Comunele Lovrin şi Gottlob vor să treacă pe încălzirea cu apă geotermală

Lovrin şi Gottlob s-au asociat pentru un proiect prin care ar ambele localităţi ar putea fi încălzite cu apa geotermală.

 

Primarul din Gottlob, Gheorghe Nastor, fost primar şi la Lovrin, se luptă de patru ani să acceseze fonduri care să permită încălzirea comunei cu apă termală. Realizarea acestui proiect ar costa în jur de 15 milioane de euro.

„Suntem în faza în care lucrăm cu o firmă din străinătate și una din Timișoara, pentru studiul de fezabilitate pentru elaborarea documentației necesare la Agenția Națională de Resurse Minerale, în vederea eliberării autorizației de explorare. În principal, depunem un proiect pentru încălzirea localității, începând cu instituțiile, cu unitățile și cu gospodăriile populației. Gottlob și Lovrin, fiecare își face proiectul lui. Ne asociem, dar acum lucrăm individual”, a declarat la Radio Timişoara primarul Gheorghe Nastor. Acesta spune că a luat în calcul acastă variantă pentru că lemnul s-a scumpit, dar şi poluarea cauzată de fum.

În plus, în Lovrin sunt încălzite cu apă termală, încă din anii ’70, aproximativ o sută de locuinţe, lucrările fiind realizate în cadrul unui program pilot.

Pe lângă proictul de încălzire cu apa geotermală, Primăria Gottlob se va asociaţia cu Consiliul Judeţean Timiş în vederea amenajării unui centru de tratament cu apă termală. „Am văzut în Ungaria așa ceva, la Mórahalom, ungurii au un sistem extraordinar de bine pus la punct și își valorifică fantastic de bine această energie”, mai spune Gheorghe Nastor.

În partea de vest a judeţului, în zona comunelor Gottlob şi Lovrin, există o rezervă imensă de apă geotermală. Conform specialiştilor, temperatura apei variază între 75 şi 90 de grade Celsius. Este aceaşi falie de unde se alimentează ştrandurile termale de la Mako, Kikinda sau Kanija.

Print Friendly, PDF & Email