Concerte de muzică de cameră, la Timişoara, într-o biserică, o librărie şi la Filarmonică

Timișoara va face parte și anul acesta, alături de Brașov, Cluj și București, din circuitul muzicii de cameră propus de festivalul SoNoRo.

 

La Timișoara, festivalul, care are loc azi şi mâine, propune trei concerte-eveniment cu interpreți de muzică clasică de renume. Biserica Millenium, din cartierul Fabric, Librăria Cărturești Mercy și Filarmonica Banatul vor deveni gazdele muzicii de cameră, intrarea fiind gratuită pentru oricine dorește să se bucure de muzică.

„Ne bucurăm să ne întoarcem și să concertăm în câteva spații de referință din oraș, cum este Biserica Millenium, un loc cu o acustică și o atmosferă perfectă pentru «Variațiunile Goldberg», de Johann Sebastian Bach, sau la Cărturești Mercy, un spațiu cald și primitor, pentru a ne reîntâlni cu publicul nostru, într-un salon muzical în care mai și povestim, nu doar cântăm. De asemenea, ne bucurăm că anul acesta vom concerta și la Filarmonica Banatul, locul perfect pentru programul muzical al ultimului nostru concert în Timișoara, «Tema con Variazioni»”, declară Răzvan Popovici, director executiv SoNoRo.

La Biserica Millenium, din Piaţa Romanilor nr. 6, pe 7 noiembrie, de la ora 19,în cadrul concertului Labyrinth x 30, vor concerta Daniel Rowland, la vioară, Max Baillie – violă și Justus Grimm – violoncel.

Daniel Rowland a concertat alături de artiști renumiți, printre care Heinz Holliger, Marcelo Nisinman, Martin Frost, Elvis Costello și este fondator și director artistic al Festivalului Internațional de Muzică Stift.

Max Baillie este cunoscut datorită colaborării cu Bobby McFerrin și are propria școală de vară de muzică de cameră, Es Muss Sein.

Justus Grimm a concertat, ca solist, cu mai multe orchestre printre care English Chamber Orchestra, La Monnaie Symphony Orchestra, London Chamber Orchestra, Staatsorchester Rheinische Philharmonie, Brandenburg Philharmonic Orchestra și Klassische Philharmonie Bonn.

Librăria Cărturești Mercy va găzdui pe 8 noiembrie, de la ora 11, un meet the artists, unde celor trei artiști ai Labyrinth x 30 li se vor alătura Diana Ketler, la pian, Răzvan Popovici – violă și Zoran Markovic – contrabas.  Muzicienii SoNoRo răspunde întrebărilor publicului și vor prezenta lucrări de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Reinhold Glière și Béla Bartók.

Diana Ketler este profesoară la Royal Academy of Music din Londra și directoarea artistică a Festivalului SoNoRo. A cântat pe scene precum Musikverein, Konzerthaus, Prinzregententheater, Carnegie Hall, Kennedy Centre, Wigmore Hall, Suntory Hall, Opera City Hall, Osaka Symphony Hall, Konzertgebouw sau Teatro La Fenice.

Răzvan Popovici este iniţiatorul şi directorul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti, al Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Traunstein, Germania, și al seriei de concerte „Pèlerinages” din München.

Zoran Markovic predă la Academia de Muzică din Ljubljana și oferă cursuri de masterat în întreaga lume.

Concertul din seara zilei de 8 noiembrie, de la ora 19, de la Filarmonica Banatul, va oferi publicului timișorean o intrerpretare excepțională a unui program muzical ce include lucrări de Edward Elgar, Ralph Vaughan Williams și Franz Schubert.

Intrarea este liberă la toate concertele.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în  unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Print Friendly, PDF & Email