Computer tomograf de ultimă generație, pentru pacienți oncologici, funcţional la Timişoara

Noul computer tomograf. Foto: OncoHelp Timişoara

Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp anunţă achiziţionarea unui computer tomograf destinat evaluării imagistice a pacienților oncologici. Noul aparat permite examinarea pacientului într-o perioadă foarte scurtă de timp, concomitent cu obținerea unor imagini cu o rezoluție ridicată.

 

Noul computer tomograf înlocuiește vechiul aparat, pus în funcțiune în 2012, cu ajutorul căruia au fost făcute peste 100.000 de investigații în ultimii 11 ani, transmit reprezentanţii OncoHelp.

„Vorbim de un aparat de generație nouă, cu numeroase facilitați, care oferă o mai bună evaluare imagistică a pacienților. Computerul tomograf care a fost instalat în aceste zile, pe locul vechiului dispozitiv, permite o scanare full-body. În plus, aparatul are un timp de expunere foarte scurt, ceea ce face ca doza de radiații pe care o primește un pacient în timpul unei investigații să fie foarte mică. Bineînțeles, se va folosi tehnica ultra-low dose, prin care cantitatea de radiații scade semnificativ, la nivelul unui aparat cu raze X, oferind însă o imagistică la parametri înalți, reducând artefactele din zonele investigate”, declară prof. dr. Șerban Negru, medic primar oncolog şi preşedinte al Asociației OncoHelp.

Aparatul are integrat un sistem de algoritmi intuitivi care permit o scanare ultra rapidă, indiferent de organul din corp supus investigației, realizând în același timp o reconstrucție anatomică care să prezinte întreaga zonă avută în vedere în timpul evaluării.

Dr. Şerban Negru mai spune că noul computer tomograf oferă o serie de avantaje, printre care se numără analiza automată a volumului și diametrului nodulilor pulmonari, a leziunilor hepatice, limfonodulilor și a altor leziuni. Totodată, acesta dispune de un soft care permite analiza endoscopică virtuală a colonului, metodă neinvazivă, pentru diagnosticul și evaluarea leziunilor acestuia şi, în plus, permite și investigarea pacienților obezi.

Am reușit, printr-un efort financiar intern foarte mare, la care s-a adăugat ajutorul unor sponsori, să continuăm proiectul nostru de modernizare a Departamentului de Imagistică prin achiziționarea unui CT de ultimă generație. Acesta înlocuiește vechiul dispozitiv care a fost scos din funcțiune în urmă cu câteva zile. Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp are acum ca dotări două computere tomograf, cel nou achiziționat, pentru investigații de diagnostic, și cel cumpărat la finele anului trecut, care este deja funcțional și care se folosește pentru simularea poziției pacienților înaintea efectuării radioterapiei. Noul aparat a fost deja instalat, urmează partea de autorizare CNCAN și sperăm ca, până la sfârșitul acestei luni, să fie folosit pentru realizarea primelor investigații. Tot în acest an, cu ajutorul celor care ne-au fost și ne vor fi alături, ne dorim să finalizăm și achiziționarea unui RMN”, spune dr. Valeriu Boruga, managerul Asociației OncoHelp.

Departamentul de Imagistică al Centrului de Oncologie OncoHelp – este un spital universitar dotat cu 165 de paturi – mai are în dotare un mamograf digital și un ecograf de generație nouă, achiziționat în urmă cu un an, prin participarea la proiectul Timotion.

Print Friendly, PDF & Email