și gătit hrana, aparatură medicală destinată monitorizării stării de sănătate (tensiometru, stetoscop cardio, aparat pentru măsurat glicemia) și calculatoare, inclusiv pentru dotarea punctului de monitorizare a activității din cadrul centrului.

Print Friendly, PDF & Email