Colonoscopii gratuite la OncoHelp Timișoara

Foto: OncoHelp Timişoara

Pentru că în ultimii ani, în România a fost înregistrată o crește accentuată a numărului de cazuri de cancer colorectal – după cancerul pulmonar, această neoplazie fiind a doua cauză de mortalitate în ţară – OncoHelp Timişoara realizează gratuit colonoscopii. Colonoscopia este o investigație ce permite depistarea modificărilor survenite la nivelul tractului gastrointestinal inferior.

 

Colonoscopia sau endoscopia digestivă inferioară este o metodă de diagnostic, dar și de tratament a diferitelor afecțiuni ale colonului. Cu ajutorul acesteia se pot identifica posibile formațiuni tumorale, dar și polipii și diverticulii intestinali, transmit reprezentanţii OncoHelp Timişoara. Procedura permite stabilirea unui diagnostic foarte exact datorită metodei folosite, aceea a utilizării unui colonoscop, un aparat flexibil prevăzut cu o cameră video, care este introdus în organism pe cale rectală, până la nivelul valvei dintre intestinul subțire si cel gros. Astfel, se pot observa mult mai bine anomaliile sau leziunile existente decât în cazul folosirii altor tehnici sau investigații imagistice. Totodată, procedura permite și prelevarea unor probe de țesut pentru realizarea de biopsii. Principalul beneficiu al acestei investigații este detectarea cancerului colorectal. Statisticile spun că unul din opt cancere este de această natură.

„Din păcate, constatăm în ultimii ani o crește accentuată a cancerului colorectal în țara noastră. De altfel, după cancerul pulmonar, această neoplazie este a doua cauză de mortalitate în România. Incidența este de 10,1 la 100.000 de bărbați. Printre factorii de risc se numără vârsta de peste 50 de ani, antecedentele în familie, consumul excesiv de alcool, fumatul, obezitatea, sedentarismul, dar și diferite boli inflamatorii intestinale. Or colonoscopia permite depistarea precoce a formațiunilor canceroase prin observare directă, datorită camerei video cu care este prevăzut aparatul. Mai mult, există și posibilitatea prelevării unor fragmente de țestut din zona investigată”, explică dr. Răzvan Diaconescu, medic primar gastroenterologie la OncoHelp Timișoara.

Acesta mai spune că screeningul pentru cancerul colorectal este o procedură recomandat a fi făcută anual în cazul bărbaților de peste 50 de ani și chiar mai devreme, dacă există antecedente în familie. Colonoscopia se recomandă a fi făcută și atunci când pacientul acuză prezența sângelui în scaun, dureri abdominale fără o cauză precisă ori tulburări de tranzit intestinal persistente.

Investigația durează câteva zeci de minute, se face sub anestezie generală, în clinica OncoHelp, în prezența unui medic specialist de Terapie Intensivă, și necesită o pregătire aparte. Cu 24 de ore înainte de realizarea procedurii nu mai este permis consumul de alimente solide și trebuie băut un lichid special, o substanță purgativă, ce va duce la golirea intestinului, astfel încât imaginea obținută în timpul procedurii să fie cât mai fidelă.

„Procedura presupune introducerea, prin anus, a colonoscopului, acel dispozitiv prevăzut cu o cameră cu rezoluție mare și o minilanternă. Tubul, care este subțire și flexibil, va avansa pe toată lungimea colonului și va transmite imagini, în timp real, pe un monitor. Totodată, în timpul procedurii, pot fi îndepărtați și polipii ce s-au format pe peretele colonului. Investigația are și câteva contraindicații, îndeosebi în cazul în care vorbim de anevrism de aortă abdominal, de un infarct miocardic sau de o altă intervenție chirurgicală recentă. După realizarea procedurii, pacientul va mai rămâne câteva zeci de minute sub supravegherea unui medic ATI. Pentru realizarea colonoscopiei este necesar mai întâi un consult de specialitate făcut de un gastroenterolog, care să recomande o endoscopie”, mai spune dr. Răzvan Diaconescu.

Colonoscopia se realizează gratuit în clinica OncoHelp din Timişoara, pentru pacienții asigurați, în baza unei programări la numerele de telefon: 0356 – 460 995 sau 0256 – 495 403.

Print Friendly, PDF & Email