Pentru că o parte din mamuţii industriali din Timişoara şi-au adus din plin aportul la declararea oraşului drept unul dintre cele mai poluate din Europa, Primăria vrea ca, pe viitor, să nu mai dea autorizaţii întreprinderilor cu potenţial mare de poluare care vor să funcţioneze în oraş.
Punct final
Primăria Timişoara doreşte să urmeze tendinţele de urbanism din majoritatea oraşelor vest-europene, unde nu există întreprinderi mari, cu potenţial de poluare pe măsură în zonele cu locuinţe, ci doar pe platformele industriale din afara urbei. În acest sens, un proiect privind protecţia atmosferei şi sănătatea locuitorilor Timişoarei va fi supus aprobării Consiliului Local.
Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea de către agenţii economici a performanţelor tehnologice în scopul reducerii emisiilor de poluanţi în atmosferă, dotarea şi utilarea echipamentelor cu sisteme de reducere a emisiilor în atmosferă, realizarea de investiţii în echipamente noi pentru diminuarea disconfortului olfactiv, încadrarea în valorile limită impuse de legislaţia în vigoare privind nivelul de zgomot, utilizarea de tehnologii noi în procesul de producţie, dacă este cazul, precum şi reducerea în termen de şase luni a disconfortului (indiferent de tipul şi natura poluantului) produs la nivelul a cel mult 50% din prevederile legale în vigoare.
Interesant este faptul că proiectul prevede că, în cazul imposibilităţii reducerii disconfortului indiferent de tipul şi natura poluantului, agenţii economici vor demara de urgenţă demersurile de relocare a punctului de lucru în afara Timişoarei. Prevedere care ar putea fi folosită pentru a „expulza” în afara oraşului unităţile care şi acum îi fac pe timişoreni să facă reclamaţii la Primărie şi Garda de Mediu cu privire la noxele emise în anumite perioade.
Salutar este că acelaşi proiect reprezintă un punct zero pentru viitoarele autorizaţii care vor fi date unităţilor economice. Astfel, actul normativ precizează că se interzice aprobarea de investiţii care conduc la obiective generatoare de poluare prin noxe, mirosuri, zgomot, inclusiv atunci când poluarea s-ar încadra în normele tehnice admise prin lege în România, respectiv UE. „Având în vedere problematica de mediu dintr-un areal urban de dimensiunile Municipiului Timişoara, precum şi implicaţiile care decurg din declanşarea procedurii de infringement privind poluarea atmosferică se impune adoptarea unei hotărâri de consiliu local care să reglementeze la nivel local modul în care îşi desfăşoară activitatea unii agenţi economici ce pot produce disconfort locuitorilor municipiului”, se arată în motivarea acestui proiect.
Actul care ar putea fi adoptat în următoarea şedinţă a Consiliului Local Timişoara vizează nu doar emiterea de noxe, ci şi generarea de mirosuri. „Agenţii economici de pe raza municipiului Timişoara a căror activitate este potenţial poluatoare (prin emisii de noxe în atmosferă, praf, zgomot) respectiv este generatoare de disconfort olfactiv prin eliminarea de mirosuri neplăcute în aerul atmosferic sunt obligaţi să ia măsuri eficiente în vederea protecţiei atmosferei şi a sănătăţii locuitorilor din Municipiul Timişoara”, se mai menţionează în actul normativ.
Platformele industriale, sursă de reclamaţii
Din cauza platformelor industriale din oraş, Timişoara rămâne zonă de risc în ceea ce priveşte poluarea industrială. Mariana Lorinczi, comisar şef al Gărzii de Mediu Timiş, afirmă că instituţia a mai primit şi în ultima perioadă sesizări legate de poluarea industrială: „Este vorba în special de reclamaţii privind mirosul de cauciuc şi solvenţi”.
În acest sens, Primăria a promis că va achiziţiona şi instala echipamente care să asigure o mult mai bună monitorizare a fenomenului poluării industriale.
Senatorul ALDE Petru Ehegartner, care spune că va sprijini demersul Municipalităţii, susţine că în momentul de faţă reglementările legislative cu privire la protecţia mediului în România, deşi sunt complexe, sunt pe alocuri ineficiente.
Parlamentarul timişean vorbeşte despre legislaţia extrem de stufoasă din domeniu (mai mult de zece ordonanţe, 50 de regulamente, 270 de ordine, 180 de hotărâri, 20 de ordonanţe de urgenţă, 20 de decizii şi 50 de directive) care face extrem de complicată tranşarea în instanţă a problemelor de mediu. Conform unei interpelări parlamentare pe aceeaşi temă, din cauza poluării industriale timişorenii respiră cel mai murdar aer din Europa. În aceeaşi interpelare se aminteşte, în acest context, un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Timişoara este pe locul 5, după Sarajevo, Tetovo, Skoplye şi Plovdiv, care sunt cele mai poluate oraşe din sud-estul Europei.
Ultimele comentarii