
Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan, şi preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, în vizită la Conacul Banloc. Sursă foto: CJ Timiş
Consilierii județeni au aprobat azi, în cadrul unui plen extraordinar, trecerea Conacului Banloc din administrarea Mitropoliei Banatului în cea a Consiliului Judeţean Timiș. Conacul este, de ani de zile, o ruină.
Contractul dintre administrația județeană și Mitropolia Banatului prevede posibilitatea dezvoltării unor construcții noi, cu rol cultural, turistic și educațional. Pe tot parcursul intervențiilor de protejare și revitalizare a monumentului istoric se va respecta caracterul arhitectural al ansamblului.
„După un lung șir de discuții, am agreat cu reprezentanții Mitropoliei această mutare, scopul fiind acela de a readuce la viață un loc încărcat de atâtea povești frumoase. Ne dorim mai mult decât simpla conservare a monumentului. Avem baza juridică, cadrul administrativ și deschiderea partenerului – Mitropolia – pentru ca Banlocul să devină un reper cultural și turistic al județului. Potențialul acestei investiții este unul uriaș”, a declarat președintele CJ Timiș, Alfred Simonis.
Contractul de administrare este încheiat pe o perioadă de 25 de ani și permite atât atragerea de fonduri europene, cât și stabilirea de parteneriate. Primii cinci ani sunt dedicați pregătirii și demarării investițiilor, urmând ca, în următoarele două decenii, Conacul Banloc să funcționeze ca un pol regional cultural și turistic.
Ansamblul de la Banloc, întins pe o suprafață de mai bine de opt hectare, este compus din clădirea castelului, aşa-numita casă egipteană, grajdurile, parcul imens și alte câteva dependințe, iar planul administraţiei judeţene este să îl reabiliteze și să îl introducă în circuitul cultural și turistic al Timișului.
„Va fi un proces de durată, unul care ne va pune la încercare, dar avem dorința și, dacă vreți, ambiția să punem castelul pe harta turiștilor”, mai spune Alfred Simonis.
Construit de către contele Lázár Karátsonyi, în jurul anului 1793, pe temeliile unei vechi clădiri ridicate, se pare, în 1759, Castelul Banloc, împreună cu parcul care îl înconjoară, a fost vândut, în 1935, de un descendent al familiei Karátsonyi, contele Imre Keglevich-Karátsonyi, pentru ca acesta să îşi poată stinge nişte datorii. Astfel, castelul a ajuns în proprietatea principesei Elisabeta a Greciei, sora soţiei regelui Carol al II-lea, care s-a ocupat de renovarea întregului complex. O parte dintre decoraţiunile originale ale castelului, însă, au impresionat-o pe noua sa proprietară într-o asemenea măsură, încât acestea au slujit apoi, se pare, drept sursă de inspiraţie pentru realizarea Palatului Elisabeta din Bucureşti. La naţionalizarea din 1947 a fost confiscat de comunişti şi transformat, succesiv, în Gospodărie Agricolă de Stat, cămin de bătrâni şi orfelinat.
Ultimele comentarii