Artistul timişorean Daniel Dorobanţu, un pionier al muzicii ambient în România, se pregăteşte de mai multe concerte în Timişoara şi în ţară. Cel dintâi concert live al acestui an este programat la Timișoara.
Tema concertului pe care Daniel Dorobanţu îl va susţine la Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara este Mitologii din viitor, artistul fiind şi el absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UPT. Concertul va îmbina două tematici explorate recent în activitatea artistului: narațiuni mitologice, regăsite în Concertele de basm, și science fiction, din proiectul Thy Veils, într-o muzică ce se află la intersecția dintre electronic ambient și modern classical.
Concertul va avea loc în 10 ianuarie, de la ora 18, accesul la concert fiind gratuit.
Folosind cele mai noi tehnologii, pe Daniel Dorobanțu îl motivează un interes de lungă durată și o cercetare continuă asupra naturii inspirației însăși și asupra aspectelor contemplative și meditative ale procesului artistic. „În noi se regăsesc toate melodiile care au fost create de la începutul lumii. Împărtășim același mister”, spune artistul timişorean.
De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a realizat 12 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român, Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara și menționate în The New York Times și The Guardian. Timișoreanul este primul artist român care a expus și intrat în colecția celei mai importante instituții de expunere a artei electronice din lume, Ars Electronica Center Linz.
Ca fondator al ansamblului de artă sincretică Thy Veils, Daniel Dorobanțu este considerat un pionier al muzicii ambient în România. Recent a lansat două piese noi, cu Thy Veils (una dintre ele chiar de Revelionul din acest an), parte din proiectul Neoradiant (film SF aflat în faza producție). Luna aceasta artistul va lansa și un nou video de basm pentru piesa O vreme înaltă, cu versuri de Lucian Blaga, ce explorează vizual costumele tradiționale românești. De asemenea, a programat deja primul Concert de basm în Cluj-Napoca, eveniment ce va avea loc pe 20 ianuarie la Urania Palace.
Ultimele comentarii