Colinde și obiceiuri la Crăciunul după rit vechi, în central Timișoarei

Foto: Primăria Sânnicolau Mare

Casa de Cultură a Muncipiului Timișoara organizează o seară cu „cesniča” și folclor sârbesc de Crăciun, în compania ansamblurilor folclorice sârbești de la Sânnicolau Mare. Aceasta este ultima acțiune a Târgului de Crăciun de la Timișoara care va fi deschis până în 15 ianuarie.

 

Pentru că, la Timișoara, multiculturalitatea este o realitate argumentată zi de zi, am ales ca ultima acțiune pe scena Târgului de Crăciun să fie dedicată Crăciunului pe rit vechi”, declară reprezentanții Casei de Cultură a Muncipiului Timișoara.

Miercuri, 5 ianuarie, de la ora 19, artiști amatori sârbi din Sânnicolau Mare aduc în fața publicului din Piața Libertății cântece și obiceiuri din seara de Ajun. Participă formațiile artistice sârbești din Sânnicolau Mare: ansamblul și orchestra „Sveti Sava”, orchestra de tamburași „Batini Bećari” și grupul vocal-instrumental „Biseri”.

Evenimentul va fi precedat, la ora 17.30, de o „demonstrație” de „cesniča”, plăcinta tradițională sârbească de Crăciun, preparată în Piața Libertății de

Ansamblul folcloric sârbesc „Sveti Sava” a fost înființat în anul 1992, la inițiativa învățătoarei Natalia Bojin Mândran, și a soțului acesteia, Gheorghe Mândran, care au adunat sârbii din localitate, pentru a salva de la uitare dansurile tradiționale ale acestei etnii din partea românească a Banatului. Ceea ce la început a fost un mic grup de tineri sârbi s-a transformat, în decursul a mai bine de 30 de ani de activitate neîntreruptă, într-un ansamblu reprezentativ al comunității sârbe, adunând copii de toate naționalitățile și participând la numeroase festivaluri din țară, dar și din străinătate, în Serbia, Croația, Bosnia, Ungaria, Germania, Cehia, Italia, Polonia sau Slovenia, unde ansamblul sârbesc „Sfântul Sava” a obținut, în anul 2017, Premiul special de autenticitate,  la cel mai mare festival-concurs al diasporei sârbe, organizat la Portorož cu participarea a 53 de ansambluri.

Orchestra de tamburași Batini Bećari continuă o lungă tradiție în  Sânnicolau Mare, datând de la începutul secolului XX. Participanți la nenumărate festivaluri din țară, dar și din străinătate, Batini Bećari, ca toate orchestrele de tamburași, este un fenomen inedit al pustei bănățene, unde au fost, dintoteauna, prezente „bande de muzicanți”, care cântau pe instrumente pe corzi, dar și vocal.

Tot în virtutea tradiției sârbilor bănățeni, aceea de a cânta pe mai multe voci armonizate natural, din anul 2017 în Sânnicolau Mare activează și grupul vocal-instrumental Biseri, abordând piese folclorice sau piese sârbești culte, de proveniență folclorică.

 

Print Friendly, PDF & Email